Wednesday 20 May 2015

Sofia

Ehin käydä Sofiassa kahden päivän visiitillä. Olin päättänyt, että kyllähän pääkaupunki on nähtävä ennen Suomeen paluuta, joten lähdin sunnuntaina itsekseni vajaan 8 tunnin bussimatkan päähän katselemaan paikkoja. Bussi lähti ennen kuutta aamulla täältä Dobrichista ja menopaluu maksoi 60 levaa, eli noin 30 euroa. Matkalla oli pieni pysähdys Veliko Tarnovossa, jonka aikana ehti sopivasti käydä vessassa, kävellä vähän ja ostaa kaupasta lisää eväitä (en osaa ikinä ottaa sopivasti eväitä, aina on joko liian vähän tai ihan överipaljon).


Bussin ikkunasta näky lähinnä tällasia maisemia

Yks reissun parhaista jutuista oli se, miten bussin ikkunasta näki ihan erilaisia paikkoja kun täällä oon muuten nähny! Oli vuoristoa, pikkukylää, jokia ja vaikka mitä. Sofiahan sijaitsee sisämaassa vuorten keskellä, eli siellä kelit voi vaihdella suurestikin muuhun maahan verrattuna. Nyt koko mun reissun ajan oli hellekelit, minkä lisäks ekana iltana ukkosti vähän. Oli muuten jotenkin hirveen hassua olla ulkomailla reissussa lämpimien kelien aikaan jossain, missä ei oo meri lähettyvillä! Meri viilentää, rannalla on kiva löhöillä ja sen avulla on myös helppo suunnistaa.

Ekana bussiasemalle päästyäni lähin kävelee keskustaa ja hotellia päin. No parin sadan metrin jälkeen hoksasin, et siinä oli noin kolme vaihtoehtoa, missä keskusta vois olla.. Halusin päästä helpolla niin menin linja-autoaseman eteen ja otin taksin. Olin lukenu, että OK taxi on luotettava yhtiö ja onneks juuri niiden taksitolppa siinä oli. Kysyin kuljettajalta hintaa, jonka hän totesi olevan noin 3 levaa. Hotelli oli noin kilsan päässä, mutta kuljettaja ei tainnu ihan satavarmaks tietää, missä hotelli on ja ajoi ilmeisesti vähäsen pidempää reittiä. Mittari näytti pihassa yli kolmea levaa, mutta hänpä otti multa vaan sen kolme! Jee, kerrankin hyvä vaikutelma takseista. Hotelli sit olikin mitäänsanomaton (=halpa), eikä respan nainen puhunu englantia. Mielenkiintoista.


Hirveen nätti tää mun huone. :D 







Lähin tallustelee keskustaan sen jälkeen, kun olin levänny vähän. Mun suuntavaisto toimi ja löysin keskustan ekalla yrittämällä, vaikkei mulla ollu mitään hajua missä se on! Kävelin ympäriinsä ja kuvailin, välillä pysähdyin istuskelemaan, kiertelin parissa kaupassa ja kävin syömässä. Siinäpä se päivä sit vierähtikin.

Sofiasta tiesin etukäteen sen, että se on Bulgarian pääkaupunki, siellä on noin 1,4 miljoonaa asukasta, kaikki tärkeimmät nähtävyydet on kävelyetäisyydellä toisistaan ja että siellä on vihasia kulkukoiria. No kulkukoiria en nähny muistaakseni yhtään, kissoja pari, mut olikohan nekään kulkukissoja.. Asukasluku ei juuri helpottanu oloa sen kannalta, että ton kokosessa kaupungissa olis suvaitsevaista ja avarakatseista porukkaa, joka ei tuijottais. Kyllä tuijotettiin. ei tietenkään yhtä paljon kun täällä, mut sanoisin et yhtä paljon kun Varnassa. En tiiä oliko sekin huomionherättävää, et olin liikenteessä yksin..? Miesseura matkustaessa on aina hyvästä, sillä sillon kukaan ei yleensä huutele tai töllötä niin paljoo.

