Monday, 18 March 2019

Idyllinen Hội An - kuinka välttää turistimassat

Hoi An on Vietnamin suosituimpia, ellei jopa suosituin turistikohde, joka on kuuluisa etenkin paperilyhdyistään ja japanilaisesta sillastaan. Da Nangin lentokenttä, jonne valtaosa Hoi Aniin saapuvista turisteista lentää, on 30 kilometrin päässä kaupungista. Hoi An on siis arvatenkin ajoittain täynnä ihmisiä ja varsinkin japanilaisen sillan lähistöllä ei tunnu aika ajoin pääsevän kunnolla liikkumaan ihmismassan keskellä. Vaikka ihmispaljous ahdistaa ja ärsyttää, en silti jättäisi kaupunkia väliin vaan noudattaisin paria helppoa vinkkiä, joiden avulla pahimmat turistimassat pystyy välttämään.


Ensimmäinen vinkki on varata majoitus aavistus keskustan ulkopuolelta. Hinnat tippuu, saa enemmän tilaa ja luonto on lähempänä. Meidän ihana hotelli oli ihan täydellisellä paikalla; vilkkaan tien varressa noin 5 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta ja läheltä löytyi hyviä ja halpoja, paikallisten suosimia ravintoloita. Huoneessa oli hiljaista tien läheisyydestä huolimatta ja allasalue oli keskellä palmuja. Hotelli tarjosi myös polkupyörät käyttöön, mutta keskusta oli niin lähellä, ettei kertaakaan menty niillä keskustaan. Edes näin "kauas" keskustasta ei tarvitse tulla ihmispaljoutta välttääkseen, mutta melkeinpä suosittelen tulemaan kunnolla keskustasta pois. Vaikka Google Mapsista on helppo tarkistaa etäisyys keskustaan ennen majoituksen varaamista, jotta kävelymatkaa ei kuitenkaan tule liian paljon.

Hoi Anin vanhassa kaupungissa turistimassat keskittyy lähinnä japanilaisen sillan ja sen läheisen, joen ylittävän sillan luo. Nämäkin on melkein autioita aamupäivästä ja keskipäivällä, kun taas illallisaikaan pimeän laskeuduttua tuntuu koko kaupungin väki tulleen juuri tänne. Kaupunki myös hiljenee melko aikaisin, eli joskus iltayhdeksän jälkeen kun kaupat rupeaa menemään kiinni, joten myös silloin on rauhallisempaa. Japanilainen silta oli meidän matkan varrella keskustaan saapuessa, mutta monesti kierrettiin se ja haahuiltiin pikkukatuja pitkin, joilla oli hyvin tilaa mihin aikaan päivästä tahansa. Kannattaa myös käydä vanhan kaupungin ulkopuolella tai ainakin kävellä ihan ydinkeskustaa edemmäs.Hoi Anista löytyy paljon rauhallisia, kauniita paikkoja, joista yksi on kolmella sillalla mantereeseen yhdistetty mielikuvituksellisesti nimetty An Hoin saari. Kannattaa kävellä An Hoin itäisiin osiin, josta löytyy pieni satama ja yllä olevassa kuvassa näkyviä hataria laitureita. Täällä vastaan tuli lähinnä kanoja ja koiria. Toinen hiljainen saarivinkki on Cam Kim, jonne on noin kolmen kilometrin matka Hoi Anista. Saari on erinomainen pyöräilykohde ja se ansaitsee myöhemmin vielä erillisen postauksen.

Myös ravintolaa valitessa kannattaa tulla vilkkaimmilta kaduilta pois. Pitsaa tai pastaa mainostavaan paikkaan sisäänheittäjineen en itse menisi, vaan valitsisin vietnamilaista ruokaa tarjoavan ravintolan, jossa on paikallisen näköisiä ihmisiä syömässä. Muovituolipaikat ja muut lähinnä työmaaruokaloilta näyttävät ravintolat osoittautui maistuvinta ruokaa tarjoaviksi, mutta toisaalta ei kyllä mitään fine diningiä testattukaan. Sen lisäksi, että tällaisista paikoista saa parasta ruokaa, on ne myös rauhallisempia kuin turistien täyttämät paikat. Tiivistettynä Hoi Anissa oman rauhan takaamisen A ja O on suunnata vilkkaimpaan aikaan ydinkeskustan ulkopuolelle ja tutkia ruuhkaisimpia alueita, eli japanilaisen sillan ja joenvarren ympäristöä aamupäivästä. Suosittelen myös lämpimästi majoittumaan keskusta-alueen ulkopuolella.

No comments:

Post a Comment