Tuesday, 24 February 2015

Koulunkäynti Bulgariassa

Huomasin heti ekana päivänä, ettei koulutus oo täällä ihan samanlaista kun Suomessa. Mun on toki hankalampi tehdä vertailuja kuin monen muun, sillä mun koulunkäynti Suomessa ei oo ihan sellasta, mikä normaaliks korkeakouluopiskeluks yleensä mielletään.

Opiskelen liiketaloutta yrittäjyyden yksikössä Proakatemialla, jossa opiskelut alkoi ekan vuoden liiketalouden yleisopintojen jälkeen. Me opiskellaan oikeissa tiimiyrityksissä projekteja yrityksille ja itsellemme tehden. Luentoja tai tenttejä ei siis ole, vaan oppiminen kertyy projektien lisäksi muun muassa kirjallisuudesta, seminaareista ja tiimin yhteisistä oppimistilanteista, eli pajoista. En nyt rupea tän enempää avamaan opiskelumallia, sillä siihen voi tutustua Proakatemian nettisivuilla.


Selkein ero opiskeluun Suomessa on se, että ensimmäisen vuoden korkeekouluopiskelijat saattaa olla täällä vasta 16-vuotiaita! Siis 16! Mä en oo pitäny yhtään välivuotta ja alotin ammattikorkeessa 18-vuotiaana, eli niin nuorena kun se Suomessa on mahdollista. Toi kahden vuoden ero voi olla aika merkittävä, täällä sen viimeistään huomaa.. Tunnen itteni joskus niin aikuseks ja kypsäks, etenkin kun mulla on markkinointia ja espanjaa ekan vuoden opiskelijoiden kanssa. Oon kuitenkin normaalisti tottunu olemaan itteeni vanhempien tyyppien seurassa.

Nuoruuden huomaa muun muassa muiden kunnioituksessa ja sen puutteesta johtuvassa käyttäytymisessä. Tunneille tullaan myöhässä; on aika tavallista myöhästyä se vartti tai puoli tuntia. Kun yks oppitunti kestää 1,5h, ei toi puolen tunnin myöhästyminen oo mun mielestä enää ihan ok. Englannin opettaja osaakin jo odottaa, et sillon kun tunnin pitäis alkaa, on paikalla hänen lisäkseen ainoastaan minä. Siellä ei myöskään käy väkeä, tää on nyt neljäs kouluviikko ja vielä viime viikolla näin tunnilla ihmisiä, joita en ollu aiemmin tavannu. Osa myös lähtee pois kesken päivän, eli jos jotain ainetta on kaks tai kolme 1,5h settiä peräkkäin, häviää porukkaa huomattava määrä tauon aikana.


En tiiä liittyyks tää mitenkään mihinkään, mut vähän kolahti. :D (Voi olla, et joskus tunnen näin markkinoinnin tunnilla..) 

Yks huomattava juttu on myös tekniikka. Ei ollu kovin suuri yllätys, että koulussa käytettävä teknologia ei oo samalla tasolla kun kotimaassa. Missään luokista ei oo tietokoneita, vaan opettajat hilaa kannettavia mukanaan. Kaikissa tiloissa ei oo videotykkejäkään, mut toisaalta en oo ainakaan vielä nähny vanhanaikasia piirtoheittimiä. :D Kirjoja ei oo ainakaan tän hetkisillä kursseilla ollu - mulla on tosiaan vielä vissiin kolme kurssia, jotka ei oo alkanu - vaan opettajat jakaa monisteita tai me kirjotetaan muistiinpanoja/saadaan diashow't itellemme. Espanjassa kopioitiin koko kirja itellemme, aika tekijänsuojalain mukasta varmaan!

Kuva Pinterestistä

Täällä on muuten tosi paljon ukrainalaisia opiskelijoita, jotka opiskelee koko 3 vuoden tutkinnon täällä. Oon jutellu joidenkin ukrainalaisten kanssa (muun muassa kämppisten) ja ne pitää epätodennäkösenä Ukrainaan paluuta valmistumisen jälkeen, ymmärrettävästi. Koko koulussa ei oo enää kun yks ryhmä, jossa opiskellaan bulgariaks, mutta sekin häviää lähivuosina. Sen jälkeen kaikki opetus kaikille tapahtuu englanniks!

Mielenkiinnolla odotan toukokuussa oottavia "loppukokeita", ei oo ollu tenttejä melkein pariin vuoteen niin saa nähdä osaanko enää ees lukea niihin. Onneks heti kokeiden jälkeen on varattu monta päivää aikaa uusinnoille. :D

Saturday, 21 February 2015

Movie time

Suomessa en käy kauheen usein leffassa, ehkä noin kolme kertaa vuodessa. Hinnat on törkeet niin mietin tarkkaan, mitkä leffat haluan oikeesti nähdä isolta screeniltä. Yleensä tähän listaukseen pääsee Johnny Deppin leffat ja Hobbitit, eipä juuri muut.