Toinen päivä alko hotelliaamupalalla, joka tuotiin suoraan huoneeseen. Maksoin siitä 2 euroo per aamu ja voin kertoo, ettei ollu minkään arvonen. Siihen kuulu tee/kahvi, halpaa appelsiinimehua ja NELJÄ palaa vaaleeta leipää, puolet juustolla ja puolet kinkulla. Siis neljä palaa!!? Kuka saa syötyä sitä pullamössöö niin paljon ja missä oli kananmunat, hedelmät, bulgarialaiseen aamupalaan kuuluva valkee juusto ja tomaatti ja kurkku? Aamupala oli matkan pettymys, mut onneks ruoka on halpaa niin korvasin sit aamun pettymystä päivän mittaan.

Kävin aamupäivästä kattomassa nähtävyydet, muun muassa Alexander Nevskin katedraalin, joka on maan suurin katedraali. En menny kuitenkaan sisälle, sillä ovella oli kuvausryhmät ja hirvee hässäkkä. Sen jälkeen suuntasin Mall of Sofiaan, joka häviää Varnan Grand Mallille mennen tullen. En oikeestaan ettiny/tarvinnu juuri mitään ja ostin koko reissun aikana panamahatun, jota oon metsästäny ainakin vuoden! Totta kai se löyty sit tylsästi H&M:ltä. :D Mut tärkeintä on, et nyt ei pitäis enää päänahan palaa.









Viimesenä päivänä bussi takas Dobrichiin lähti klo 16, joten hengailin hotellilla puoleenpäivään saakka ja menin siitä laukun kanssa pieneen puistoon, joka oli linja-autoaseman ja hotellin välissä. Luin kirjaa ja kattelin menoa reilun tunnin, minkä jälkeen kävin syömäs ja ostaa eväitä. Sitten olikin jo aika lähtee. 

Kanssavaihtarit oli sanonu mulle, ettei Sofiassa oo mitään ja koko paikka on nähty päivässä. Epäilin tätä jo sillon kun kuulin sen ja oikeekshan se osottautu. Tylsiä tyyppejä jos väittävät ettei Sofiasta löydy mitään! Jos oisin etukäteen jaksanu selvittää asioita, niin varmasti enemmänkin tekemistä ois löytyny, mutta mä en kaivannu kauheeta ohjelmaa, eikä kahdessa päivässä ois paljon enempää jaksanukaan. En tosin menis Sofiaan viikoks, vaan juuri kaks-kolme päivää on ihan riittävä aika kaupungin sykkeessä. 

Viikon päästä oonkin jo Suomessa, mut sitä ennen ehdin viettää kolme päivää Burgasissa, siitä lisää myöhemmin. Tosi outoa aatella, et oon asunu täällä neljä kuukautta ja viikon päästä palaan kotiin, enkä enää tuukaan tänne! Onhan tässä ajassa ehtiny jo tottua sekä Bulgarian hyviin, että huonoihin puoliin. En usko, et palaan Bulgariaan ainakaan lähivuosina, ehkä sitten joskus monien vuosien päästä verestämään vaihtarimuistoja. :)

38 comments:

  1. Oi, ihanan kesaisia kuvia! Bulgariaan pitais kylla paasta kaymaan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, täällä on nyt kesä kunnolla alkanu ja taitaa olla parhaimmillaan. Suosittelen käymään Bulgariassa ja matkustamaan täällä bussilla, jotta pääsee näkemään luontoo ja erilaisia paikkoja. :)

