Friday 14 April 2023

Bohol - rantoja ja "eläinsuojelua"

Filippiinien Siquijorissa vietetyn viikon jälkeen jatkettiin matkaa Boholille, joka on tunnettu kummituseläimistään eli tarsiereista ja Chocolate Hillsistä. Oikeammin kohteena oli Panglao, joka on kahdella sillalla Boholin saareen yhdistetty pienempi saari, mutta sekin Boholin provinssiin kuuluva. Pääasiallisesti Boholin turismi on keskittynyt Panglaoon, joka on Boholin paras kohde rantaelämää ajatellen ja esimerkiksi tunnetuin ranta, Alona Beach, sijaitsee Panglaossa. Boholin provinssi on alueena yllättävän suuri ja siellä asuukin yli miljoona ihmistä. Meidän tuli vietettyä aikaa lähinnä Alona Beachin ympäristössä, sillä hotelli sijaitsi sen vieressä ja myös paikallinen keskusta palveluineen on kätevästi rannan ääressä. Toki käytiin katsastamassa myös alueen päänähtävyydet, mutta niistä lisää myöhemmin. 








Alona Beachilla on kaikkea ranta-aktiviteeteista ravintoloihin, sukelluskouluihin ja kaupustelijoihin. Varsinkin rannan lännen puoleinen pää on joihinkin aikoihin päivästä täynnä paatteja, jotka odottavat sukeltajia ja snorklaajia retkille. Muutenkin rannalla riittää elämää aina paikallisista grillaavista perheistä turistiporukoihin. Myös sympaattisia koiria jolkottelee ohi säännöllisesti.

Alona Beachin itäiseltä puolelta nousee ylös katu, jonka varrelta löytyy alueen ainoa ruokakauppa, 7/11, sekä laajempi ja laadukkaampi valikoima ravintoloita, kuin rannan tuntumasta. Myös ainoat meidän koko reissulla näkemät turistikrääsää myyvät kaupat oli täällä, kuten myös mäkkäri. 










Yläpuolen kahdessa kuvassa näkyy pääkadun varrella iltaisin toiminut kadunvarsigrilli, jolta Henri otti useampana iltana lihavartaita. Kuvassakin näkyvissä rasioissa oli erilaisia raakoja lihoja ja mereneläviä, jotka noukittiin lautaselle ja annettiin grillaajille. Myös kasvisvartaita ja riisiä oli saatavilla ja aina meidän ohittaessa tämän paikan, oli se ihan tupaten täynnä. Kylmäketjuista tai kovin tarkasta hygieniasta ei varmaan hirveästi ollut tietoakaan tuossa esillepanossa, mutta toisaalta esillä olevien ruokien vaihtuvuuskin näyttäisi olevan aika vauhdikasta. Grilli sijaitsee kirkkoa vastapäätä ja näyttäisi se Google Mapsissakin olevan nimellä Rico's Grill and Barbeque.

Countryside Tour - Chocolate Hills

Ainoa retki mitä tehtiin Boholilla ollessamme, oli jokaisen taksin ja tuktukin mainostama countryside tour, jolla pääsee näkemään pikkuruisia, harvinaisia kummituseläimiä, eli tarsiereita. Tilataksilla tehty retki neljälle kustansi yhteensä 3000 pesoa, eli himpun alle 50€. Jaettiin taksi kahden aiemmin tapaamamme belgialaisen naisen kanssa, eli hintaa retkelle ei jäänyt paljoakaan per henki. Tähän summaan ei sisältynyt mitään sisäänpääsymaksuja, joita me pulitettiin Chocolate Hillsille (100php=1,60€/hlö) ja tarsiereita katsomaan (120php=2€/hlö). 

Lisäksi kiertoajelun osana olisi ollut lounasristeily Loboc-joella (850php=14€), mutta käytyämme katsastamassa paikan josta risteilyt lähti, pyydettiin kuskia viemään meidät johonkin paikalliseen ravintolaan syömään. Risteilyveneet oli ääriään myöten täynnä porukkaa ja hinta tuntui meistä aika suolaiselta muuhun hintatasoon suhteutettuna. Vieläpä kun kävi ilmi hyvin paljon syömistä rajoittavat allergiat joita toisella belgialaisnaisista oli, päädyttiin yhteisymmärryksessä skippaamaan koko risteily. Luullaksemme kuski olisi saanut jotain provisiota tästä risteilystä, joten tipattiin häntä normaalia reippaammin. Kuski vei meidät vaatimattomaan paikallisten ravintolaan, jossa ruoka valittiin buffet-tyyliin tiskillä valmiiksi olleista vaihtoehdoista, joita työntekijät annostelivat. Ruoka oli odotetusti hyvää ja hinnat ei päätä huimanneet.