Täällä tilanne on vähän toinen! Kävin just ekaa kertaa ulkomailla leffassa. Leffalippu makso 3e ja pussillinen poppareita 1e. :D Paikallisessa teatterissa ei näytetä kovin montaa leffaa ja animaatiot on dubattu bulgariaks, eli vaihtoehdot oli tasan Kingsman: The Secret Service tai 50 Shades of Grey. Jälkimmäisestä en tiiä juuri mitään ja päivän näytös oli myöhään illalla, joten valkkasin Kingsmanin. Onneks valkkasin! Vaikka kuvauksessa luki "spy action comedy" (hyi stn, kuka näitä keksii?), niin menin kattomaan leffan avoimin mielin. Oli kyllä hauska ja sopivasti eeppinen, kaks tuntia vierähti nopeesti!




Paikallinen tyyli poppareiden tarjoiluun.. Vähä ehkä nauratti.

Saleja koko teatterissa oli ilmeisesti vaan yksi ja siellä penkkejä noin 70. :D Korkeuseroa penkkirivien välillä oli ehkä 5 senttiä.. Suuren maailman meininkiä selvästi!

Leffakäynnin lisäks oon yrittäny tänään opiskella espanjaa ja salakuvata läheisiä pihoja ja muuta meidän parvekkeelta näkyvää, siispä tässä kyseistä kuvasaldoa:


Tää näkyy kun kattoo suoraan meidän parvekkeelta... Kaunista.



Paikallisten rakennusten parhaimmistoa.



Niin kaunista et ihan sieluun sattuu. :D Ei kyl tuu näitä maisemia ikävä sit kun lähen pois. Mut miettikää et oikeesti jotkut asuu ton näkösissä taloissa täällä (vaikka tossa yläpuolella olevassa kuvassa onkin ilmeisesti varasto), ei varmaan oo liian lämmin sisällä. Tossa heti asuntolan ulkopuolella on kans yks järkyttävän näkönen ja pieni betonihöskäslummiasunto, mistä en oo viittiny ottaa kuvaa. Siinä ulkona on kanoja pienessä tarhauksessa ja koira myös asustaa ulkona, säällä kun säällä. Sääliks käy, haluisin adoptoida sen koiran. Tosin niin haluisin adoptoida myös kaikki kulkukoirat.. Mulla on muuten jo lempparikulkukoirat täällä, sellanen yhdessä liikkuva poppoo mihin kuuluu iso valkee karvaturri ja pienempi, vaaleenruskee koiruli. Ne on niin herttasia kun ne liikkuu aina yhdessä!

Mut sellasta tällä kertaa. Nättien rakennusten ihmettelyn lisäks kulutan vapaa-aikaa shoppaillen (lähinnä ruokaa, mut ostin tällä viikolla laukunkin hajonneen tilalle!), syöden, lenkkeillen, muiden vaihtareiden kanssa hengaillen, leffoja ja sarjoja katellen ja vähän yritän opiskellakin. Tosin yleensä opiskelun sijaan päädyn kattomaan matkoja ties minne.. Arki siis rullaa ja välillä on tylsääkin. Yllättävän rauhallista tää mun vaihtarielämä, mut ei kauheesti noi paikalliset baarit houkuta paskalla musiikilla ja tupakansavulla. Pitänee järkätä dormibileet joku viikonloppu? Nyt alkaa varmaan tapahtua enemmän arjessa, kun kelit rupee hiljalleen lämpenemään ja ekat matkat koittaa. Jos sitä Varnaan ja Dobrichiinkin tulis tutustuttua tarkemmin pian, kun ulos ei enää jäädy.

Wednesday, 18 February 2015

"I am the passenger and I ride and I ride"

Eka reissu Bulgariasta käsin tiedossa! Varattiin pari päivää sitten kahen muun vaihtaritytön kanssa bussiliput ja hotellit Romanian Bukarestiin, eli "pikku-Pariisiin". Lähtö on ensi viikon torstaina ja Bukarestissa viivytään kolme yötä, eli pidennetty viikonloppuloma tiedossa. :) Oon innoissani, onhan tää mun eka kerta Romaniassa! En oo myöskään koskaan tainnu matkustaa bussilla maasta toiseen (eikun oon, Espanjasta Gibraltarille) ja se on varmasti tosi mielenkiintosta ja matkalla ehtii nähdä paljon.




Toivottavasti siellä ei oo lunta! :D Onneks on luvattu jopa +10 astetta!
Kaikki kuvat Pinterestistä

Bussilla Varnasta Bukarestiin kestää muistaakseni nelisen tuntia ja menopaluun hinta on noin 40 euroa per henkilö. Hotellikin saatiin edullisesti, bussit ja hotelli kustantaa yhdeltä noin 80 euroa! Ajateltiin tehdä päiväretki Bran Castlelle, eli "Draculan" linnalle. Kuten aiemmin luulin ja postauksessakin taisin väittää, ei Draculan linna ole Transylvaniassa, jonne olisi Bukarestista yli 5 tunnin matka.. Bran Castlelle matka taittuu noin 1,5-2,5 tunnissa matkustustavasta riippuen!

