Sunday, 22 October 2017

Miksi uutta työtäni vähätellään?

Kuten aiemmin kerroin, olin kesän työttömänä ja nyt oon pari viikkoa työskennelly uudessa työpaikassani, joka on täysin erilainen, kun mun edeltävä työ. Aiemminhan työskentelin työnsuunnittelijana rekrytoinnin parissa, mutta nykyisellään toimin myyjänä vaatekaupassa ja sekös useita kummastuttaa. 
Mekko - Kirppis (H&M)
Takki - Kirppis (Seppälä)
Kengät - Converse
Laukku - H&M

Kuvaus - Henri Mutanen


Monen mielestä on outoa, että lähdin tradenomina vaatekauppaan töihin ja pitävät nykyistä työtäni jotenkin alempiarvoisena, kuin aiempaa työtäni tai koulutustani. Tämä kävi moneen kertaan ilmi esimerkiks kuukaus sitten Ruotsissa ollessani, kun tapasin paljon uusia ihmisiä. Katseista, sanavalinnoista ja jopa ihan suoraan päin naamaa sanottuna kävi ilmi, että miten ihmeessä menin aiemmasta, koulutustani vastaavasta työstä myymään ihmisille vaatteita. Mun mielestä se kertoo enemmän näistä kummastelijoista, kuin musta. Jos mä en kelpaa jonkun ihmisen elämään työni takia, niin oon vain tyytyväinen siitä, että sellaset tyypit putoaa heti kättelyssä mun elämästä pois. Mä oon niin paljon enemmän, kuin vain työpaikkani, minkä lisäks tärkeintä on se, että tykkään mun uudesta työstä. Just nyt mulle sopii enemmän kuin hyvin joku muu, kuin toimistotyö ja oon niin onnellinen, että sain just tuon työpaikan! 

Yks harhakuvitelma tuntuu olevan myös se, että vaatekaupassa myyjät vaan viikkailee vaatteita ja rahastaa asiakkaiden ostokset samalla, kun juoruilevat keskenään. Voin kertoa, että päivään sisältyy niin paljon muutakin, kuin kassalla oloa ja viikkailua ja on ihanaa, että jokainen päivä on erilainen. Välillä pitää tosissaan kiirettä, eikä ole tietoakaan siitä, että työkaverille ehtisi sanoa muuta, kuin moikat. Monissa tehtävissä pääsee pistämään aivokapasiteetin tosissaan käyttöön ja olemaan pikkutarkka ja huolellinen. Mulle on siis aivan sama, mitä muut ihmiset ajattelee musta ja työstäni, sillä tärkeintä on se, että mä viihdyn työpaikallani ja nautin siitä, mitä teen.

12 comments:

 1. Ompas ikävää :/ Tiedän kyllä tasan tarkkaan mistä puhut! Edellisen duunini takia minäkin "sain" kokea paljon tuollaista. Mun mielestä on tärkeintä, että jokainen viihtyy itse työssään mitä tekee :) Sillä, mitä muut siitä ajattelevat, ei ole mitään merkistystä! <3


  www.hennam.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juurikin näin, tärkeintä on se, että itse viihtyy ja on tyytyväinen elämäänsä, tää sama ohje pätee aika monella muullakin elämän osa-alueella. :)

   Delete
 2. Tuttu fiilis. Mä työskentelin pikaruokaravintolassa, vaikka mulla oli kokin paperit. En kuitenkaan ikinä voisi työskennellä kunnollisessa ravintolassa kokkina, sillä se ei oo mun kutsumusammatti. Vanhoja luokkakavereita kävi aina välillä ja ne heitti mulle kommentin: "jaa sää oot joutunut tänne!" Ei, en oo joutunut, kukaan ei oo mua pakottanut vaan mä olen itse halunnut tänne. Asiakkaat kohteli miten halusi, sillä mä olin vaan pikaruokalan kassa.