Yli tuhannesta kukkulasta koostuva geologinen muodostelma Chocolate Hills on niin hämmentävä, mutta kaunis paikka, että täällä kannattaa kyllä piipahtaa. Vuodenajasta ja sateen määristä riippuen kukkulat ovat joko suklaanruskeita, tai hyvinkin vehreitä. Chocolate Hillsillä olisi ollut mahdollista osallistua mönkijäajelulle, joka näytti kyllä ylhäältä katsottuna aika kämäiseltä, jonossa ajettavalta lyhyehköltä kierrokselta. Hyvä siis, ettei se meitä kiinnostanut. 







Tarsier - epäeettistä eläinten pällistelyä

Tarsierien, eli kummituseläinten puisto, jossa päästiin katsomaan pikkuruisia, suurisilmäisiä eläimiä, on pieni, nopeasti kierretty alue. Yhdet maailman pienimmistä kädellisistä ovat vain nyrkin kokoisia ja ne häiriintyvät metelistä. Täällä piti siis olla hissukseen, eikä eläimiä saanut kuvata salamalla. Vaikka oli siistiä nähdä nämä harvinaiset kummituseläimet, kaikkiaan tästä paikasta jäi aika kyseenalainen olo. Jälkikäteen ajateltuna eläimet oli liian hyvillä sijainneilla suhteessa aluetta kiertäneeseen polkuun, eli sopivan katselu- ja kuvausmatkan päässä, ja tasaisin välimatkoin toisistaan. Alue oli tosiaan pieni ja aidattu, joten spekuloitiin, että näinköhän tarsierit ovat juuri niissä kohdissa luonnostaan, vai asetetaanko ne puihin tiettyihin kohtiin turistien pällisteltäviksi. Aluetta kiertävän aidan ymmärtää siltä kannalta, että se suojaa eläimiä pedoilta, mutta luonnostaan kummituseläimet tarvitsevat paljon suuremman alueen. Lisäksi tarsiereiden lähellä päivystäneet oppaat ottivat pyynnöstä niistä kuvia lähempää, kuin mihin vierailijat pääsivät. 

Olin etukäteen Boholin kummituseläimistä lukemalla jäänyt kuvitelmiin, että eläimiä on nähtävänä vain yhdessä, niiden suojeluun keskittyvässä puistossa ja alue on iso. Tämähän ei pitänyt paikkaansa, vaan paikkoja on useampia, eikä tämä mesta vaikuttanut olevan eettisesti kestävällä pohjalla länsimaisesta näkökulmasta katsottuna. Etukäteen en myöskään lukenut yhtään huolestunutta sanaa eläinten hyvinvoinnista tai puistojen olosuhteista, joten en tajunnut kyseenalaistaa niitä ennen vierailua. Jälkikäteen asioita tutkittuamme kävikin ilmi, että mikään näistä puistoista ei edistä kummituseläinten hyvinvointia. Tietoutta näiden paikkojen epäeettisyydestä yritetään viedä eteenpäin Filippiineille, eikä kummituseläimiä saisi vangita varsinkaan pienille alueille lainkaan.  Luonnostaan yksi tarsier tarvitsee 2-3 hehtaaria tilaa, ja näissä puistoissa ei tilaa ole edes yhtä hehtaaria kaikkiaan, siis kaikille tarsiereille yhteensä! Eläimille on käytössä siis vain murto-osa niiden tarvitsemasta tilasta. Harva tarsier myöskään yltää normaaliin elinikään vankeudessa, sillä se on herkille eläimille stressaavaa. Hyvä englanninkielinen postaus aiheesta löytyy tämän linkin takaa I am Aileen -blogista.