Onko kellään antaa vinkkejä Bukarestiin tai siihen, millä Bukarestista Bran Castlelle kannattaa matkustaa? Auto ei ole vaihtoehto, sillä ei haluta lähteä ajelemaan Romanian teillä. :D

Tuesday, 17 February 2015

Bulgaria vs. Suomi

Kolmen viikon Bulgariassa asumisen aikana on tullu huomattua jonkun verran eroavaisuuksia Suomen ja Bulgarian välillä. Listaan tähän sellaiset, mihin oon kiinnittäny huomiota.
  • Hinnat. Ykköseks ei oo muuta vaihtoehtoa kun tää! Suomessa kaikki on kalliimpaa. Vuokrat, ruoka ravintoloissa ja kaupoissa, alkoholi, vaatteet, julkinen liikenne.. Kaikki ne on täällä halvempia kun Suomessa, vaatteissa ero on ehkä pienin. Tosin sekin vaikuttaa mun kokemukseen vaatteiden hinnoista, että Suomessa ostan paljon alennusmyynneistä ja kirppiksiltä, täällä taasen oon katellu normikauppojen hintoja. Jos hinnat suhteutetaan palkkatasoon, niin Suomessa taitaa siinä tapauksessa olla pikkusen edullisempaa, sillä palkat täällä on surkeet.
  • Kauppojen valikoimat. Esimerkiks viinirypäleitä oon nähny kaupassa vaan kerran, vaikka muuten kaikkia hedelmiä löytyy. Kanasuikaleita en oo löytäny, samoin kalaa on tosi vähän. Erilaisia valkeita juustoja (oisko fetajuuston kaltasta?) ja valmiita, kaupassa valmistettuja ruokia taas löytyy hyvin. Myöskään normaalia (tosi ylihintasta) kinkkua en oo nähny kun kerran, hyllyt pursuaa makkaraa ja meetvurstia, mut ei kinkkua. Soijarouhettakin kaipaan suuresti Suomesta, kun en punasta lihaa juurikaan syö..
  • Kissat ja koirat. Kulkukoiria ja -kissoja on tullu bongattua aika paljon, mutta toisaalta lemmikkeinä koiria näyttäis olevan vähän. Varmaan alle 10 kertaa oon nähny kun joku ulkoiluttaa koiraansa, Suomessa sama luku täyttyis päivässä tai parissa. Ihmiset myös tykkää päästää koiransa vapaaks puistossa, vaikka siellä kyseistä tarkotusta varten tehty koirapuistokin ois..

  • Urheilu. Suomessa ja melkein kaikkialla maailmalla on kuntoilubuumi, mut täällä se ei näy. Kuntosaleja Dobrichissa on pari, mut kaduilla ei näy lenkkeilijöitä eikä kaupoissa oo proteiinilisiä ja rahkoja. Kun käyn lenkillä, niin kaikki tuijottaa. Puistossa on kuntoilulaitteita joissa kyllä näkyy käyttäjiä, mut valtaosa niistäkin on tyyliin farkut jalassa. Oon vissiin kaks kertaa nähny juoksulenkillä olevia tyyppejä puistossa, mut puiston ulkopuolella en kertaakaan. Myöskään pyörällä ei aja juuri muut kun teinipojat, vaikka suurimmista jalkakäytävistä on erotettu omat pyörätiet. Oon vetäny sellasen johtopäätöksen, et kaikki urheilee kotonaan tai kuntosalilla ja lenkkeilyä/julkista hikoilua pidetään jotenkin nolona.
  • Uskonto.  Bulgarialaisista valtaosa on ortodokseja.
  • Kielitaito. Bulgariassa ei keskimäärin puhuta kovin hyvää englantia. Varsinkin vanhempi väestö osaa vaan bulgariaa ja venäjää, edes kaikki nuoret ei puhu englantia. Suomessa taas kaikki nuoret ja keski-ikäset osaa englantia, kuten myös osa vanhemmistakin ihmisistä. Bulgariassa kaupoissa ja ravintoloissa henkilökunta saattaa rueta puhumaan sulle bulgariaa ja kun sanot et "Sorry, I don't speak Bulgarian", ne vaikenee eikä ees yritä sanoa samaa englanniks. Esimerkiks asuntolan siivooja-/pyykkääjänainen ei osaa englantia, kuten koulun ruokalan työntekijätkään ei osaa. Suomalaisilla on tosi hyvä kielitaito, mut silti sen käyttämistä arastellaan. 
  • Talvikunnossapito. Lunta tosiaan on satanu kaks kertaa mun täällä ollessa, ja nyt se on oikeestaan kokonaan sulanu pois. Sillon kun lunta oli tullu, niin valtaosaa jalkakäytävistä ei oltu aurattu ollenkaan, ainoostaan suurimmille jalkakäytäville oli aurattu urat. Hiekotusta tai suolaustakaan ei harrasteta. Lisäks noi keskustan kävelykadun laatotukset on järjettömän liukkaat, niiden valinnassa ei oo kyllä mietitty yhtään jään, lumen tai loskan vaikutusta.

