Friday 22 November 2019

Rappioromanttinen Kaunas

Syyskuussa ei muuta ollutkaan, kuin aikaa, joten testasin vihdoin Wizz Airin naurettavan halvat lennot Turusta Kaunasiin. Bussimatkat Tampereelta Turkuun, Turussa lentokentälle ja takaisin Tampereelle maksoivat enemmän, kuin itse lennot, vaikka nekin nappasin edullisesti. Kaunasta kohtaan mulla ei juuri ollut halpaa hintatasoa suurempia ennakko-odotuksia, joten oli hyvä tilaisuus lähinnä positiiviseen yllätykseen. 

Kuten monista muistakin Euroopan kaupungeista, löytyy Kaunasistakin vanha kaupunki. Se on yksi kauneimmista paikoista päämäärättömään hortoiluun, mutta myös muut osat kaupunkia osoittautuivat rappioromantiikan ystävälle mielenkiintoisiksi paikoiksi. Kaupungissa silmiin pistää myös suuri määrä komeita kirkkoja, joista yhden näyttävimmistä, Pyhän arkkienkeli Mikaelin kirkon luona oli käynnissä varmaan kymmenet eri hääkuvaukset! En tiedä, mikä maratonvihkiminen juuri tuona päivänä sattui olemaan. 












Kaunasissa liikkuessa ei voi välttyä katutaiteelta. Ehkä tunnetuin ja suurin katutaidekeskittymä on tavallisten asuintalojen sisäpihalla sijaitseva Kiemo Galerija, joka oli hyvin erikoinen, näkemisen arvoinen paikka. Kiemo Galerija sijaitsee hieman sivummassa, mutta kuitenkin lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista. Katutaidetta ja muraaleja näkee myös ainakin Kaunasin linnan ympäristössä. Linna ja sitä ympäröivä puisto ovat viihtyisiä paikkoja lämpimällä säällä hengailuun. Kaunasin läpi linnan puistoa reunustaen kulkee kaksi jokea, joiden risteyskohtaan puistokin päättyy. Kaunasin linnalla vierailuun kannattaa yhdistää myös Aleksotaksen funikulaarilla ajelu, jonne pääsee nopeasti kävelemällä Niemenjoen ylittävän sillan yli. Aleksotaksen kukkulan päältä on kauniit maisemat Niemenjoelle ja koko kaupunkiin. Funikulaarilla kannattaa ihan kokemuksen vuoksi ajaa ylös 0,70€ hintaan, vaikka kävellenkin matka olisi lyhyt. Kun kyyti on koettu, voi alas tulla portaita pitkin.





Tänä vuonna oon käynyt niin Auschwitzissä kuin Tšernobylissäkin, joten mikäs sen sopivampaa kuin yhdistää tähänkin reissuun vierailu yhdessä tuhoa aikaan saaneessa paikassa, Yhdeksässä linnakkeessa. Linnake on osa kaupungin puolustuslinnoitusta ja toimii nykyään museona. Yhdeksäs linnake on toiminut toisen maailmansodan natsimiehityksen aikaan juutalaisväestön teloituspaikkana ja Neuvostoliiton miehityksen aikaan vankilana ja välietappina keskitysleireille kuljetetuille vangeille. 

Tutkiminen aloitetaan perinteisimmästä museo-osiosta, josta liikutaan linnoitusta ja sellejä kohti. Heti rakennuksesta toiseen siirtyessä työntekijät tulevat neuvomaan, missä järjestyksessä paikka kannattaa kiertää ja mihin seuraavaksi jatketaan. Kierrellä saa onneksi rauhassa, sillä paikka on iso, eikä ruuhkista ollut tietoakaan. Viimeiseksi kannattaa jättää museota ympäröivällä puistoalueella sijaitseva monumentti, joka on pystytetty paikalla teloitettujen ihmisten muistoksi. Oonko muuten ainoa, jolle monumentti saa aikaiseksi välittömät Game of Thrones -vibat? 






Yhdeksäs linnake sijaitsee keskustan ulkopuolella, bussireitin 23 varrella. Bussilla ei pääse ihan ääreen, vaan lähimmältä pysäkiltä on alle kilometrin kävelymatka paikallisen lähiön läpi ja moottoritien ali. Bussilippu kustantaa euron ja sisäänpääsy linnakkeeseen 3€, joten suuresta investoinnista ei ole kyse. Mikäli haluaa nähdä ainoastaan monumentin ja linnakkeen ulkoapäin, pääsee niitä katsomaan ilmaiseksi. Perilläoloaikaa itsenäiseen kiertelyyn kannattaa varata ainakin pari tuntia tai vaihtoehtoisesti voi myös maksaa hieman pidempikestoisesta opastetusta kierroksesta. 

Kaikkiaan Kaunas oli oikein mukava ja edullinen kohde esimerkiksi viikonloppuvisiitille. Ruoka oli erinomaista ja halpaa ja myös majoituksen saa hyvällä hinta-laatusuhteella. Mikäli olisin viipynyt paikalla kolmea yötä pidempään, olisin varmasti käväissyt kasvitieteellisessä puutarhassa ja viettänyt päivän tai pari myös Vilnassa tai Valko-Venäjän puolella.

No comments:

Post a Comment