      Delete
  2. Koristeellisia rakennuksia näyttäisi kuvien perusteella Sofiassa riittävän. En ole koskaan käynyt, mutta ei mulla mitään sitä vastaan olisi, jos tuonnekin joskus olisi suunta. Nopeasti googlailemalla tulin tosin siihen tulokseen, että suurimmat nähtävyydet ovat ilmeisesti katedraaleja ja kirkkoja, jotka eivät niin kauheasti meitsiä kiinnosta. Mutta voisihan siellä olla vaikka hyvää ja edullista ruokaa - vai onko?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Valtaosa nähtävyyksistä taitaa olla juuri katedraaleja - tosin en itekään oo tutustunu kamalasti Sofian nähtävyyksiin.. Jotain retkiä noille lähivuorille ainakin tehdää, et siinähän olis erilaista puuhaa jo. :) Lisäks ihan kaupungissa pikkukaduilla kävely ja puistoissa istuskelu on hyvillä keleillä mukavaa. Ruoka on halpaa ja ainakin mun syömät annokset oli hyviä, vaikkakin aika ykstoikkosesti söin. Ekana iltana kävin hakemassa wokkipaikasta annoksen ja tokana iltana otin take-awayta kiinalaisesta. Kummatkin oli perushyviä! Uskon, et hyviä ruokapaikkoja löytyy kyllä, varsinkin jos tekee etukäteen vähän tutkimustyötä.

      Delete
  3. Näyttääpä kivalta ja kesäiseltä. Bulgaria ei ole ollut omalla bucket listalla koskaan. Kauniilta kyllä näyttää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannattaa lisätä, Bulgariassa on mielenkiintoisia paikkoja kun osaa noukkia oikeat päältä. Kultahietikko ja Sunny Beach kannattaa ehkä jättää suosiolla muille, mutta muita, kauniimpia paikkoja täällä kyllä on. :)

      Delete
  4. Bulgaria ei ole listalla paikkana joihin pitäisi mennä ja valitettavasti täytyy sanoa, että ei myöskään tule. Ihan mielenkiintoisen postaus, mutta jätän tämän maan suosiolla muille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mistä se johtuu, ettei Bulgaria kiinnosta? Suosittelen kyllä käymään - ei koko maa ole pelkkää kurjuutta ja betonimörskiä, vaan täällä on myös kauniita paikkoja! Olen tällä hetkellä Burgasissa ja tätä voin suositella kelle vaan; löytyy aurinkoa, ihania rantoja, kaunis puisto, vanhoja rakennuksia ja kaupunkielämää.

      Delete
  5. Bulgaria on itselle ihan uusi tuttavuus enkä kyllä yhtään osaisi arvioida mitä odottaa :-) kiitos postauksista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bulgariassa on kyllä niin monia puolia - löytyy kurjia ja hienoja paikkoja. :) Kiitos kommentista!

      Delete
  6. Itse olen suunnitellut usean kerran reissua tietyllä kaveriporukalla Sofiaan, millä ollaan reissattu Itä-Euroopassa muutenkin. Joka kerta suurin ongelma on ollut Suomesta järkevien lentojen saaminen 3-4 päivän viikonloppureissulle. Kuvien perusteella vaikuttaa siltä, että sinne on jonakin päivänä vielä mentävä ja uskoisin, että baari- ja yöelämästä löytyy omat mielenkiintoiset tarinat myös.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luulis ainakin näin kesällä saavan hyvin lentoja, onpa kumma ettei sopivia vaihtoehtoja löydy. Tuo 3-4 päivää on varmaan ihan sopiva aika! Yöelämästä varmasti löytyy kanssa mielenkiintoisia paikkoja, kun jo Dobrichissakin baarit on aika persoonallisia. :)

      Delete
  7. Aika kiva tosiaan oli toi sinun hotellihuone :D. Jostain syystä minulle ei Bulgaria ole vielä kolahtanut, mutta varmasti sielläkin olisi kivoja paikkoja - Sofiassa ainakin kuvien perusteella hienoja rakennuksia! Oliko siellä millainen kahvilakulttuuri? Olen vähän sellainen kahviloissa notkuja, niin hyviä kahviloita pitää olla, muuten en Euroopan kohteeseen lähde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eikös :D kävin Sofiassa vaan yhdessä kahvilassa, mutta niitä löytyy kyllä paljon ja suosittuja näyttivät olevan! Keskimäärin Bulgariassa on ollu hyviä ja halpoja kahviloita, yleensä etenkin kakut on hyviä.