  • Alkoholi- ja tupakkalainsäädäntö. Bulgariassa ei oo saanut polttaa sisällä julkisissa tiloissa vuoden 2012 jälkeen, mut silti näin tehdään. Baarissa on järkky savu koko ajan, myös ruokaravintoloissa tupakoidaan ja jopa meidän asuntolassa, vaikka ulko-ovessa lukeekin "No smoking in this building". Viinaa myydään baarien lisäks kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Kaupasta en oo alkoholia vielä ostanu, mut ainakaan baareissa papereita ei oo kysytty kertaakaan. Alkoholin myyntiaikoja ei oo ilmeisesti mitenkään säädelty? Oon tyytyväinen et Suomessa ei saa polttaa sisällä. Suomessa taas voitais ottaa oppia bulgarialaisesta alkoholilainsäädönnöstä (tai luultavasti sen puutteesta), sillä eipä täkäläisen löyhän alkoholilainsäädännön takia kukaan varmaan alkoholisoitu. 
  • Teiden ja rakennusten kunto. Tiet on kyllä asfaltoitu, mut ihan kuopilla. Ilmeisesti jotkut isot tiet on hyvässä kunnossa, mut en oo kyl vielä nähny sellasia. :D Talot on myös vähän niin ja näin, ihan hemmetin rumia ja huolimattomasti rakennettuja. Meidän asuntola on vaan pari vuotta vanha ja näin ollen hyväkuntonen, mut silti täälläkin on ihan normaalia et johtoja roikkuu näkyvillä tai pistorasiat on pari senttiä irti seinästä. Ei se oo niin justiinsa.. Suomessa ei ikinä menis läpi tällanen rakentaminen! Täällä kyllä näkyy myös hienoja rakennuksia, kuten ostoskeskuksia, museoita ja virastoja, mut niiden vieressä saattaakin sit olla joku paikallisten asuttama pieni betonihökkeli.
  •  Elekieli. Bulgarialaisittain pään nyökytys tarkoittaa ei ja pyöritys kyllä. Osa nuoremmasta väestöstä on kuitenki omaksunu "normaalin", eli päinvastasen tavan. Otapa sitten selvää mitä nää tarkottaa nyökyttäessä tai päätä pyörittäessä..
  • Tyyli. Uskomatonta, mut vaikuttaa siltä et suomalaiset on keskimäärin tyylikkäämpiä kun bulgarialaiset! Ainakin näin talvella vaikuttaa et kaikki vaan heittää täällä jotain lämmintä päälle peiliin katsomatta. Muotiakaan ei taideta seurata yhtä tarkasti, kun Suomessa. Toisaalta paikalliset nuoret naiset pukeutuu baariin nätisti ja laittautuu viimesen päälle, kun taas Suomessa on ok mennä farkuissa kaikkialle. Innolla ootan, mitä paikallisten tyylille tapahtuu, kun kelit lämpenee. :)
  • Maatilat. Oon käsittäny, et Bulgariassa valtaosa maatiloista on pieniä ja niitä pyörittää vanhemmat ihmiset, sellaset kunnon maatuskamummelit. Maatilalliset ei myöskään oo kovin hyvin toimeentulevia, vaan yleensä ne on jääny pyörittämään tilaa koska se on ollu ainoo vaihtoehto. Suomessa taas maatilat on aina vaan suurempia ja suurempia ja keskimäärin maatilalliset on hyvin tai keskinkertasesti toimeentulevia. Maatilaa jäädään myös pyörittämään omasta tahdosta, sillä Suomessa muitakin vaihtoehtoja löytyy.
Sellasta. Tulipas ankeen harmaita kuvia tähän postaukseen. :D Onko muut Bulgariassa käyneet huomannu muita eroavaisuuksia tai komppaa mun bongaamia?

PS. En saa millään tota Lukijat-palkkia toimimaan, valittaa yhteysvirhettä uudestaan ja uudestaan. Mut jos haluaa pysyä perillä mun uusista postauksista, niin Blogilistan kautta voi seurata! 

Saturday, 14 February 2015

Varna

Tänään käytiin vihdoin Varnassa! Lähdettiin aamulla klo 11 Dobrichista lähtevällä bussilla kohti Varnaa. Eka yllätys oli, että bussi oli pieni, niinku palvelubussit Suomessa. Täynnähän se oli mennessä ja tullessa. Yhdensuuntanen bussimatka maksaa opiskelijalta 4 levaa (2 euroa) ja muilta 5 levaa. Halpaa lystiä! Matka kesti noin 50 minuuttia ja heti Varnaan saavuttua huomasin, miten siellä ei ollut lunta, vaikka täällä on vielä vähän. Muutenkin siellä tuli paljon keväisempi fiilis, mut kai se johtuu meren läheisyydestä.