  Nyt oon kahvilassa töissä ja todella nautin työstäni :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Höh, tosi typerää ja ajattelematonta tollaset heitot. Kiva kuulla, että oot löytäny itselles sopivan työn! :)

   Delete
 3. Äh, mun mielestä just tällaiset mukahyväntahtoiset ihmettelyt lisäävät akateemisten/korkeasti koulutettujen työttömyttä, kun kelataan, ettei "alempiluokkaiseen" työhön ole asiaa. Mun mielestä on hienoa, että lähdetään tekemään just sitä, mikä tuntuu itsestä parhaimmalta koulutuksen tasosta riippumatta! :) Suomen työmarkkinoita tutkiessa luulisi kortistossakin lomaileville kelpaavan mikä tahansa työ.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, miksei vois mennä omaa koulutusta alempaan työhön, jos näin haluaa. En kuitenkaan oo sitä mieltä, että korkeakoulutettujen pitäis ottaa vastaan mitä vaan omaa koulutustasoa alempaa työtä, vaan ainoastaan sellasia, mitkä oikeesti kiinnostaa. Hölmöä sekin, että joidenkin mielestä vaikkapa mun olis heti valmistumisen jälkeen pitäny hakea siivoojan töitä, vaikken halunnu. :D Hain kuitenkin jo sillon myyjän tehtäviä, vaikka niihinkin mun voi ajatella olevan ylikoulutettu, mutta vain koska ne kiinnosti mua, toisin kuin siivoojan työt.

   Delete
 4. Tosi hyvä postaus, en oo ikinä kuullut että kukaan tästä ongelmasta blogimaailmassa puhuisi. Itsekin olen tradenomi, mutta usein ihmettelyt työstäni ovat kuitenkin liittyneet oman alan töihin. Lähes kaikki ystäväni ovat koulutukseltaan jotain muuta kuin tradenomeja, ja kun puhe kääntyy työhöni, keskustelu päättyy kuin seinään ja saan paheksuvia katseita "tylsästä työstäni." Mielestäni on hienoa, että teet sitä työtä mistä pidät, riippumatta koulutuksestasi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Toi on muuten myös aivan totta, että tradenomeja ylenkatsotaan ja pidetään esimerkiks kauppatieteiden maistereita huonompina. Ihan uskomattoman lapsellista pitää toisten työtä tylsänä ja olla puhumatta siitä sen vuoksi, sillä eihän millään kaikkia voi kiinnostaa kaikki työt ja hyvä niin! Ystävien pitäis olla kuitenkin valmiita tukemaan ja kuuntelemaan työjuttuja, vaikkei työ vastaiskaan heidän käsitystään mielenkiintosesta työstä.

   Delete
 5. eksyin just äsken blogiisi :) onneksi monilla on myös ymmärrys, että työ on aina arvokasta. noista urpoilijoista ei kannata välittää yhtään! itekin korkeastikoulutettuna teen myyntityötä. ihmetelköön kuka ihmettelee, itse näen työssäni arvon varsinkin hyvänä asiakaspalvelijana, jolle on moni asiakaskin tullut sanomaan, että olen heidän päiväänsä piristänyt :) olkaa vain ihmiset ylpeitä siitä, mitä teette. Jokaisessa hommassa on niin iso mahdollisuus jollain tavalla tehdä lähiympäristöään paremmaksi. Itse en siitä myynnillisestä puolesta niin välitä, mutta koska haluan auttaa ihmisiä, niin myynnitkin ovat todella hyviä oikeastaan edes yrittämättä :)

  En yleensä kommentoi toisten ulkonäköä, mutta nyt en osaa malttaa mieltäni... Olet ihan älyttömän kaunis! Tuli heti sellainen vau, miten upeapiirtinen ihminen :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri näin, eipä muiden mielipiteillä ole väliä, kunhan vaan itse löytää arvon omalle työlleen tai se saa iloiseksi. Mulle tärkeetä on työstä pitämisen lisäks se, että teen työtä, jossa mun poissaolo huomattaisiin ja sillä olis väliä. Mun työn ei tarvii olla yhteiskunnallisesti merkittävää, kunhan koen tekeväni oikeeta työtä, jonka tekemättä jättämisellä olis vaikutuksia.

   Voi vitsi, kiitos ihan tuhannesti kauniista sanoistasi, piristit kyllä mun iltaa! :)

   Delete
 6. Hyviä ajatuksia, juuri näin! Anna mennä vaan! �� Antaa ihmisten kummaksua - ehkä jonain päivänä ymmärtävät että heidän ymmärryksessään on se vika.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentistasi! Näinpä sitä aina toivois, että porukka tajuais jossain vaiheessa tässä ja muissakin asioissa käyttäytyneensä huonosti ja vähätelleensä muita.

   Delete