Tuesday 12 April 2022

Beethovenin leposija Wienin jättihautausmaalla

Wienissä yksi iltapäivä kulutettiin keskushautausmaalla, eli Wiener Zentralfriedhofilla, jonne valtaosa vierailijoista taitaa suunnata aikomuksenaan käydä katsomassa Beethovenin hautaa. Kyseessä on yksi maailman suurimmista hautausmaista yli 330 000 haudalla, 3 miljoonalla haudatulla ja 2,4 neliökilometrillä. Eri uskontokunnille ja kansalaisuuksille on omia, keskenään aivan eri näköisiä ja tyylisiä alueita, joita ihmetellessä täällä vierähtäisi vaikka kokonainen päivä. Toimiva kartta eri hautojen löytämiseen löytyy täältä sivun lopusta. Hautausmaalla on myös karttoja, joista näkee eri uskontokunnille ja kansalaisuuksille varatut numeroidut alueet.




Mikä pisti heti silmään, oli poistettavien hautakivien määrä. Joka puolella oli ylläolevan kaltaisia kuormia poistoon meneviä hautakiviä ja myös moniin paikallaan oleviin kiviin oli liimattu tarra, joka kääntäjän avulla todettiin varoitukseksi hautakiven poistosta, mikäli tästä vastaavaan tahoon ei oteta yhteyttä ennen sitä. Tuntui jotenkin todella karulta nähdä konkreettisesti, miten paljon oli hoitamattomia hautoja ja vain muutamia vuosikymmeniä vanhoja hautakiviä joutuvan poistettaviksi. 

Keskushautausmaalla on hautojen lisäksi tyhjää puistoa ja luonnonmukaisessa tilassa olevaa aluetta, minkä lisäksi täällä saattaa törmätä harvinaiseen, uhanalaiseen villihamsterilajiin. Meidän tielle tämä otus ei harmi kyllä osunut.












Kun hautausmaa avattiin, sai se osakseen paljon kritiikkiä syrjäisen sijaintinsa vuoksi. Hautausmaan suosion kasvattamiseksi sinne siirrettiin Ludwig van Beethoven ja Franz Schubert aiemmista leposijoistaan. Beethovenin haudan vieressä on Schubertin haudan lisäksi Johannes Brahmsin ja Johann Straussin haudat sekä Mozartin muistomerkki. Tämä alue (32A) olikin nimetty joissain kartoissa ja opasteissa musiikkialueeksi.

Simmeringin kaupunginosassa lähes 10km päässä keskustasta sijaitsevalle hautausmaalle pääsee kätevästi ratikalla (numerot 11 ja 71) ja sopivia pysäkkejä hautausmaan edustalla on useampi, riippuen siitä minne haluaa ensimmäisenä suunnata ja mistä portista astella sisään. Jos matkustaa yksittäisillä lipuilla, kannattaa paluumatkaa varten ostaa ratikkalippu valmiiksi, sillä näiden pysäkkien luona ei myyntikioskia ole. Sovelluskin tätä tarkoitusta varten löytyy, joskin se oli erittäin surkea, mutta kyllä sieltäkin liput saa ostettua. Yksi hyvä tieto on myös, että hautausmaan sisäänkäyntien - ainakin niiden kahden, joiden kautta me kuljettiin - luota löytyy siistit julkiset vessat.

2 comments:

  1. Kiitos, oli kiva käydä uudelleen täällä hautausmaalla. Siellä on todellakin paljon säveltäjien hautoja ja muistomerkkejä. Mozartillekin on siellä muistomerkki, vaikka hauta onkin toisella hautausmaalla. Meillä oli niin paljon aikaa, että kävimme sielläkin. Se on paljon vaatimattomampi, mutta kiva käyntikohde luonnon helmassa. Seuraavalle kävijälle suosittelen kurkistamista myös Kappeliin sisälle. Ihana sininen tähtitaivas on siellä parasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mozartin haudalla vierailukin on varmasti ollut ikimuistoista. Hautausmaat - varsinkin vanhat sellaiset - on yksi vierailukohde, jota on nyt vasta aikuisena ruennut kunnolla arvostamaan reissatessa. Kirkot on aina kiinnostaneet ulkomailla, mutta hautausmailla on harvemmin tullut käytyä. Hyvä vinkki tuo kappeli, eipä meille jostain syystä tullut mieleenkään käväistä siellä sisällä!

      Delete