Ensimmäisenä lähdettiin keskustaa kohti paikallisbussilla, jossa matka makso yhden levan eli 50 senttiä. Jäätiin aika summissa bussista pois jossain rannan läheisyydessä. Lähdettiin kävelee rantaviivan mukaisesti johonkin suuntaan (hyvä suuntavaisto mulla terve). :D


Tällanen hienous oli rannassa! Petyin vähän kun huomasin, et se on ilmeisesti ravintola, merirosvolaiva-vibat tippu kriittisesti..

Oli ihanaa olla merenrannassa! Oli tosi tyyntä niin meren tuoksu ei tullu vastaan eikä tässä vaiheessa oikein aaltojakaan näkyny, mutta kun käveltiin eteenpäin niin aaltojakin löyty. Mulle tulee tosi rentoutunu olo kun kuulee aaltojen pauhua, siks varmaan torkahdankin usein rannalla. :D




Kauhisteltiin hetki, et miten kukaan pystyy uimaan ulkouima-altaassa tyyliin nollakelillä?! Sit tosin muistin, et oltiinhan mekin Islannissa useempaan otteeseen ulkouima-altaissa, mut arvelen et niissä vesi oli vähän lämpösempää..


Puistossa oli näin vehreetä! Huh, ihan ku ois huhtikuu (oiskin).
Seuraavaks mentiin puiston läpi keskustaan, kadulle missä oli ravintoloita, kauppoja ja kasinoita. Kyseisellä kadulla huomas ystävänpäivän heti, sillä ainakin puolet ihmisistä kanto kukkapuskaa, sydänilmapalloa tai lahjakassia mukanaan. Sen lisäks siellä oli näitten kyseisten ilmapallojen myyjiä. Voisin kirjottaa tähän sanan tai pari siitä, mitä mieltä oon ystävänpäivästä, mut jos en nyt kuitenkaan. :D

Rupes tulemaan kylmä ja nälkäkin oli, niin painuttiin syömään. Huomas kyl heti et ollaan suuremmassa kaupungissa ja turistikohteessa, kun hinnat nousi. Kävin tällä viikolla täällä Dobrichissa syömässä pizzan, pirtelön ja palan kakkua alle 5 eurolla, Varnassa saman ja pikkusen enemmänkin sai pulittaa pihvistä ja mehusta. En siltikään valita hinnoista, onhan tää luksusta et on näin halpaa! Ootan et millon kaikki kyllästyy siihen, miten päivittelen tätä halpuutta koko ajan.
Sapuskan jälkeen suunnattiin katedraaliin. Matkalla näky paljo kukkakauppoja ja niissä asioivia ihmisiä.


Itse katedraalista en kyllä tarkemmin osaa sanoa mitään muuta, kun et hieno oli! Kun mentiin sisälle, niin se upeus kyllä yllätti mut totaalisesti. Kauniita ja värikkäitä maalauksia lattiasta kattoon. Kuvatodisteita sisältä ei oo, kun kuvaamisesta ois pitäny maksaa 3 euroa. Massiivinen rakennushan se oli, hyvää kokokuvaa en saanu otettua. Ulkoa pulju näytti siis yhdeltä kulmalta tältä.


Sen jälkeen mentiin katedraalia vastapäätä olevalle bussipysäkille, josta päästiin takas linja-autoaseman luo. Aseman vieressä on Varnan suurin ostoskeskus Grand Mall, jossa vietettiin loppuaika. Ostarista en ottanu kuvia, sillä ainaki mun silmissä kaikki kauppakeskukset näyttää melko samalta ja tylsältä.

Vietettiin kolme tuntia shoppaillen ja kahvitellen, eikä silti ehditty käydä kaikissa kaupoissa, missä oisin halunnu! Tänne kannattaa kyllä suunnata, jos shoppailu kiinnostaa. Grand Mallista löytyy ravintoloiden ja leffateattereiden lisäks muun muassa tällasia tunnettuja kauppoja: Zara, H&M, Bershka, Tally Weijl, Stradivarius, Bijou Brigitte ja mulle uusi tuttavuus LC Waikiki. Saldona mekko ja villaa sisältävä kaulahuivi huokeeseen hintaan! Vaatteet oli mun mielestä vaan vähän edullisempia kun Suomessa.


Kahvillakin käytiin Grand Mallissa, hyi että ällöttää kun katonkin tota kakkua. Oli niin makeeta ja iso pala, et vika haarukallinen jäi lautaselle. 

