Wednesday, 15 January 2020

Koh Yao Yai - rauhallinen paratiisisaari Thaimaassa

Rantaloma omassa rauhassa, kaukana hälystä ja vilskeestä oli kantava ajatus, kun mietin tämän talven kaukokohdetta. Viime talven Vietnamin reissua suunnitellessa törmäsin Muuttolintu-blogissa Annan postaukseen Koh Yao Yaista, josta asti saari on pysynyt visusti mielessä. Oli siis aika selvää, minne haluan reissata ja kun tein ehdotukseni matkakaverille, oli valinta sillä selvä.

Phuketin ja Krabin välissä sijaitsevista Koh Yao -saarista Koh Yao Yai on suurempi, mutta hiljaisempi. Koh Yao Noi on tiiviimmin rakennettu, mutta yhtä kaikki hyvä paikka rauhaa rakastavalle. Skootterin vuokrausta suosittelen suuresti saarivalinnasta riippumatta - vuorokausi kustantaa 200 bahtia eli noin kuusi euroa ja kumman tahansa saaren ympäriajoon riittää litran tankkaus. Liikenne on niin hiljaista, että jopa minä uskaltauduin rattiin, vaikken aiemmin olekaan kotipihaa kauempana skootterilla ajanut, puhumattakaan vasemmanpuoleisessa liikenteessä huristelusta. Skootterin selkään hyppääminen on ehdottomasti paras tapa nähdä saarta, sillä Koh Yao Yailla ei julkista liikennettä tunneta ja takseja käytetään lähinnä kyydeissä satamasta hotellille.


Koh Yao Yailta löytyy monia rauhallisia rantoja, mutta suosituin ranta lienee Yao Yai Beach Resort. Tällä rannalla sijaitsee myös Koh Yao Yain luksushotelli, Santhiya, ja lähistöltä löydettiin käytännössä reissun ainoat vaate- ja turistikaupat. Vaikka tämä ranta onkin suuri, on siellä myös porukkaa enemmän, kuin missään muualla koko saarella nähtiin. Omaa tilaa ja rauhaa oli silti riittämiin ainakin pilvisellä säällä, mutta itseäni viehätti enemmän Loh Jakin laiturin viereinen hiekkaranta palmupuineen. 

Vähintään yhtä tunnettu, kuin Yao Yai Beach Resort, on upea Laem Had Beach. Täällä toivoin dronen omistamista, sillä ranta on käytännössä kapea mereen kaartava niemeke, jota ympäröivät palmupuut - yksi upeimmista näkemistäni paikoista! Rannalle kannattaa suunnata jo ennen aamuyhdeksää, jotta siellä saa todennäköisesti olla hetken täysin yksin ennen paikalle pörrääviä pikaveneitä. Toisaalta hirveästi aiemmin, tai myöskään vasta iltapäivällä, rannalle tuloa ei kannata ajoittaa, sillä varsinkin tällä puolella saarta vuorovesivaihtelut ovat todella suuria. Me käytiin Laem Hadissa kahtena eri päivänä, joista laskuveden aikaisella visiitillä pystyttiin kävelemään rannalle merenpohjaa pitkin meidän hotellilta. Alla olevista kuvista näkee hyvin vuorovesivaihteluiden vaikutuksen. 
Lähes jokaista löhölomaa ennen puhun siitä, miten pitäisi asioikseen herätä katsomaan auringonnousua, mutta kertaakaan en ole saanut sitä aikaiseksi tehtyä. Koh Yao Yailla aikaeron sekoittamana tämä vihdoin tapahtui ja todistettiin aivan älyttömän kaunista auringonnousua! Auringonlaskua ei nähty kertaakaan pilvisten iltojen ja meidän itään suuntaavan majoituksen vuoksi, mutta auringonnousun näkeminen korvasi sen moninkerroin. Näistäkin kuvista näkee selvästi sen, miten suuri vuorovesivaihtelu meidän hotellin rannalla oli.

Tällä reissulla syötiin hotellilla monta kertaa osittain sen seurauksena, että saatiin ensimmäisenä päivänä loistavaa palvelua syömättä jääneen keiton takia. Mun matkakaveri unohti sanoa, ettei välitä tulisesta ruuasta ja kun tarjoilija kuuli syyn keiton syömättä jättämiseen, hyvittivät he sen hinnan laskussa! Poikkeuksellista palvelemista, sillä oma mokahan se oli. Toisaalta päädyttiin syömään hotellilla monesti myös siksi, että kävelymatkan päästä löytyi vain kourallinen ravintoloita ja hintatasokin oli joka paikassa sama. Yhtä ravintolaa lukuunottamatta kaikki ruoat olivat ihan tajuttoman hyviä ja ei yhtään yllättäen Pad Thai nousi lemppariksi, kuten myös thaimaalainen jäätee. Koh Yao Yailla ei suuria ruokakauppoja ole, vaan pari 7-Eleveniä ja muita pieniä kauppoja, joista sai lähinnä juomista ja snacksejä, joten ravintoloiden palveluita tuli senkin vuoksi käytettyä paljon. 

Matkustus Phuketista Koh Yao Yaille

Phuketin lentokentän ulkopuolella on taksikojuja, joista ostettuna kyyti satamaan kustantaa kiinteät 650 bahtia, eli aavistuksen alle 20€. Lauttoja Koh Yao Yaille lähtee Phuketissa useammasta satamasta, mutta useimmiten niitä kulkee Bang Rong Pieristä, joka on myös parhaalla sijainnilla lentokentästä katsottuna. Taksimatka lentokentältä satamaan kestää puolisen tuntia. Lauttoja saarelle lähtee noin tunnin välein ja pikavenematka kestää reilun puoli tuntia. Pikavenekyyti maksaa 300 bahtia, eli 9€ ja se saapuu Koh Yao Yailla Klong Hia Pieriin, eli saaren pohjoispuolelle. Satamassa on takseja eli katoksellisia lava-autoja valmiina odottamassa ja kyyti mihin tahansa hotelliin ainakin pohjoisosassa saarta maksaa 300 bahtia. 

2 comments:

  1. Ihania kuvia oot saanut, ja ihanaa, että tykkäsit Koh Yao Yaista! :) Toivottavasti saari säilyy rauhallisena vielä pitkään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Höh, mulle ei ollu tullu ilmotusta kommentistasi. Kiitos ja kiitos sulle, kun inspiroit mua matkustamaan Koh Yao Yaille! :) Sitä mäkin toivon, että se pysyy rauhallisena vielä kauan.

      Delete