      Delete
  8. Bulgaria on minullakin vielä to do -listalla, enkä taida ihan lähivuosina sinne suunnalle ehtiä, harmi. Tulevaisuudessa kyllä, pitäähän minun saada kaikki Euroopan maat käytyä ennen kuin täytän 50 vuotta (onneksi siihen on vielä aikaa :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva, että maa kuitenkin kiinnostaa, useilla tuntuu olevan ennakkoluuloja joiden takia Bulgaria jää välistä. Hyvä ettei tule kiire, niin ehdit suunnitella matkan hyvin :)

      Delete
  9. Bulgariassakin olemme käyneet, vain tuolla Sofiassa, mutta kokemus ei ollut kaikilta osin positiivinen. Heti ensimmäisen taksikuskin kanssa piti riidellä hinnasta ja maksoimme varmaan silti liikaa, vaikka maksoimme vaan puolet, kun huomasimme huijauksen. Seuraavaksi piti vaihtaa vähän paikallista rahaa, onneksi vaan vähän, sillä siinäkin huijattiin.
    Olihan siellä ihan kauniitakin paikkoja ja ilmaisen kaupunkikierroksen opas oli mukava, mutta taisi silti meille riittää Bulgaria!
    (Huonoista kokemuksistamme, ja hyvistäkin, voit halutessasi lukea lisää täältä.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harmi että oli tollanen tuuri.. Suosittelen antamaan maalle uuden mahdollisuuden, vaikka Nessebarille (josta postaus tulossa myöhemmin). Oonkin käynyt lukemassa ton Sofia-postauksen jo aiemmin!

      Delete
  10. Kivaltahan toi kaupunki tosiaan näyttää. :-) Vaikka aamiainen ei ihan nappiin mennytkään, niin onneksi oli todella halpa. Mut joo, neljä palaa leipää... Ymmärrän pettymyksen. :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep, kaupunki oli tosiaan ihan kiva, hotelli ei sit niinkään. Tosin ei muutakaan tyyliin halvimmasta voi odottaa :D

      Delete
  11. Sulla on hyvä asenne. Joka paikasta löytyy aina ihasteltavaa ja ihmeteltävää, kun vaan jaksaa tutustua kaupunkiin. :) Bulgaria on mulle täysin vieras, mutta eiköhän sinnekin tule joskus vielä eksyttyä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Yritän löytää kaikista paikoista hyvää, vielä on tosin opettelemistakin.

      Delete
  12. Bulgaria on käväissyt listalla aina silloin tällöin lähinnä halpojen hintojen vuoksi. Ehkäpä joskus sinnekin tulee lähdettyä. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannattaa laittaa pysyvästi listalle :) suosittelen esimerkiksi Nessebaria rantaloman yhteyteen, siitä tulossa myöhemmin postausta!

      Delete
  13. Ihan mukavallehan tuo kaupunki tosiaan näyttää ;) Ja hienon hatun löysit! Sopii hyvin sinulle :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, yllättävän kiva kaupunki oli! Tykkään tosin enemmän rantakohteista; meri tuo kivaa viilennystä ja tykkään merestä muutenkin. :) kiitos, oli kyllä hyvä hankinta!

