Tuesday, 25 April 2023

Pohjoinen reitti Ahvenanmaalle

Viime elokuussa tehtiin roadtrip Ahvenanmaalle ja mukaan lähti myös meidän koira Tipsu. Koska haluttiin nähdä muutakin kuin Maarianhamina tai manner-Ahvenanmaa, päädyttiin valitsemaan menomatkalle Ålandstrafikenin lauttareiteistä pohjoinen reitti.

Ålandstrafikenin nettisivuilta löytyy ajantasaiset aikataulut ja sieltä voi myös ostaa lauttaliput etukäteen. Suosittelen ostamaan lauttaliput etukäteen autolla matkustaessa varmistaaksesi kyytiin mahtumisen, mutta myös saadaksesi lauttaliput edullisemmin. Tietyistä lähdöistä saa nimittäin kesäkaudella -80%, kun liput ostaa etukäteen nettisivuilta. Lisäksi matkalla kannattaa yöpyä jollain saarista, sillä ilman yöpymistä manner-Ahvenanmaan ja Suomen välillä tehdyistä matkoista menee lisämaksu, joka on kulkuneuvosta riippuvainen.





Pohjoinen reitti

Yläpuolen karttaan olen merkannut ja numeroinut kaikki meidän lossi-, lautta- ja autoilumatkat välillä manner-Suomi ja manner-Ahvenanmaa, joten niitä vilkuilemalla alla olevaa tekstiä lukiessa pääsee aika hyvin kärryille, miten tämä pohjoinen reitti muodostuu.

Manner-Suomessa pohjoinen reitti alkaa Kustavista, Osnäsin satamasta. Tätä ennen tosin pääsee jo kertaalleen lossin kyytiin, sillä Kustavissa täytyy tehdä lyhyt ylitys Vartsalan lossilla (1) päästäkseen Osnäsin satamaan. Kustavin Osnäsin satamasta Ålandstrafikenin lautta kulkee Brändöön Åvan satamaan (2) ja sieltä eteenpäin pääsee jatkamaan Brändön Torsholman satamasta Kumlingeen (3). Tällä välillä lautta pysähtyy matkalla myös Lappossa. Kumlingesta on vielä yksi ylitys Hummelvikiin (4). Tällä välillä lautta pysähtyy myös Enklingessä. Loppumatka Hummelvikista Manner-Ahvenanmaalle sujuu yhdellä lyhyellä lossimatkalla, Töftölinjenillä (5).

Koiran kanssa matkustaminen oli helppoa, sillä kaikilla lautoilla oli mahdollisuus nousta autosta ja koiran kanssa sai mennä lautan sisätiloihinkin. Lauttamatkojen pituudet vaihtelee tällä reitillä 40 minuutin ja 1h 20min välillä.

Brändö & Kumlinge

Brändössä yövyttiin leirintäalue Fisketorpetissä. Majoituttiin teltassa, jonka paikkaa jouduttiin kertaalleen vaihtamaan tuulisempaan ihan älyttömän itikkamäärän takia. Leirintäalue on kauniilla paikalla kallioisella rannalla ja siellä on siistiä, mutta tilat on melko vanhanaikaiset ja ahtaat. Siellä on esimerkiksi ulkohuussit ja vain pari suihkua, eikä yhteisiä sisätiloja ole muita kuin muutama erikseen vuokrattavissa oleva sauna ja pienet keittiötilat. Jos reissussa on asuntoautolla tai tietynlainen askeettisuus ei haittaa, on tämä idyllinen valinta majoituspaikaksi. Alla olevista kuvista auringonlaskukuvat on otettu Fisketorpetissa.

Majoituspaikan lisäksi Brändössä on vinkattavana näköalapaikka Torsholma hemvärnstorn, joka on kallioiden päällä oleva pieni näkötorni. Ilman torniin kiipeämistäkin maisemat on kauniit ja tämä oli meille hyvä kohde koirulaisen ulkoiluttamiseen.

Seuraavana päivänä matka jatkui Kumlingeen, jossa meillä oli aikaa useampi tunti ennen seuraavan lautan lähtöä. Käytännössä koko saari oli ajettu ympäri tunnissa, ja loppuaika ulkoiltiin ja syötiin kaupasta ostettuja ruokia. Kumlingessa tosiaan on pieni ruokakauppa, jonka aukioloajat oli suppeat, olisiko ollut avoinna vain klo 15 saakka meidän siellä käydessä.

Kannattaa muuten huomioida, ettei kaikilla saarilla ole montaakaan ravintolaa ja moni niistä sulkee ovensa elokuun alkupuolella, eli ruokailumahdollisuudet kannattaa selvittää etukäteen tai varustautua eväin. Myös kauppamahdollisuudet on rajalliset, kuten Kumlingessa.






Manner-Ahvenanmaa

Kumlingesta matka jatkui Hummelvikin kautta manner-Ahvenanmaalle. Tätä kautta saapuessa reitin varrelle osuu sopivasti Kastelholman linna. Linnaan pääsee vierailemaan, mutta koiran kanssa se jäi meiltä tietysti tekemättä. Linnan ympäri kulkee kuitenkin kiva polku, joka kannattaa kiertää ja jonka varrelta löytyy uintimahdollisuuskin. Myös upeita juhannussalkoja ja linnan ympäristön rakennuksia pääsee ihastelemaan linnaa kiertäessä. 