Eläinrääkkäyksen teemalla voi jatkaa kertomalla retkeen kuuluneesta Xzootic Animal Park & Butterfly Gardenista, jonka kuviteltiin olevan perhospuutarha ja paikka käärmeiden katseluun. Perhospuutarhat tai eläintarhat, joihin Suomessa ja myös muualla Eurooppa on törmännyt, ovat kuitenkin valovuosien päässä tästä paikasta. Pienessä, ankeassa tilassa räpsytelleet perhoset, joita nosteltiin kävijöiden kämmenille, häkeissään ahdistuneena kiertäneet apinat ja siliteltävänä olevat käärmeet saivat itkun kurkkuun, ja poistuttiin täältä saman tien. En tiedä miksen tajunnut yhtään etukäteen kyseenalaistaa tätäkään paikkaa, kun normaalisti en edes eläintarhoihin lähde, ellei niillä ole myös eläinsuojelullinen tarkoitus. Omaa tyhmyyttä siis, tässä ei voi kuin syyttää itseään, että meni tukemaan tuollaisia paikkoja. Filippiineiltä ei jäänyt ainakaan ruusuinen kuva erilaisista eläintarhoista ja eläinten oloista niissä, enkä muuta enää voi, kun kehottaa muita kiertämään kaikki tällaiset kaukaa.



Countryside tourin parasta antia oli Chocolate Hillsin lisäksi eeppinen Man-Made Forest, jossa pysähdyttiin pikaisesti. Autotie kulkee tämän valtavia puita sisäänsä kätkevän metsän läpi, joten pysähtyminen täällä on helppoa. Lisäksi yksi koko reissun parhaista jutuista oli zipline, jonne erikseen pyydettiin kuskia meidät viemään mainoskyltit tienvarressa nähtyämme. Itsehän en ole mikään hurjapää, vaan ennemminkin nössö, mutta tänne minäkin korkeanpaikankammoisena uskalsin. Ziplinessä mentiin kaksi eri liukua Loboc-joen yli, menomatka oli 520m ja paluumatka 480m. Hintaa kahdelle liu'ulle tuli 500 pesoa, eli noin 8€. 

Boholin alue oli viihtyisä, mutta vilkas. Siquijor vei meillä voiton Boholista mennen tullen, sillä se on saarena rauhallisempi ja merkittävästi pienempänä helpommin skootterilla haltuunotettavissa. Myös Siquijorin rannat ja vesiputoukset oli enemmän meidän makuun, kuin vilkas Alona Beach tai Boholilla tehtävät päiväretket suhteellisen pitkine välimatkoineen. Bohol oli kuitenkin ehdottomasti näkemisen arvoinen, mutta ehkä täällä voisi viettää Alona Beachin, Chocolate Hillsin ja ziplinen parissa kolme-neljä päivää, ja ennemmin pidentää Siquijorilla vietettävää aikaa. Boholille pääsee lautalla Cebusta tai Siquijorista parissa tunnissa 800 pesolla, eli 13 eurolla.

5 comments:

  1. Me tykättiin kyllä myös Boholista. Vaikka välimatkat olivatkin suuremmat kuin Siquijorissa, suhteellisen helposti saari kuitenkin oli otettavissa haltuun skootterilla. Ja useita hienoja vesiputouksia tuli ihailtua. Päälimmäisenä mieleen jäi saarelta kuitnekin luolaseikkailu. Ja tuo zipline gtosiaan oli myö hauska.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekin kyllä tykättiin Boholista, mutta jäi se silti kakkoseksi Siquijorille. Kiva kuulla, että sielläkin skootterilla onnistui ajella, meille se ei myöskään vilkkaan liikenteen takia tuntunut mielekkäältä. Tosin haluttiinkin käyttää aikaa löhöilyyn, joten varmaan senkin vuoksi jäi countryside touria lukuunottamatta saari/saaret tutkimatta sen kummemmin, kun pidempien välimatkojen vuoksi niihin olisi hurahtanut leijonanosa käytettävissä olevasta ajasta. :)

      Delete
  2. Kävin tammikuussa Boholilla ja kiersin näitä samoja kohteita. Tuo "eläintarha" oli kyllä aikamoinen eläinrääkkäyslaitos enkä todellakaan olisi sinne halunnut näin jälkeen päin mennä. Panglaon Alona Beach oli ihan "kiva", mutta pidin enemmän (tosin maksullisesta) Dumaluan beachista, jossa on useampi kilometri meren rantaa. Loboc jokiristeily oli kanssa nyt show ja "kokemus" - aikamoinen turistipyydys.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kokemuksien jakamisesta. Hyvä kuulla, ettei tosiaan missattu mitään jokiristeilyn skippaamisella. Dumaluan Beachista en olekaan tainnut kuulla, missä päin se sijaitsee? Varmasti kivoja rantoja löytyisi useampikin noin isolta alueelta, jos jaksaisi lähteä etsimään :)

      Delete
    2. Dumaluan beach sijaitsee noin kuuden kilometrin ja 15 minuutin ajomatkan päässä Alona beachilta itään.

      Delete