Monday, 15 April 2019

Kiova yllätti kauneudellaan ja hyvällä ruuallaan

Ukrainan pääkaupunki Kiova on paikka, joka ei varmasti ole monen ensimmäinen valinta matkakohteeksi. Itsekin päädyin Kiovaan täysin superhalpojen lentojen innoittamana, sillä Ukraine International Airlinesilla on pilkkahintaisia lentoja Kiovaan, mikäli ne varaa lähes vuosi ennen matkaa. Tämän huhtikuun alun reissun lentoliput varattiin jo viime toukokuussa ja lennoilla oli hintaa alle 40 euroa, eli aika tarkalleen sama summa mikä mulla meni lentokenttäkuljetuksiin Tampereelta Helsinkiin ja takaisin!

Kiova osoittautui muutenkin älyttömän halvaksi paikaksi; jopa Bukarestia ja Bulgariaa edullisemmaksi, joita olin tähän asti pitänyt Euroopan edullisimpina paikkoina. Vähän osviittaa hinnoista saa siitä, että metrolippu maksoi 8 hryvniaa, eli noin 30 senttiä ja ruoka-annos juomineen ravintolassa 5 euroa tai jopa alle. 30 kilometrin matka lentokentältä keskustaan kustansi 15 euroa ja juna lentokentältä päärautatieasemalle (josta on helppo jatkaa matkaa metrolla) 3 euroa. Ukrainalainen ruoka oli tosi hyvää, mikä ei oo Itä-Euroopassa itsestäänselvää. Paikallisista ruuista tuli maistettua borsch-keittoa, Kiovan kanaa, pelmeneitä ja ukrainalaisia perunalettuja eli derunyita. Myös meidän hostellin ravintolan ruokalista tuli testattua ja todettua mielettömän hyväksi, kuten myös hostellin viereisen Lviv Handmade Chocolate Factoryn suussasulavat suklaakakut. Mikäs sen parempaa reissussa ollessa, kuin hyvä ja halpa ruoka, jota ei edes tarvitse etsiä eikä ravintolaa valikoida järkevä hintataso edellä, sillä kaikkialla on järkevän hintaista. Itäeurooppalainen asiakaspalvelu on jo ainakin mulle töykeyttä ja palvelun puuttumista tarkoittava käsite, mutta Kiovassa muualla paitsi metrolippujen myynnissä sai ihan normaalia asiakaspalvelua. Metrolippujen myyjät on kielitaidottomia vanhempia naisia, mutta kaupoissa ja ravintoloissa meitä palveltiin pääasiassa hyvällä englannilla ja ystävällisesti. 

Hyvän ruuan lisäksi mut yllätti kaupungin kauneus. Ortodoksiset kirkot, rappioromanttiset rakennukset ja vanha kaupunki on Kiovan parhaita paloja. Vanhaan kaupunkiin kannattaa mennä Poshtova ploshcha -metroaseman kohdalta nousevalla funikulaarilla, jolla ajelu maksaa metrolipun verran. Kiovassa on myös paljon suuria patsaita ja puistoalueita, joissa oli kiva hengailla meitä hellineessä 20 asteen lämpötilassa. No comments:

Post a Comment