Thursday, 5 January 2017

5 vinkkiä arjesta nauttimiseen ja stressin vähentämiseen

Uusi vuosi, uudet lupaukset. Mulla on ollut tapana tehdä maksimissaan pari uudenvuodenlupausta ja nekin sellaisia, jotka on realistisia. Tänä vuonna päätin, että nautin arjesta enemmän sen sijaan, että kiirehtisin paikasta ja tilanteesta toiseen ja stressaisin turhista jutuista. Päätin lähestyä tätä lupausta miettimällä konkreettisia keinoja elämästä nauttimiseen, joten tässä ne tulee, mun 5 vinkkiä nautiskeluun ja samalla stressin vähentämiseen!

1. Suunnittele vain välttämättömät menot ja asiat

Mulla on ollu aiemmin tapana suunnitella kaikkea, esimerkiksi sitä, missä järjestyksessä teen kotitöitä töiden jälkeen. Oon huomannut, että ainakin mulla tällainen toissijaisten asioiden jatkuva listaus ja suunnittelu vie turhaan energiaa ja nostaa stressitasoja. Harvoin suunniteltu järjestys kuitenkaan edes pitää paikkaansa. Jos tuntuu, että jonkinlainen suunnittelu on kuitenkin tarpeen, aina voi kirjoittaa to-do -listan. Näin asiat saa pois mielestä ja saavuttaa tunteen, että ne on kuitenkin hoidossa.2. Kuluta aikaa ja rahaa elämyksiin / asioihin, joista nautit

Oon aina käyttänyt mieluummin rahaa keikkalippuihin ja matkustamiseen, kuin vaikkapa huonekaluihin tai merkkivaatteisiin. Tänä vuonna aion käyttää mun lomat pääasiassa matkustamiseen, minkä lisäks käyn niin paljon festareilla ja keikoilla, kun mieli tekee. Aion hyödyntää myös kylpylöiden ja keilahallien tarjontaa yhdessä Henrin kanssa. Myös leffassa tulee varmasti käytyä, sillä tuleehan tänä vuonna ensi-iltaan muun muassa Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales ja Kingsman 2. Elämykset piristää ja virkistää, eli tekee tylsästä arjesta parempaa. Lisäks aion myös nähdä kavereita vähintään yhtä paljon, kuin viime vuonna ja tarttua useammin kirjaan sosiaalisen median selailun sijaan.

3. Lepää tarpeeksi

Kuten oon aiemmin kertonu, tarviin paljon laiskotteluaikaa. Yritän tänä vuonna löytää paremman tasapainon lepäämisen ja tekemisen välille. Aion myös nukkua useimpina öinä vähintään sen 9 tuntia.

4. Kaikkea ei ole pakko tehdä

Yritän muistaa myös sen, että kaikkea ei ole pakko tehdä täydellisesti, vaan usein keskinkertainenkin riittää. Jotkut jutut taas voi skipata kokonaan. Esimerkiks pölyjen pyyhkiminen autosta ja yöpöydän siivous on asioita, joita en jaksa tehdä. Myös ikkunat voi pestä vaan kerran vuodessa kahden sijaan, sillä likaseks ne menee kuitenkin. Mua ei myöskään koskaan sais tuulettamaan tai vaihtamaan verhoja usein ja meillä onkin ollut samat verhot koko 4,5 vuotta, kun on yhdessä asuttu. On ne kai ravisteltu muuttojen yhteydessä. :D En myöskään juuri koskaan leivo, kokkaile hitaasti valmistuvia ruokia tai tapaa ihmisiä, joiden kanssa en halua viettää aikaa, sillä nämä asiat rasittavat enemmän, kuin mitä niistä saa. Kannattaa myös jakaa kotityöt sen mukaan, että kumpikin tekee ne jutut, mitkä ei tunnu niin vastenmielisiltä. Meillä minä pesen vessan ja Henri imuroi, sillä siippa vihaa vessan pesemistä ja musta taas imurointi on vastenmielisempää, sillä siihen menee enemmän aikaa.


Neule - Kirppis
Hame - Kirppis (Cubus)
Sukkahousut - Cubus
Nahkakengät - Impuls (Citymarket)

5. Hoida tylsät velvollisuudet nopeasti pois alta
Laskujen maksaminen, siivoaminen, hiusten värjäys, ruoanlaitto, ruokakaupassa käynti, vaatteiden korjaus ja ajan varaaminen ihan minne vaan on tylsiä asioita, joista en nauti, mutta jotka on pakko tehdä. Yritänkin aina hoitaa nämä jutut pois alta heti, kun ne eteen tulevat, jotta ne saa pois omalta päänsisäiseltä to-do -listalta. Mun stressitaso on nimittäin suoraan verrannollinen tehtävälistan pituuteen. Pyrin myös tekemään näitä asioita mahdollisimman harvoin, eli kaupassa käydään vuorotellen ja kerralla tehdään viikon ruokaostokset. Ainoa näistä luettelemistani asioista, missä onnistun tällä hetkellä huonosti, on vaatteiden korjaus. Hapsottavien saumojen tai irronneen vyönlenkin kanssa selviää yllättävän pitkään, kun toinen vaihtoehto on sen korjaaminen. :D
Miltäs mun konkreettinen lista arjesta nauttimiseen ja stressin vähentämiseen kuulostaa? Onko teillä jotain lisäyksiä listaan? Toteutin tätä arjesta nauttimista jo tällä viikolla, kun päätin mennä saunaan lenkkeilyn sijaan ja näin kaveria Ideaparkissa käynnin merkeissä työpäivän jälkeen. Nämä kuvat onkin otettu siellä kauppojen keskellä - suurkiitos Minjalle kuvauksesta!


4 comments:

 1. Todella hyviä vinkkejä! Pitäisi itsekin panostaa ainakin erilaisiin elämyksiin enemmän, elokuvissa ja kaikenlaisissa tapahtumissa tulee käytyä nykyään ihan hirveän harvoin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, kiva jos tuntu hyödyllisiltä :) Olis voinu ostaa itselle leffaan sarjalippuja ennen joulua, kun niitä halvalla myytiin, niin tulis ehkä enemmän käytyä!

   Delete
 2. Hyviä vinkkejä! :) tulee kyllä ihan liikaa murehdittua kaikkia mahdollisia asioita, ja tuntuuki että on jatkuva stressi päällä :/ pitää yrittää tehdä tästä vuodesta rennompi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Useimpiin stressaaviin asioihin ei edes itse pysty vaikuttamaan, joten niitä on turha stressata. Tosin eipä se stressi sillä lopu, että sitä ajattelee, vaan siihen tarvitaan konkreettisia keinoja. :)

   Delete