Tuesday, 9 October 2018

Vis - täydellinen saari-idylli Kroatiassa

Melko nopeasti Kroatian matkaa suunnitellessa teimme päätöksen, että haluamme viettää osan lomasta melko tuntemattomalla Visin saarella, joka on kaukaisin ja pienin saari, jonne pääsee lautalla suoraan Splitistä. Turistien vähyys, turkoosi vesi ja rento lomailu vetivät puoleensa, vaikkei saaresta kauheasti tietoa vielä alkuvuodesta löytynytkään. Lauttamatka noin 3500 asukkaan saarelle kestää kaksi ja puoli tuntia. Päivät tällä kauniilla saarella soljuvat rauhalliseen tahtiin ja kaikki saaren asukkaat ovat tuttuja keskenään. Vis on aiemmin toiminut armeijan tukikohtana ja oli suljettu vierailijoilta aina vuoteen 1989 saakka. Se ei tänäkään päivänä ole samanlainen turistirysä kuin niin monet muut paikat Kroatiassa, sillä Splitiä lähempänä olevat suuremmat saaret houkuttelevat valtaosaa saarista kiinnostuneita turisteja. Ennen tätä vuotta Visistä ei ole myöskään pahemmin ollut saatavilla kokemuksia muilta reissaajilta, mutta nyt asiaan on selvästi tullut muutos. Tänä kesänä ensi-iltaan tullut Mamma Mia: Here We Go Again! -elokuva on kuvattu saarella, joten ainakin kyseisen leffan kuvauspaikkojen bongaaminen lienee suosittua nykyään. Mekin käytiin katsomassa leffa ulkoilmateatterissa saarella ollessamme ja bongattiin monia tuttuja paikkoja, kuten Dionis-hostellimme edusta. Tätä ei tiedetty varausta tehdessä. :D

Mikä pisti silmään heti lautasta noustua, oli suuri purjeveneiden määrä. Se selittyi osittain erilaisilla käynnissä olevilla purjehdustapahtumilla, mutta veneitä löytyy varmasti muulloinkin, sillä Visillä on hyvät palvelut ja läheltä löytyy mielenkiintoisia kohteita purjehtijoille. Täällä on myös hyvät pyöräilymaastot ja häämatkakohteeksi Vis olisi varmasti erinomainen. Kaikki, jotka kaipaavat "aitoa" Kroatia-elämystä ja haluavat ottaa reissullaan rennosti, viihtyvät Visillä varmasti mainiosti. 

Kun saarelle saapuu, on vastassa Visin kylä. Toiselta puolelta saarta löytyy myös toinen kylä, Komiza, mutta valtaosa turisteista ja palveluista on Visin puolella. Mekin käytiin Komizassa päiväseltään joten kovin kattavasti en osaa siitä kertoa, mutta ainakin äkkiseltään Visin kylä vaikutti enemmän mieleiseltäni. Me innostuimme vuokraamaan skootterin ja tutkimaan 90 neliökilometrin kokoista saarta laajemmin, kuin pelkästään Visin kylän osalta. Teen myöhemmin oman postauksen skootteriajelusta ja saaren Visin kylän ulkopuolisista kohteista, mutta alla olevat kuvat ovat esimakua siitä, millaisia maisemia ympäri saaren löytyykään. Näkymät veti kyllä monessa kohtaa sanattomaksi. Suosittelen ehdottomasti kiertelemään saarta skootterilla, sillä ilman sitä saarikokemus jää auttamatta vajaaksi. 
No comments:

Post a Comment