Thursday, 19 September 2019

Kreikan Kos - auringonlaskuja ja skootteriajelua

Yksi ehdottomista lempparimaistani, Kreikka, oli vuorossa kesälomalla äkkilähtöjen kyttäämisen jälkeen. Suomea piinanneet viileät kelit saivat sormen klikkaamaan varaa-painiketta ja pian suuntana olikin Kos. Etukäteen odotettiin lämmön lisäksi kreikkalaista ruokaa ja auringossa löhöilyä, jota päästiin tekemään viikon aikana kunnolla. Tällä kertaa tehtiin ja oltiin tekemättä asioita täydellisessä tasapainossa, jotta matka kävi kunnon rentoutumislomasta. Kosilta on lyhyt lauttamatka Turkin puolelle Bodrumiin, mutta se ei kumpaakaan meistä hirveästi innostanut. Mun parilla Turkki-visiitillä en oo kauheesti innostunut maasta ja Henri halus ottaa mahdollisimman rennosti. Yksi varteenotettava vaihtoehto oli lähisaari Kalymnoksella käynti, jonne oltiinkin lähdössä yksi aamu, kunnes todettiin katsomiemme halvempien lauttojen lähtevän syrjäisestä terminaalista, jonne ei olisi enää ehditty ja Kosin keskustan lauttaterminaalista lähtevien lauttojen olevan kohtuuttoman kalliita. Kosilla myytiin myös valmiita retkiä, joissa olisi päässyt vierailemaan Kalymnoksen lisäksi Platin ja Pserimoksen saarilla, mutta niissä perilläoloaika oli vain reilua tuntia per saari, mikä on ihan järjettömän vähän. Päädyttiin siis jättämään muihin saariin ja Turkkiin tutustuminen tällä kertaa kokonaan välistä ja keskittyä lähinnä Kosin kaupungin tutkimiseen. 
Ainoa aktiviteetti, joka tehtiin viikon aikana, oli skootterin vuokraus päiväksi. Vuokraus kustansi 14€/vrk Safe Wheels -nimisestä vuokraamosta. Ajettiin päivän aikana Marmarikseen, Kefalokseen ja Ziaan, eli melkein saaren ympäri. Bensoihin kului 10€ ja varmasti olisi mennyt vähemmän, jos olisi tajuttu ottaa parempitehoinen skootteri. Meidän 50-kuutioinen skootteri meinasi hyytyä totaalisesti jokaisessa mäessä, mutta onneksi päästiin kuitenkin kulkemaan.

Yksi saaren suosituimmista nähtävyyksistä on kuuma lähde, jonne ajaa nopeasti Kosin keskustasta. Kuuma lähde on ehdottomasti visiitin arvoinen paikka, mutta kannattaa varautua siihen, että paikalla on muitakin ja tuulisella kelillä siellä lentää hiekkaa. Vesi on lähteessä lähes polttavan kuumaa, mutta meren puolella kohdassa, missä lähdevesi ja merivesi kohtaavat, on ihana lillua. Kuuman lähteen jälkeen lähdettiin ajamaan toiseen suuntaan Kosin keskustasta, eli kohti Marmarista. Tälle päivälle sattui ihan järjetön tuuli, joka teki ajamisesta rantateillä epämukavaa, kun hiekkaa lensi päin naamaa. Etukäteen harmittelin, ettei valtaosa Kosin teistä kulje niin, että niillä ajaessa näkisi meren, mutta tällä kertaa se osoittautui onneksi. Skootterin selästä näki kivasti paikkoja ja parasta on se, kun voi äkkipäätöksellä muuttaa suunnitelmia tai pysähtyä kivalta näyttävään paikkaan. 

Marmariksessa on iso ranta, mutta ei oikeastaan ihmeempää nähtävää, joten lounaan jälkeen jatkettiin mutkien kautta matkaa kohti Paraside Beachiä ja Kefalosta. Paraside Beach ei ollut yhtään meidän mieleen - rantaa on kyllä silmiinkantamattomiin, mutta se on täynnä vieriviereen ahdettuja (ylihintaisia) rantatuoleja ja vesileluja. Paratiisi oli meidän mielestä kaukana tästä paikasta, mutta kai siihen syynsä on, että tänne tulee bussilasteittain porukkaa. Ihan meidän lähiranta lähellä Kosin keskustaa oli enemmän meidän mieleen, kuin tämä, jonne porukka matkustaa toiselta puolen saarta. Viimeisenä haluttiin ehtiä Ziaan katsomaan auringonlaskua, jonka pitäisi olla kuulemma paras paikka sen katsomiseen. Skootteri meinasi hyytyä loppumattomassa, Ziaan menevässä mäessä kokonaan, joten päädyttiin katsomaan auringonlaskua levikkeeltä, joka osoittautui erinomaiseksi paikaksi tähän tarkoitukseen! Tätä ei kannata jättää välistä, jos vuokraa skootterin tai auton. Auringonlaskukuvissa toi etualalla oleva minikirkko näyttää muuten ihan oikealta kirkolta, vaikka kyseessä oli tosiaan teiden varsilta löytyvä pienoiskirkko. Kos on viihtyisä, helposti haltuunotettava kaupunki, jossa itsessäänkin riittää paljon näkemistä. Upeimmat nähtävyydet on antiikin ajalta, kuten roomalainen teatteri odeion ja arkeologinen alue agora. Varsinaisen agoran lisäksi lähistöllä on paljon muitakin arkeologisia kohteita, joita pääsee katsomaan. Kun vanhojen, antiikin aikaisten rakennusten raunioissa kulkee, ei voi olla miettimättä, miten massiiviset kaivaukset alueella on tehty, jotta nämä kaikki on saatu esiin, vaikka paljon on vielä maan allakin. Harmi, että agorassa pääsee kulkemaan mun mielestä liiankin vapaasti, jolloin rauniot kuluvat entisestään. Sekä odeioniin että agoraan on ilmainen sisäänpääsy, mutta aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen. 

Nähtävyyksien katselun ja auringon palvomisen lisäksi Kosilla kannattaa panostaa kreikkalaisen ruuan maisteluun. Aina, kun näen Kreikassa jonkun syövän esimerkiksi club sandwichiä tai hampparia, harmittaa mua heidän puolesta, sillä kaikki ei välttämättä käsitä mistä makuelämyksistä jää paitsi jos ei syö paikallista ruokaa. Täällä maistoin ensimmäisen kerran kreikkalaisista villiyrteistä valmistettua lämmintä salaattia, eli hortaa ja ahdoin reissun aikana itseni niin täyteen vanhoja lemppareita eli tzatzikia, pita gyroksia, souvlakia ja kreikkalaista salaattia, kuin ehdin. Ruokapaikkasuosituksena tulee ehdottomasti Canadeza, josta nimestä huolimatta saa autenttista kreikkalaista ruokaa. Vaikka paikka on vähän syrjemmässä, kannattaa tänne vaivautua, sillä hinta-laatusuhde oli enemmän kuin kohdallaan, palvelu moitteetonta ja annokset valtavia. Paras jälkkäripaikka taasen oli Special, jossa sai jätskitiskille jonottaa joka ilta. Kun jätskipallo maksaa 1,90€ ja kakkupala 2,10€, voitte vaan arvata, kuinka monta kertaa käytiin tuolla.


No comments:

Post a Comment