Tuesday, 17 February 2015

Bulgaria vs. Suomi

Kolmen viikon Bulgariassa asumisen aikana on tullu huomattua jonkun verran eroavaisuuksia Suomen ja Bulgarian välillä. Listaan tähän sellaiset, mihin oon kiinnittäny huomiota.
  • Hinnat. Ykköseks ei oo muuta vaihtoehtoa kun tää! Suomessa kaikki on kalliimpaa. Vuokrat, ruoka ravintoloissa ja kaupoissa, alkoholi, vaatteet, julkinen liikenne.. Kaikki ne on täällä halvempia kun Suomessa, vaatteissa ero on ehkä pienin. Tosin sekin vaikuttaa mun kokemukseen vaatteiden hinnoista, että Suomessa ostan paljon alennusmyynneistä ja kirppiksiltä, täällä taasen oon katellu normikauppojen hintoja. Jos hinnat suhteutetaan palkkatasoon, niin Suomessa taitaa siinä tapauksessa olla pikkusen edullisempaa, sillä palkat täällä on surkeet.
  • Kauppojen valikoimat. Esimerkiks viinirypäleitä oon nähny kaupassa vaan kerran, vaikka muuten kaikkia hedelmiä löytyy. Kanasuikaleita en oo löytäny, samoin kalaa on tosi vähän. Erilaisia valkeita juustoja (oisko fetajuuston kaltasta?) ja valmiita, kaupassa valmistettuja ruokia taas löytyy hyvin. Myöskään normaalia (tosi ylihintasta) kinkkua en oo nähny kun kerran, hyllyt pursuaa makkaraa ja meetvurstia, mut ei kinkkua. Soijarouhettakin kaipaan suuresti Suomesta, kun en punasta lihaa juurikaan syö..
  • Kissat ja koirat. Kulkukoiria ja -kissoja on tullu bongattua aika paljon, mutta toisaalta lemmikkeinä koiria näyttäis olevan vähän. Varmaan alle 10 kertaa oon nähny kun joku ulkoiluttaa koiraansa, Suomessa sama luku täyttyis päivässä tai parissa. Ihmiset myös tykkää päästää koiransa vapaaks puistossa, vaikka siellä kyseistä tarkotusta varten tehty koirapuistokin ois..

  • Urheilu. Suomessa ja melkein kaikkialla maailmalla on kuntoilubuumi, mut täällä se ei näy. Kuntosaleja Dobrichissa on pari, mut kaduilla ei näy lenkkeilijöitä eikä kaupoissa oo proteiinilisiä ja rahkoja. Kun käyn lenkillä, niin kaikki tuijottaa. Puistossa on kuntoilulaitteita joissa kyllä näkyy käyttäjiä, mut valtaosa niistäkin on tyyliin farkut jalassa. Oon vissiin kaks kertaa nähny juoksulenkillä olevia tyyppejä puistossa, mut puiston ulkopuolella en kertaakaan. Myöskään pyörällä ei aja juuri muut kun teinipojat, vaikka suurimmista jalkakäytävistä on erotettu omat pyörätiet. Oon vetäny sellasen johtopäätöksen, et kaikki urheilee kotonaan tai kuntosalilla ja lenkkeilyä/julkista hikoilua pidetään jotenkin nolona.
  • Uskonto.  Bulgarialaisista valtaosa on ortodokseja.
  • Kielitaito. Bulgariassa ei keskimäärin puhuta kovin hyvää englantia. Varsinkin vanhempi väestö osaa vaan bulgariaa ja venäjää, edes kaikki nuoret ei puhu englantia. Suomessa taas kaikki nuoret ja keski-ikäset osaa englantia, kuten myös osa vanhemmistakin ihmisistä. Bulgariassa kaupoissa ja ravintoloissa henkilökunta saattaa rueta puhumaan sulle bulgariaa ja kun sanot et "Sorry, I don't speak Bulgarian", ne vaikenee eikä ees yritä sanoa samaa englanniks. Esimerkiks asuntolan siivooja-/pyykkääjänainen ei osaa englantia, kuten koulun ruokalan työntekijätkään ei osaa. Suomalaisilla on tosi hyvä kielitaito, mut silti sen käyttämistä arastellaan. 
  • Talvikunnossapito. Lunta tosiaan on satanu kaks kertaa mun täällä ollessa, ja nyt se on oikeestaan kokonaan sulanu pois. Sillon kun lunta oli tullu, niin valtaosaa jalkakäytävistä ei oltu aurattu ollenkaan, ainoostaan suurimmille jalkakäytäville oli aurattu urat. Hiekotusta tai suolaustakaan ei harrasteta. Lisäks noi keskustan kävelykadun laatotukset on järjettömän liukkaat, niiden valinnassa ei oo kyllä mietitty yhtään jään, lumen tai loskan vaikutusta.