Kahvittelun jälkeen mentiin suoraan linja-autoasemalle ostaa liput illan viimeseen bussiin. Pakko myöntää, et en ymmärrä miten se bussikuski näki mitään ja pysyttiin tiellä, kun oli niin sumusta. Vauhtiakin oli ihan reilusti! Ei noissa teissä taida olla valkeita reunamaalauksia, keskellä vaan joku kämänen rantu..


Loppuun meikän pärstä parin päivän takaa, kun en hoksannu pyytää ketään ottaa musta kunnon kuvaa Varnassa.. Hohho.
Varna vaikutti kivalta kaupungilta, tulee varmasti käytyä suhteellisen tiuhaan siellä. Mietittiin tossa, et viimeistään kun kelit lämpenee niin pitää mennä viikonlopuks Varnaan hotelliin ja käyttää aika huolella, eli rannalla löhöten ja syöden!

Friday, 13 February 2015

Traveller

Matkustaminen on parasta. On ihanaa nähdä uusia paikkoja, saada uusia virikkeitä silmille ja aivoille ja kokea kaikkea uutta. Tietysti siihen liittyy loman tuntukin eli se, ettei ole kiire tai velvollisuuksia ja on poissa normaalista arjesta. Silti loma kotona ei ole mitään verrattuna lomaan matkustellen.

Uskon myös, että arjen ohessa matkustelu tuntuisi täysin erilaiselta ja paljon "virikkeellisemmältä" (onko toi ees sana?) kuin arki kotona päivästä ja kuukaudesta toiseen. Siksi mua houkuttaakin yrittäjyys yhdistettynä etätyöskentelyyn, eli sellainen työ, mitä voi hoitaa esimerkiksi omalta koneelta missä ja milloin vain. Ei ole pakollisia, ulkopuolisten asettamia aikatauluja, vaan aikataulut voi luoda itse. Jos haluaa lähteä kuukaudeks vaikka Islantiin, niin sen voi tehdä ja työt seuraa perässä. Toisaalta koen tarviivani myös arjen rutiineja, eli omaa kotia. Siitä syystä mulle sopis työ, jossa töitä voi tehdä missä vaan - näin välillä vois työskennellä kotoa ja välillä vaikka toiselta mantereelta.

Mutta asiaan. Jos tässä blogissa kerran puhutaan matkustelusta, niin missä kaikkialla sitä on tullut käytyä?


Oman Visited countries mapin voi tehdä esimerkiksi täällä.

Vähältä näyttää, kun kartalle laitetaan. Tästä löytyy siis Suomen lisäksi Norja, Viro, Ruotsi, Venäjä, Latvia, Puola, Iso-Britannia, Islanti, Espanja, Marokko, Egypti, Bulgaria, Turkki ja Kreikka. Enimmäkseen Eurooppaa siis! Aasia, Amerikka ja Australia onkin tyhjinä. Yksi syy siihen, miksen näissä kaukaisemmissa paikoissa ole käynyt on se, että valtaosa matkoista on tullut tehtyä perheen kanssa. Näinpä matkat on olleet meille kaikille sopivia ja kohtuuhintaisia. Myös se vaikuttaa, että matkat ovat olleet aina maksimissaan viikon mittaisia, sillä niin pitkän ajan koulusta (ja töistä) on voinut poissa olla tai sen mittaisia syys- ja hiihtolomat ovat olleet. Viikoksi ei minnekään kovin kauas kannatakaan lähteä! 

Viime vuosina ulkomaanmatkoja on tullut tehtyä noin 3-4 vuodessa. Jos olis enemmän rahaa eikä esimerkiks koulun aiheuttamaa velvollisuutta olla Suomessa, matkustaisin varmaan enemmänkin.

Seuraavaksi saatte katsella kuvia parin viime vuoden matkoilta. Valtaosa on pokkarilla otettuja eli laatu ei välttämättä ole paras. 

Tämä on otettu Fuengirolassa, Espanjassa kevättalvella 2011. Joo, mulla oli mustat hiukset! Matkalta parhaiten on jäänyt mieleen huono tuuri kelien suhteen ja se, miten meidän piti tavata tuolla (silloin tulevan) poikaystäväni kanssa. Oltiin entuudestaan kavereita ja hän oli työharjoittelussa toisella puolella Espanjaa. Suunnitelmissa oli et hän olis tullu käymään meidän luona, mutta suunnitelmat meni mönkään. Ruettiinkin seurustelemaan sitten myöhemmin samana vuonna, eli ehkä ois alotettu jo pari kuukautta aiemmin jos suunnitelmat ois pitäny!  :D

Seuraavat kolme kuvaa ovat Turkin Antalyasta keväältä 2012. Tää reissu oli toinen, jolla kelit ei ollu täydelliset, mutta tais parantua loppua kohden kun kerta poltin itseni ensimmäistä kertaa kunnolla. Luin reissulla International Business -pääsykokeisiin ja olisinkin saanut paikan Jyväskylästä!