Lähellä Kastelholman linnaa on myös golfklubi, jonka ravintolasta sai erinomaista ja kohtuuhintaista lounasta. Koirat on tervetulleita terassille, jossa syötiin golfaajia katsellen. Toinen ravintolasuositus lähialueelle on Stallhagenin panimo. Panimo on nimensämukainen paikka, jonka omasta kaupasta voi ostaa juomia mukaan. Täälläkin ravintolan terassille oli koira tervetullut. Ruoka oli maultaan erinomaista, mutta kasvisannoksesta jäi proteiini uupumaan ja niinpä nälkä tuli liian nopeasti ruokailun jälkeen.

Myös Taffelin tehtaanmyymälä on lähellä Kastelholman linnaa. Täällä on ihan hauska piipahtaa ohi ajaessa, mutta asioikseen en tehtaanmyymälään lähtisi, sillä siellä ei ollut mitenkään erityisen edullista tai poikkeuksellista valikoimaa. Tehtaanmyymälässä on myös Pandan tuotteita myynnissä.







Pohjoispuolelta saarta löytyy Geta-vuori, jonne pääsee käppäilemään Soltuna-ravintolan parkkipaikalta. Siellä olisi myös noin 5km pituinen luontopolku seikkailtavana, jos energiaa riittää. Me tyydyttiin tällä kertaa kiertelemään vuoren laella hetki maisemia ihaillen.

Ahvenanmaan länsiosissa sijaitsee Eckerö, joka on turistien keskuudessa suosittu kesälomakohde hiekkarantoineen. Eckeröstä löytyy hotellien lisäksi myös leirintäalueita, kuten Käringsundin leirintäalue, jonka läheltä alla olevista kuvista kolmas on.




Maarianhamina 

Maarianhaminassa aika kului nopeasti kirppiksiä ja kaunista kaupunkia kiertäen. Meidän löytämiä kirppiksiä oli Emmaus, joka on SPR Kontin tyylinen hyväntekeväisyyskirppis, ja Loppis och Sånt, joka on merikorttelin lähellä sijaitseva pieni kirpputori.

Maarianhaminan kauneinta aluetta on Södragatan, joka on pala vanhaa kaupunkia. Sen varrella on paljon upeita vanhoja puutaloja, joita ihastellessa vierähti helposti hyvä tovi. Sen lisäksi omia lempparipaikkojani kaupungissa oli näköalapaikkana toimiva vuorenhuippu Badhusberget. Saavuttiin tänne sopivasti ihastelemaan auringonlaskua, vaikka pilvinen keli olikin.




Meidän Ahvenanmaan reissu kesti neljä päivää, joista kaksi kului pääasiassa saarien kautta matkustamiseen. Päivä enemmän olisi ollut tervetullut, jotta Manner-Ahvenanmaalle olisi jäänyt enemmän rauhallista aikaa. Saarille ei oikeastaan tällä kertaa lisäaikaa kaivattu, varsinkaan palveluiden vähäisyyden vuoksi. Me oltiin liikenteessä elokuun puolivälin jälkeen, eli koulujen kesäloman loputtua, joten kiireisin sesonki oli jo ohi. Se näkyi myös palveluiden suppeina aukioloaikoina tai kiinni olemisena. Lisäksi majoitukset Ahvenanmaalla on melko tyyriitä, joten meidän yhden yön Brändön leirintäalueen telttamajoituksen lisäksi yövyttiin manner-Ahvenanmaalla yksi yö maaseudulla Airbnb-asunnossa ja toinen yö Maarianhaminassa edullisessa hotellissa. 

Menomatka Ålandstrafikenin lautoilla oli yllättävän edullista ja mukavaa matkantekoa. Meidän menomatkat, eli kolme lauttamatkaa, maksoi kahdelta aikuiselta ja yhdeltä henkilöautolta yhteensä 4,80€. Koirasta ei hintaa peritty. Ihan järjetöntä miten edullista, mutta tämä tosiaan vain, kun ostettiin matkat etukäteen ja yövyttiin saarilla, ilman näitä toimenpiteitä hinta olisi helposti vähintään satasen luokkaa. Paluu takaisin manner-Suomeen tapahtui Viking Linellä, joka maksoikin sitten samalta poppoolta yli 60€. Siellä koirastakin otetaan maksu, toki onhan palvelutkin niille yksi neliömetrin kokoinen pissatuspaikka kannella. :D

2 comments:

  1. Kivalta kuulostava reissu, jonka aikana ehditte näkemään yllättävänkin paljon, vaikka aika olikin suhteellisen lyhyt. Meidän oli vajaa pari vuotta sitten tarkoitus taittaa tuo matka pyörillä niin, että olisimme tulleet eteläistä reittiä takaksin. Päädyttiin kuitenkin siihen, että mennään Manner-Ahvenanmaalle ja liikutaan siellä, ja tehdään retkiä muualle, kuten Kökariin. Suomen saaristo on kyllä kaunista seutua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suomessa on niin paljon nähtävää, Ahvenanmaalla ja saaristossa ylipäätään kliseisesti todella tuntuu, kuin ulkomailla olisi. :) Kuulostaa tuo teidän reissukin huikealta! Kökar kiinnostaa kovasti ja paljon muutakin nähtävää jäi vielä Ahvenanmaalle.

      Delete