Thursday, 13 July 2017

4 vinkkiä ajankäytön hallintaan

Varmasti kaikki valittaa joskus ajanpuutteesta ja näin teen itsekin. Silti koen, että oon suhteellisen hyvä saamaan asioita aikaseks ja pitämään kiinni omista aikatauluista. Miten siis suunnittelen päiväni niin, että ehdin tehdä kaiken tarvittavan?1. Kirjotan kaikki tapaamiset, lääkäriajat, juhlat ja muut menot ylös sekä seinä-, että taskukalenteriin. Näin pysyn kartalla siitä, missä pitää olla mihinkin aikaan ja keittiön seinällä olevasta kalenterista nuo näkee vaikka ohikulkiessa. Seinäkalenterista nään myös poikaystävän menot ja toisinpäin, minkä lisäks siitä on helppo hahmottaa vaikka se, mitkä päivät viikosta on ohjelmaa täynnä, millon ei olla kotona ja millon on aikaa vaikkapa nähdä kavereita.

2. Mietin tänään illalla, mitä kaikkea aion tehdä huomenna. Jos huomenna pitäis esimerkiks pyykätä, tehdä ruokaa, käydä ruokakaupassa ja nähdä kaveria, niin suunnittelen muut toimet sen asian ympärille, jolle on valmiiks aikataulu, eli tässä tapauksessa todennäköisesti kaverin näkemiselle olis sovittu aika. Sovitaan yleensä myös etukäteen, kumpi tekee ruuan seuraavana päivänä. Lenkille lähtö on mulle aina juupas-eipäs -kamppailua itseni kanssa, mutta kun päätän tänään, että huomenna meen lenkille, niin sinne tulee paljon varmemmin lähdettyä. Näin sille tulee myös jätettyä aikaa kaikelta muulta. Joillekin tämä voi vaatia vaikka to-do -listan tekemisen, mutta mulle toimii suurpiirteinen suunnittelu omassa päässä.3. Minimoin ajankäytön niihin asioihin, joista en nauti. Kunnon isoilla ruokaostoksilla me käydään kerran viikossa ja sekin tehdään vuorotellen, eli mun täytyy suunnata Prismaan ainoastaan joka toinen viikko. Tämä tietysti vaatii sen, että kauppaan menee hyvän ostoslistan kanssa, mutta se on pieni vaiva. Myöskään ruuanlaitosta en tykkää, joten tehdään usein parin päivän annoksia ruokaa kerralla, eikä kokkailla mitään monimutkaisia aterioita. Urheilukin on mulle pakkopullaa, joten käyn lenkillä, sillä sinne voi lähteä suoraan kotiovelta ilman aikaavievää paikasta toiseen siirtymistä. 

4. Jos mieleen tulee nopea homma, mikä pitäisi tehdä, teen sen heti. Kaikki meidän yhteiset laskut tulee poikaystävän nimellä, joten mulle laskuja tulee tosi harvoin. Silloin kun niitä tulee, maksan ne yleensä samantien, jotta ne ei jää kummittelemaan takaraivoon tai unohdu kokonaan. Jos pitää soittaa lääkäriin, laittaa pyykkikone pyörimään tai kastella kukat, pyrin hoitamaan sen mahdollisuuksien mukaan heti pois alta. Reissusta kotiin tultua tyhjennän matkalaukun heti, jos ei olla tultu kotiin ihan keskellä yötä. Näin ainakin mulle tulee rauhallisempi olo, eikä takaraivossa koko ajan jyskytä tekemättömät pikkujutut, vaan voin loppupäivän ottaa iisisti.Paita - Asos
Farkut - H&M
Kengät - Halpa-Halli
Kaulakoru - Glitter

Kuvaus - Henri Mutanen
Kuvien jälkikäsittely - minä

Vaikka mielelläni suunnittelenkin ajankäyttöä, haluan jättää myös tilaa spontaaniudelle ja laiskottelulle. Jos on hyvä keli ja haluan lähteä rannalle, en jää kotiin imuroimaan, vaikka se oliskin ollut suunnitelmissa. Jos olo on voimaton tai on huono päivä, jätän kaiken mahdollisen tekemättä ja rentoudun. Tähän on mahdollisuus sen takia, etten jätä asioita fiksun suunnittelun vuoksi viimetippaan, vaan pyrin tekemään kaiken hyvissä ajoin, ilman stressiä. 

6 comments:

 1. Tosi hyviä vinkkejä! Itse käytän kanssa fyysistä kalenteria, mutta itse tarvitsen kyllä siihen kaveriksi myös ne "to do"-listat, jotta ei tarvitse miettiä mitä kaikkea piti muistaa tehdä ja jotta saa sitten ruksata tehtyjä asioita yli :) Ja kauniita nämä tämän postauksen kuvat!

  https://fiiaelina.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva jos tuntu hyödyllisiltä! Uskon, että monelle to-do -listoista on hyötyä just siks, et helposti näkee mitä pitää tehdä ja sit nauttia siitä tunteesta, kun voi viivata tehdyn asian yli. :D oon itekin tosi tyytyväinen näihin kuviin, löysin ihanan kuvauspaikan.

   Delete
 2. Tää oli ainakin mulle tosi hyödyllinen postaus, koska välillä tuntuu ettei aika vaan riitä. Oon yleensä parhaimmillani stressin alla mutta pahimmillaan voi käydä niin, että sitten vaan lamaannun enkä saa mitään aikaan :D Ja hei ihana asu, toi paita varsinkin on upea!<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla, että oli hyötyä! Toi on kyllä varmasti tosi yleistä, et kun on liikaa tekemistä niin ei saa mitään aikaseks. Ja kiitti, tykkään itekin tuosta paidasta tosi paljon :)

   Delete
 3. Tosi kiva postaus! Olen myös niitä ihmisiä, jotka kirjaavat paljon asioita kalenteriin. Hyvällä aikataulutuksella saa paljon aikaan, mutta välttyy kovalta stressiltä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos :) toi on kans mulle tärkeetä, et välttyy stressiltä!

   Delete