Wednesday 15 February 2023

Ljubljana ja päiväretket Blediin ja Koperiin

Lokakuussa matka jatkui Venetsiasta Slovenian pääkaupunki Ljubljanaan, josta oltiin varattu majoitus neljäksi yöksi. Halpabussiyhtiö Flixbusilla liput ei paljoa maksaneet ja matka taittui joutuisasti neljässä tunnissa.


Ljubljanasta - ja Sloveniasta ylipäätään - oli ennakko-odotuksina lähinnä kauniit maisemat ja edullinen hintataso. Kauniita maisemia kyllä riitti - jo bussin ikkunasta pian Slovenian rajan ylitettyämme näkyi lumihuippuisia vuoria ja suloisia pikkukyliä kirkkoineen. Maisemia bussin ikkunasta nähtiin lisää myöhempinä päivinä päiväretkillämme. Etukäteismielikuvien lisäksi Ljubljana osoittautui oikein hyväksi kirppistelykohteeksi, joskin kirppikset oli vähän hintavia Suomen itsepalvelukirppisten hintatasoon tottuneena. Käytiin niin keskustan vintageliikkeissä, kuin syrjemmällä olleissa hyväntekeväisyyskirppisten tyylisissä kierrätyskeskuksissa.





Ljubljanan tunnetuin nähtävyys on varmasti keskiaikainen Ljublajanan linna, joka sijaitsee kukkulalla vanhan kaupungin kyljessä. Linnalle pääsee funikulaarilla tai mutkaista kävelytietä pitkin. Me ei käyty itse linnassa sisällä, vaan tultiin pääasiassa katsomaan ylhäältä avautuvia maisemia. Yläilmoista näkyi hyvin sama, mikä on monen muunkin kaupungin vaiva; ydinkeskustassa on vanhoja kauniin arkkitehtuurin rakennuksia, ja kauempana on hirviömäisiä neuvostotyylisiä betonikuutioita. Onneksi edes keskustassa on säilytetty arvokkaat, vanhat rakennukset ja uusiakin osattu tehdä samaa tyyliä kunnioittaen. Linnoitukselta kaupunkiin laskeudutaan kuvankauniiseen vanhaan kaupunkiin, joka sijoittuu mutkittelevan pääkadun varrelle. Vanha kaupunki olikin varmaan lempparijuttuni Ljubljanassa. Jos ostosten teko on mielessä, kannattaa huomioida sunnuntaisin valtaosan liikkeistä olevan kiinni.

Toinen olennainen kaupungin nähtävyys on lohikäärmepatsaistaan tunnettu Dragon Bridge, joka sattui olemaan meidän hotellin vieressä. Itseäni ei hirveämmin patsaat sytytä, mutta silta oli kieltämättä hieno, joskin kaupunkia halkovaa Ljubljanica-jokea ylittää moni muukin kaunis silta. :) Pari kivaa kirppistä löytyi Dragon Bridgen läheltä, sen pohjoispuolelta. Textile Housessa sattui sopivasti olemaan kaikki puoleen hintaan meidän käynnillä, ja lisäksi tutkittiin myös Textile & Plum House Second Handle -kirppiksen valikoimaa. Myös meidän nappiin osuneet ruokapaikkavalinnat oli aivan sillan lähistöllä. Erittäin hyvää ja edullista falafeliä, Fafa's-tyylistä ruokaa, sai Abi Falafelistä ja erinomaista intialaista Indijska restavracija ZAIKA:sta.









Bledjärvi

Slovenian aarre on Bledjärvi, jonne pääsee helposti bussilla Ljubljanasta. Matka kestää noin tunnin ja lippu kustansi viikonloppuna vain 2,10€. Jostain syystä Sloveniassa on kalliimmat bussiliput arkisin, tämäkin reitti olisi maksanut arkipäivänä 7,80€. Jos jollain on tietoa tämän hinnoittelun syystä, niin mielelläni kuulisin syyn. Me mietittiin lähinnä työmatkalaisten, eli kausikorttilaisten suosimista arkibusseissa ja kalliimmilla lipuilla vähennettävää muuta matkustamista?