 




Yläpuolella oleva kuva on Amadoreksesta, Gran Canarialta kevättalvelta 2013. Aika perusreissu - levättiin, otettiin arskaa, syötiin ja kateltiin paikkoja. Meidän terassilla hääri kissa, joka sai meiltä nimen Pena. :D Oli vähän haikeeta jättää se sinne!


Rodos/Ixia kesältä 2013. Ensimmäinen kunnon ulkomaanreissu poikaystäväni kanssa kahdestaan. Oltiin toki käyty aiemmin yhdessä Ruotsissa ja Tukholmassa. Niiden lisäksi käytiin yhteisen kaverimme kanssa Lontoossa pari vuotta aiemmin, mutta tämä oli ensimmäinen yhdessä tehty "aurinkoloma". :)

Sitten kolme kuvaa kevättalvella 2014 tehdyltä Islannin reissulta!




Islanti kuulostaa tosi eksoottiselta ja olikin yllätys huomata, miten samanlaista siellä on joidenkin asioiden suhteen, kun Suomessa. Esimerkiks kaikki paikalliset ois voinu ihan hyvin olla suomalaisia, samaten kaupat oli aika samanlaisia. Luonto tuolla on se juttu, miks Islantiin kannattaa ehdottomasti mennä! Vähän kyllä harmittaa, ettei käyty kuumissa lähteissä.. Meidän reissun ajan tuolla oli kuulemma poikkeuksellisen kylmä siihen nähden, et oli maaliskuu. Siellähän oli siis maksimissaan pari astetta pakkasta, lunta sato ekan yön aikana kun siellä oltiin.

Islannin reissun jälkeen lähdettiin kahdestaan siskon kanssa Britteihin kesällä 2014.


Vietettiin pari päivää Lontoossa jonka jälkeen suunnattiin Downloadiin Saatiin tädiltä liput jättiläismäisille rockfestareille, jotka järjestetään Donington Parkissa, Leicestershiressä. Lupaavan esiintyjäkaartin innoittamana lähdettiin ilosta pomppien Iso-Britannian reissulle ja kolmipäivisille festareille.


Yövyttiin leirinnässä, joka oli vähän eri mittapuuta kuin suomalaisten festareiden leirinnät. :D Lontoossa ollessamme kuultiin, että jo leirintään menneiltä oli pöllitty omaisuutta teltoista. Suosittelenkin miettimään tarkasti, mitä ottaa mukaan ja miten omaisuudestaan pystyy huolehtimaan, jos lähtee suurille festareille.  Meiltä ei viety mitään, mut oltiinkin tosi tarkkoja ja pidettiin kaikkee arvokasta koko ajan mukana. Nukkuessa laitettiin rahat, passi ja puhelin esimerkiks makuupussin sisään tai sukkiin. :D


Ei ollut muuten itse festaritkaan ihan sellaista, mihin oltiin totuttu! Kaikki oli noin sata kertaa suurempaa ja vähintään yhtä monta kertaa paremmin organisoitua kuin Suomessa. Telttojen "turvaväleistä" ja anniskelualueista ei oltu täällä kuultukaan, mutta silti (tai varmaan juuri siks) kaikki sujui mainiosti. Suosittelen lämpimästi!
Seuraava reissu olikin jo reilun kuukauden päästä poikaystävän kanssa otettu äkkilähtö Kreetalle! Käytiin myös Elafonissilla, jossa blogin bannerikuvakin on otettu. Turkoosia vettä matalalla rannalla, dyynejä, koralleja ja pinkkiä hiekkaa. Ihan älyttömän upee paikka, kannattaa käydä! Nää seuraavat pari kuvaa on otettu kuitenkin Hanian kaupungissa.
 

Vuoden vika reissu suuntautui Teneriffalle joulukuussa, josta kaks seuraavaa kuvaa on. Haluttiin perheen kanssa käydä lomailemassa jossain lämpimässä paikassa ennen joulua. Matkojen piti olla edulliset ja lentojen kohtuulliset, joten Teneriffalle siis! Oltiin käyty jo kerran aiemminkin tällä saarella, mutta siitä taiskin olla jo 8-9 vuotta aikaa..
 


Siinäpä ne. Vanhemmilta matkoilta ei kuvia koneella hirveesti ookaan ja jos on, niin ne on niin huonolaatusia/vanhoja/noloja, etten niitä viitti tänne laittaa. :D

Tuesday, 10 February 2015

Reissuun, sanoi vaihtari!

Yks mulle tärkeimmistä jutuista tälle vaihtoajalle on matkustelu. Oonkin nyt yrittäny katella lentoja ja busseja ja miettiä ajankohtia matkustelulle. Otollisin aika sään puolesta olis tossa huhti-toukokuussa, mutten halua jättää kaikkia kohteita sinne. Oon varmaan huhtikuun alussa menossa käymään Suomessa ja lisäks perhe ja poikaystävä tulee käymään täällä luultavasti juurikin keväällä. Sillon on myös valtaosa kokeista, eli koulusta ei voi luistaa niin paljoo..