  • Alkoholi- ja tupakkalainsäädäntö. Bulgariassa ei oo saanut polttaa sisällä julkisissa tiloissa vuoden 2012 jälkeen, mut silti näin tehdään. Baarissa on järkky savu koko ajan, myös ruokaravintoloissa tupakoidaan ja jopa meidän asuntolassa, vaikka ulko-ovessa lukeekin "No smoking in this building". Viinaa myydään baarien lisäks kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Kaupasta en oo alkoholia vielä ostanu, mut ainakaan baareissa papereita ei oo kysytty kertaakaan. Alkoholin myyntiaikoja ei oo ilmeisesti mitenkään säädelty? Oon tyytyväinen et Suomessa ei saa polttaa sisällä. Suomessa taas voitais ottaa oppia bulgarialaisesta alkoholilainsäädönnöstä (tai luultavasti sen puutteesta), sillä eipä täkäläisen löyhän alkoholilainsäädännön takia kukaan varmaan alkoholisoitu. 
  • Teiden ja rakennusten kunto. Tiet on kyllä asfaltoitu, mut ihan kuopilla. Ilmeisesti jotkut isot tiet on hyvässä kunnossa, mut en oo kyl vielä nähny sellasia. :D Talot on myös vähän niin ja näin, ihan hemmetin rumia ja huolimattomasti rakennettuja. Meidän asuntola on vaan pari vuotta vanha ja näin ollen hyväkuntonen, mut silti täälläkin on ihan normaalia et johtoja roikkuu näkyvillä tai pistorasiat on pari senttiä irti seinästä. Ei se oo niin justiinsa.. Suomessa ei ikinä menis läpi tällanen rakentaminen! Täällä kyllä näkyy myös hienoja rakennuksia, kuten ostoskeskuksia, museoita ja virastoja, mut niiden vieressä saattaakin sit olla joku paikallisten asuttama pieni betonihökkeli.
  •  Elekieli. Bulgarialaisittain pään nyökytys tarkoittaa ei ja pyöritys kyllä. Osa nuoremmasta väestöstä on kuitenki omaksunu "normaalin", eli päinvastasen tavan. Otapa sitten selvää mitä nää tarkottaa nyökyttäessä tai päätä pyörittäessä..
  • Tyyli. Uskomatonta, mut vaikuttaa siltä et suomalaiset on keskimäärin tyylikkäämpiä kun bulgarialaiset! Ainakin näin talvella vaikuttaa et kaikki vaan heittää täällä jotain lämmintä päälle peiliin katsomatta. Muotiakaan ei taideta seurata yhtä tarkasti, kun Suomessa. Toisaalta paikalliset nuoret naiset pukeutuu baariin nätisti ja laittautuu viimesen päälle, kun taas Suomessa on ok mennä farkuissa kaikkialle. Innolla ootan, mitä paikallisten tyylille tapahtuu, kun kelit lämpenee. :)
  • Maatilat. Oon käsittäny, et Bulgariassa valtaosa maatiloista on pieniä ja niitä pyörittää vanhemmat ihmiset, sellaset kunnon maatuskamummelit. Maatilalliset ei myöskään oo kovin hyvin toimeentulevia, vaan yleensä ne on jääny pyörittämään tilaa koska se on ollu ainoo vaihtoehto. Suomessa taas maatilat on aina vaan suurempia ja suurempia ja keskimäärin maatilalliset on hyvin tai keskinkertasesti toimeentulevia. Maatilaa jäädään myös pyörittämään omasta tahdosta, sillä Suomessa muitakin vaihtoehtoja löytyy.
Sellasta. Tulipas ankeen harmaita kuvia tähän postaukseen. :D Onko muut Bulgariassa käyneet huomannu muita eroavaisuuksia tai komppaa mun bongaamia?

PS. En saa millään tota Lukijat-palkkia toimimaan, valittaa yhteysvirhettä uudestaan ja uudestaan. Mut jos haluaa pysyä perillä mun uusista postauksista, niin Blogilistan kautta voi seurata! 

5 comments:

  1. Kirjoittelenpa omia kokemuksia usemman BG-kuukauden kokemuksella :)

    Kauppojen valikoimat:
    Itse olen Bulgariassa törmännyt erillisiin liha- ja kalakauppoihin, luontaistuotekaupasta (ainakin Varnassa pitäisi olla) voi löytyä soijaakin. Kinkkua (shunka) saa usein kaupan palvelutiskiltä, siivuttavat siinä isosta palasta haluamasi määrän. Minua joskus inhottaa Suomessa valikoiman laajuus, siitä määrästä tavaraa menee niin paljon roskikseen. Tarvitseeko jugurttia olla useita kymmeniä erilaisia, tai valmisruokia ja lihajalosteita? Bulgariassa miellyttää että kaikki on simppeliä ja usein luonnollisempaa kuin Suomessa, kurkutkin saa olla käyriä!