Bledjärvi on syystäkin suosittu matkakohde, upean turkoosivetisen järven äärellä viettää mielellään päivän. Erityisen kuvauksellisen Bledjärvestä tekee keskellä järveä sijaitseva pieni saari, jossa on kirkko. Myös korkealla järven rannalla sijaitseva Bledin linna tuo oman osansa idylliin. Me ei tällä kertaa vierailtu linnassa eikä saarella, mutta kierrettiin 6km lenkki järven ympäri. Noin puolivälissä lenkkiä kavuttiin hikinen matka näköalapaikalle. Meidän valitsema näköalapaikka oli Mala Osojnica, josta avautuvat maisemat oli ehdottomasti vaivan arvoisia! Tällä puolella järveä sai muuten myös uida, toisin kuin itäpuolella, jossa sijaitsee keskusta ja jonne bussilla saavutaan. 





Lisäksi päädyttiin mainoksen nähtyämme summer tobogganin kyytiin, eli vuoristokelkkailemaan/vuoristorataan. Tälle en keksi enkä löydä mitään järkevää suomennosta, mutta kyseessä siis raiteita pitkin kulkeva kelkka, jolla laskeudutaan mutkitellen rinnettä alas. Ylös mentiin tuolihissillä, joka jo itsessään oli mulle korkeanpaikankammoiselle extremeä sinänsä. Hintaa tällä aktiviteetillä oli 10€, joka sisälsi yhden tuolihissin ja yhden laskun tobogganilla. Ehdottomasti kokemisen arvoinen! Hintatiedot ja aukioloajat löytyy täältä




Koper

Koska meillä oli Ljubljanassa neljän yön majoitus ja ensimmäisen kaupunkipäivän jälkeen alkoi tuntua kaupungin olevan jo aika hyvin kierretty, päädyttiin valkkaamaan kartalta ja bussiaikatauluista joku kaupunki, jossa olisi hauska käydä päiväseltään. Kohteeksi valikoitui Koper, joka sijaitsee Slovenian lyhyellä rannikkokaistaleella. Bussilla Koperiin ajoi 1h 20min, ja lipun hinta oli arkena 9,60€. Liput kannattaa ostaa asemalta etukäteen, jotta varmistaa mahtumisen kyytiin. Bussistakin lippuja käsittääkseni saa, mutta ensisijaisesti kyytiin pääsevät kaikki asemalta ennakkoon lippunsa hankkineet.

Kun kerran päädyttiin Koperiin hyvinkin extempore, ei tehty ennakkotutkimusta käytännössä lainkaan. Kaupunki onnistui siksi yllättämään kauniilla keskustallaan ja varmasti vaikutusta oli myös aurinkoisella, lämpimällä kelillä. Oli ihanaa istua auringossa, syödä jäätelöä ja katsella palmuja. Rannikkokaupungit on vaan aina mun juttu! Koperissa ei meinattu millään löytää ruokapaikkaa, joten päädyttiin ostamaan linja-autoaseman läheisen ostoskeskuksen supermarketista pizzaa ja naposteltavaa. Jopa marketin palvelutiskin pizza slicet oli herkullisia, kuten myös Ljubljanassa syömämme slicet. Italian läheisyys tekee selvästi tehtävänsä, eikä pizza slicejä ole hinnalla pilattu. Aiemmin mainitsemani ostoskeskus, Planet Koper, oli muuten oikein hyvä shoppailupaikka, kun ei Ljubljanan keskustassa juuri muita ostosmahdollisuuksia ollut, kuin kirppikset ja matkamuistomyymälät.











Sloveniassa voisi viettää vaikka miten pitkän ajan ja pidemmällä reissulla lähtisin ehdottomasti patikoimaan. Tämä lyhyt pyrähdys oli ensitutustuminen Sloveniaan, mutta ensi kerralla sitten luontoon ja pikkukyliin ehdottomasti!

2 comments:

  1. Slovenia on käsittämättömän monipuolinen maa, tykätään siitä kovasti molemmat ja ilman muuta haluamme vierailla siellä uudestaan. Näkemistä riittää. Mekään ei Ljubljanassa käydessämme vierailleet linnassa sisällä, ehkä seuraavaksi pitää ottaa ohjelmaan sekin. Bled-järvellä tosiaan kannattaa ilman muuta käydä jollain, tai useammallakin, näköalapaikalla. Muuten omaan makuun paikka tosin oli vähän liian ruuhkainen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kävittekö Sloveniassa jossain muuallakin kuin Ljubljanassa ja Bledjärvellä; onko suosituksia? Bledissä oli meidän käynnillä ruuhkaista ainoastaan siinä kohti järvenrantaa, mihin ensimmäisenä laskeudutaan keskustasta/bussilta. Muuten saatiin kyllä rauhassa ihmismassoilta olla, ei missään vaiheessa tullut sellainen olo, että porukkaa olisi liikaa. :)

      Delete