Ihan eka ja loogisin kohde Bulgarian ulkopuolella on tietysti Romania, jonka raja on ihan tossa Dobrichin yläpuolella. Bukarestiin pääsee bussilla Varnasta ja menopaluu kustantaa noin 40 euroo. 



Transylvaniassa pitää kyllä ehdottomasti päästä käymään! Matka Bukarestista Transylvaniaan kestää noin 2,5h, mutta bussiyhteyksiä en oo vielä se enempää selvittänyt.


Kateltiin eilen vaihtarikavereiden kanssa busseja ja hotelleja ja mietittiin, jos lähdettäis Bukarestiin helmi-maaliskuun vaihteessa pitkäks viikonlopuks. En usko, et Romaniaan tulis Suomesta lähdettyä lomalle, niin pitää tää mahdollisuus hyödyntää nyt! Hotellit siellä on näemmä edullisia, eikä noi bussimatkatkaan budjettia kaada. ;) Onko vinkkejä hyvistä ja edullisista hotelleista Bukarestin keskustasta?

Myös Turkki kiinnostaa läheisen sijainnin vuoksi. Dobrichista Istanbuliin on itseasiassa lyhyempi matka, kun Sofiaan. :D Antalyassa ja Sidessä on tullut käytyä joitain vuosia sitten, mutta eipä siinä paljoa ehtinyt nähdä muuta kun turistirysät. Nyt meillä on täällä vaihtareina kaks turkkilaista, joista toinen lupas vielä majottaa meidät luokseen Antalyassa! Tänne tullessahan mä vietin 15h Istanbulin lentokentällä, mutten sieltä poistunu koska tulin kentälle illalla, ja Turkkiin mennessä tarvii viisumin.




Bussireissujen mietinnän jälkeen vuorossa on sitten sellasia paikkoja, joihin täältä saa halpoja lentoja! Kuten huomaatte, niin matkojen edullisuus on aika olennaista mulle (tähän vois heittää köyhä opiskelija/rahansa juova vaihtari -kliseet) ja täältä pääsee halvalla eri paikkoihin, kun Suomesta.

Eli Kypros. Aluks olin miettiny, että käyn täältä käsin Kroatissa, mutta näköjään Suomesta pääsee samaan hintaan tai jopa halvemmalla Kroatiaan, kun täältä. Siispä Kypros on vaihtoehto B! Suorat lennot Sofiasta Larnakaan ja takas maksaa alle satasen (siis euroina, niistä puhun ellen muuta mainitse) ja sinnehän kannattaa ilmeisesti mennä aikasintaan huhtikuussa, kun auringosta kerta haluaa nauttia. Lennon lisäks pitäs siis jaksaa myös 8 tunnin bussimatka Sofiaan ja lentokentälle, mut siellähän voi sitten olla samalla yötä ja tutustua myös tän mun vaihtomaan pääkaupunkiin. 





Turkkilainen vaihtari oli oman, viime kesäsen reissunsa perusteella sitä mieltä, että Kypros on tylsä. Onko muut käyny siellä, mitä fiiliksiä paikasta jäi? Ei siellä ainakaan noiden kuvien perusteella kovin vehreeltä näytä, mutta muuten vaikuttaa mielenkiintoselta paikalta!

Viimesenä (siis nyt suunnitteilla olevana :D) matkakohteena mietin Belgiaa. Lennot Sofiasta Brysseliin ja takas kustantaa alle satasen ja lisäks mun kaveri on vaihdossa Antwerpenissä! Antwerpeniä on verrattu muun muassa Tampereeseen, eli ehkä siellä ois kotosa olo.. :D Tämän kohteen löysin itseasiassa niin, että kattelin missä suomalaisella bändillä Santa Cruzilla ois keikkoja nyt keväällä ja Vosselaar kuulosti niin eksoottiselta, et aloin kattoa lentoja Brysseliin! 

Belgiassa tulis kyllä lyötyä monta kärpästä yhdellä iskulla - näkis kaverin, sais vähän helpotusta tähän keikattomuuteen ja tutustuis mulle vieraaseen maahan (ja belgialaista suklaataaahgrh!). Tää reissu ois maaliskuun puolessa välissä, jos innostun lennot varaamaan. Tietääkö kukaan, miten Vosselaarista pääsis Brysselin lentokentälle myöhään illalla/yöllä? Bussia tai junaa siis haen. Yritin ettiä, mut en saanu niistä mitään selvää ja tää on nyt olennaisin selvitettävä juttu.



Kaikki kuvat Pinterestistä

Vinkkejä varsinkin Bukarestin majapaikkoihin ja liikkumiselle välille Vosselaar-Brysselin lentokenttä otetaan todella mielellään vastaan! Myös muut vinkit on totta kai tervetulleita. :)