    Kielitaito:
    Itse puhun tosi hyvää (amerikan)englantia, mutta joudun Bulgariassa vääntämään vähän ”huonompaa", hitaammin ja ärrät kovana, että paikalliset ymmärtää :D Suomalaiset osaa todella hyvin englantia ja arastelevat silti sen puhumista. Reissuillani törmään jatkuvasti ihmisiin eri kansalaisuuksista, jotka reippaasti puhuvat englantia voimakkaasti murtaen, kyllä meidänkin kannattaisi uskaltaa! :)

    Talvikunnossapito / katujen kunto
    Jep jep…Meillä Suomessa on huikeen hyvässä kunnossa kadut ja tiet, jos vertaa moneen muuhun maahan. Onpahan niitä veroja sen verran maksettu että hyvä kun näkee mitä niillä pennosilla saa! :D

    Tyyli
    Bulgaria on ihan eri maailmansa tyylin suhteen jos vertaa Suomeen, ollaan kulttuurillisesti jo aika kaukana toisistamme. Täällä arvostetaan hillittyä ja laadukasta, siellä näyttävää ja seksikästä (joskus vähän tökerön seksikästäkin). Miehillä tuntuu cooleinta olevan lyhyt tukka ja nahkatakki, sekä tribaalitatuoinnit :P Bulgarialaiset on myös huomattavasti pienituloisempia kuin Suomalaiset, joten vaikka tekisi mieli tyyliä, sitä ei välttämättä ole varaa hankkia...


    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista! Kauppojen valikoima ja kauppojen määrä on varmasti Varnassa suurempi, mut täällä Dobrichissa en oo törmänny liha- ja kalakauppoihin. Soijaa yritin kysyä yks päivä erikoisliikkeestä, mut eihän ne tietenkään puhunu englantia. :D Katoinkin sen jälkeen sanakirjasta, mikä soija on bulgariaksi ja meen varmaan se mukanani kysymään uudestaan. Siitä oon tismalleen samaa mieltä, miten paljon luonnollisemman ja fiksumman olosta täällä on juuri hedelmien ja vihannesten suhteen; ei se ulkonäkö, vaan maku. Silti kaipaan viinirypäleitä, niitä kun kaupassa on vaan tosi harvoin..

      Kielen suhteen on sama ongelma tullut huomattua, että välillä joutuu puhumaan yksinkertaisempaa "tönkkö"englantia paikallisille. Tosin samaa joutuu tekemään myös joidenkin vaihtareiden kanssa, joiden kielitaito ei oo yhtä hyvä. Osa bulgarialaisista koulukavereista taas puhuu englantia lähes kuin natiivit, mutta he opiskelevatkin englanniksi, eli kielitaidon on oltava hyvä.

      Tyylistä oon huomannut sen verran, että nyt alkaa olla ehkä vähän tyylikkäämpää pukeutumista, kun kelit lämpenevät. Tietysti pitää muistaa sekin, että tää on pikkukaupunki, joissa yleensä tyylikkyys ei ookaan ihan samalla tasolla, kuin esimerkiks Varnassa. Mä kyllä ite arvostan näyttävää, mut täällä on enemmän tullu nähtyä harmaita hiirulaisia :D Korkokenkiäkään ei juuri käytetä (ymmärrän kyllä ettei siinä oo mitään järkee noiden teiden takia). Pitääkin mennä joku päivä Varnaan ja bongailla siellä tyylikkäitä ihmisiä!

      Delete
  2. Mietin noita viinirypäleitä (:D) että onkohan se joku ylpeys-asia Bulgarialaisille, että ei niitä mistään ulkomailta rahdata koska oma maa pullistelee rypäleistä syksyllä ja ne on PARHAITA :P Enpä ihmettelisi vaikka näin olis asia! Bulgarialainen ylpeys on aika söpöä (joskus huvittavaa ;)) Kerrohan jos tulee siitä kokemuksia! :)

    ReplyDelete
  3. ps. tuosta linkistä löytyy Varnankin luontaistuotekauppoja (soijaa) :) https://www.pinterest.com/galliageorgieva/health-food-stores/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitti linkistä :) Mä oon ihan samaa miettiny, tähän mennessä oon kaks kertaa viinirypäleitä kaupasta bongannu ja tänään sitten kolmatta kertaa! Heti piti ostaa yli kilo. Niitä on aina sillon tällön pieni erä. En oo ainakaan vielä törmänny ylpeyteen, lähinnä päinvastoin sillä kaikki bulgarialaiset koulukaverit ei tunnu arvostavan kotimaataan ja kuvittelevan, että pidän tätä ihan surkeena slummina :D

      Delete