      Delete
  14. Ihanalta näyttää! Bulgaria, ja Balkan ylipäänsä, olis mun bussireilihaaveena, toivottavasti saisin toteuttaa sen pian :) Kiva kuulla, että Sofiassakin riittää siis katseltavaa. Bussimatkustuksessa on minustakin kivaa juuri tuo, että matkan aikanakin näkee juttuja, eikä ainoastaan perillä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuulostaa hyvälle haaveelle ja suunnitelmalle. Bussit tuolla on kohtuuhintaisia ja ihanaa on juurikin se, miten bussista näkee niin paljon erilaisia paikkoja. :) Kohteiden valintaankin on useampia vaihtoehtoja kuin lentäessä, ja matkustaa voi hitaasti, nähden todella monia paikkoja!

      Delete
  15. Eipä ole tullut koskaan käytyä Bulgariassa, joten todella mielenkiintoinen oli päästä tutustumaan sun postauksen kautta Sofiaan! Vaikuttaisi hyvältä kohteelta etenkin edullisuutensa vuoksi. Nimimerkillä sniiduilija :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep, on kyllä halpa kohde ainakin! :D

      Delete
  16. Bulgaria oli ensimmäinen maa jonne matkustin (Ruotsin jälkeen siis, ei sitä voi laskea) joskus 7-vuotiaana. Mieleen on tainnut lähinnä jäädä että kivaa oli kun aurinko paistoi ja kaupasta sai jotain törkeän hyvää vihreää limua. :D

    Monillehan Bulgaria näyttäytyy vain halpana pakettimatkakohteena, mutta kuten kaikkialta, sieltäkin varmaan löytyy ihan mukavia kohteita, ja vieläpä edullisesti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onpa ihania ja hauskoja muistoja lapsuudesta! Itsekin kävin Bulgariassa yhdellä ensimmäisistä ulkomaanmatkoistani, 8-vuotiaana. Mieleen jäi hyvät tikkarit ja halpa hotellista ostettu kanaleipä. :D

      Joo toi on ihan totta, maa on niin paljon muutakin kuin pakettimatkoja ja rantoja.

      Delete
  17. Kivalta näyttää! Noiden kuvien perusteella näyttää idylliseltä pikkukaupungilta, eikä 1,4 miljoonan asukkaan pääkaupungilta :) Kiva hattu! Kävisköhän mulle tuollainen, hmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei vaikuttanut tosiaan niin isolta kaupungilta munkaan mielestä, keskusta on tiivis. Kiitos! Itellä oli pitkään etsinnässä just sopiva panamahattu, niitä kun on niin monenlaisia.. :)

      Delete
  18. Mua on aina kiehtonut Sofia kaupunkina, ei niinkään ne Bulgarian rannikkokohteet. Pistän sulle kauhean kasan kysymyksiä tulemaan jos Bulgariaan ollaan menossa :D Kiinnostava maa ja Sofia on varmastikin säästynyt pahimmalta turistivaellukselta? Oliko siellä helppo olla turistina?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo laita vaan! Ei siellä kauheesti turisteja ollut, lähinnä noiden nähtävyyksien luona oli etenkin brittejä. Lähes kaikki kyllä ymmärsi englantia, keskustassa on helppo suunnistaa ja se on tiivis. Ainoo miinus mulle oli se, miten mua ärsytti kun paikalliset miehet tuijotti ja osa jopa sanoi jotain vastaantullessa. Mut siis turistille hankaluudessa aika keskiverto kaupunki :)

      Delete
  19. Bulgaria on jostain syystä unohtunut ihan täysin mutta täytyy pitää mielessä. Oon käsittänyt, että hintatasoltaan olisi Euroopan edullisemmasta päästä. Mitä kohteita suosittelisit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Edullista on joo, ehdottomasti yksi Euroopan halvimmista kohteista varsinkin ruuan ja juoman suhteen. Suosittelisin Nessebaria ja Burgasia, niistä on helppoa piipahtaa myös esimerkiksi Varnassa, Sunny Beachillä ja Sozopolissa. Nessebarin postaukseni löytyy täältä: http://breezesfrommyatlas.blogspot.fi/2015/05/nessebar.html

      Delete