Thursday, 3 September 2015

Bulgaria-vinkit

Onnistuinkin pitämään melkein kuukauden välin bloggailussa. Kirjottamatta en silti oo ollu, sillä viimenen kuukaus on menny enemmän tai vähemmän opparia rustaillessa. Ajattelin tehdä nyt erillisen postauksen niistä Bulgaria-vinkeistä, jotka neljän kuukauden vaihdon aikana opin.

1. Elekieli. Bulgariassa pään pyöritys tarkottaa kyllä ja nyökytys ei. Tein mun vaihdon kansainvälisessä koulussa, jossa lähes kaikki opiskeli englanniksi ja useet kävi ulkomailla harjoitteluissa ja vaihdossa. Siellä moni oli oppinu jättämään pään pyörittelyn ja nyökyttelyn kokonaan välistä, mutta useimmiten homma toimi tosiaan just päinvastoin kun Suomessa.

2. Hinnat ja ostokset. Bulgariassa on halpaa! Etenkin ruoka ja alkoholi on edullisia, eli kannattaa jättää tilaa tuliaisille. Vaatteet ei ollu erityisen halpoja, ehkä pikkusen Suomea edullisempia. Kengät taas oli hienoja ja edullisia, etenkin sellasessa kaupassa kun TendenZ. Myös takseilla liikkuminen on edullista. Tatuoinnin ottaminen maksaa murto-osan siitä, mitä täällä.

3. Matkustus naapurimaihin ja maan sisällä. Naapurimaihin ja ihan maan sisälläkin kannattaa suosia busseja. Junalla en matkustanu kertaakaan, koska niiden hitaudesta ja vanhanaikasuudesta kuuli niin paljon valitusta. Bussit toimi kuitenkin hyvin ja oli siistejä ja edullisia. Käytiin bussilla Dobrichista käsin Bukarestissa ja Istanbulissa, minkä lisäks matkustin Sofiaan, Burgasiin ja totta kai Varnaan.

4. Matkustus Suomesta Bulgariaan. Kesällä sesongin aikaan (toukokuulta syyskuuhun) ainakin Norwegian lentää edullisesti Helsingistä Burgasiin. Mä lensin neljästä lennostani kolme Turkish Airlinesilla, joka lentää ympäri vuoden Helsinki-Istanbul-Varna.5. Kohteen valinta. Suosittelisin jättää Golden Sandsin ja Sunny Beachin suosiolla väliin, jos reissussa haluaa tehdä muutakin kuin löhötä rannalla. Nämä paikat on rakennettu turisteja varten, eikä niissä nää juurikaan paikallisten elämää. Sen sijaan suosittelisin Burgasia ja Varnaa, joista löytyy hyvien rantojen lisäks paljon muutakin. Majotus on vähän hinnakkaampaa, muttei silti missään nimessä kallista. Toisaalta isoissa kaupungeissa levan kurssi on parempi ja ruoka vähän edullisempaa, kun turistikohteissa. Burgasista voi myös käydä päiväretkellä Nessebarissa, Sozopolissa tai siellä Sunny Beachilla. Varnasta on lyhyt matka Golden Sandsille ja Saint Constantine and Elenaan.

6. Paikallisten kielitaito. Bulgariassa ei puhuta kauheesti englantia. Sanoisin et valtaosa parikymppisistä osaa kieltä, mutta ei kaikki. Vanhempi väki ei juuri englantia osaa, vaan venäjää. Bulgarian kieli on siis hyvin samantyylistä, kun venäjä. Elekielellä pärjää kuitenkin hyvin kaikkialla!

7. Turvallisuus. Koin, että Bulgariassa on turvallista olla ja liikkua myös yksin. Matkustin yksin Sofiaan, Nessebariin ja liikuin paljon itekseni Dobrichissa ja Varnassa. Tosin turistikohteissa on varmasti taskuvarkaita ja kävipä mullekin sellanen vahinko, että läppäri pöllittiin hotellihuoneesta. Myös takseissa yritetään huijata, joten hinta kannattaa sopia etukäteen tai varmistaa, että mittari on päällä, Turistikohteissa myös rahanvaihdossa kannattaa olla tarkkana kun porkkana!

8. Asiakaspalvelu. Käsite, joka ei oo kauheen tuttu Bulgariassa. Asiakaspalvelu on yleensä tympeetä ja hidasta etenkin turisteja kohtaan. Tää johtuu varmasti osittain myös kielimuurista, mutta usein tuntu ettei ne ees yritä. Välillä toki vastaan tuli myös ilosia yllätyksiä!9. Ruoka ja juoma. Kahviloita ja ravintoloita kannattaa käyttää niin paljon kun reissun aikana ehtii ja testata ainakin Shopska-salaattia! Myös paikallinen valkee, suolanen juusto voitti mut puolelleen ja kaikenmaailman pasteijat ja muut leivonnaiset, joita saa halvalla lähes jokaisesta kadunkulmasta. Happy-ravintolaketjusta tuli mun suosikki, sillä ruoka oli poikkeuksetta hyvää, hinnat edullisia (tosin niin on lähes kaikkialla muuallakin Bulgariassa), valikoima suuri ja palvelu nopeeta. Kuten aiemmin todettu, niin alkoholia kannattaa tuoda tuliaisena. Flirtin omenavodka voitti mut puolelleen, harmi et tajusin ostaa sitä vaan yhen pullon ja senkin vasta Suomeen palatessa. :D

Varmasti unohin kyllä jotain näistä, onhan Suomeen paluusta kuitenki jo yli kolme kuukautta!
Oletko käynyt Bulgariassa ja onko näihin vinkkeihin jotain lisättävää?

43 comments:

 1. Mä olen kylä ihan vakavissani antamassa Bulgarialle tilaisuutta, ihan vain jo ruoan ja viinin (inko muuten mistään kotoisin?) vuoksi. Just tuo perinteinen ruoka kiinnostaa ja hintataso lienee sanomattakin seväsgti huomattavasti Suomea alhaisempi... :-)?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa! Hyvää ruokaa kyllä löyty, tykkäsin oikeestaan kaikesta muusta maistamastani, paitsi pitsat oli pienoinen pettymys. Viinistä en välitä, joten siitä en osaa mitään sanoa. :) Mut halpaa kyllä on, Bulgariassa ollessa säästää selvästi moniin muihin Euroopan maihin verrattuna.

   Delete
 2. Bulgarialle todella kannattaa antaa tilaisuus! En ole ollut siellä kuin vajaan viikon, mutta näin ihania kaupunkeja (Veliko Tarnovo ja Plovdiv), söin mieletöntä ruokaa käsittämättömän halvalla mutta kuten kerroit, asiakaspalvelusta siellä ei kannata kamalasti haaveilla. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep! Vitsi mua jäi kyllä harmittaa, että Veliko Tarnovon näin vain bussin ikkunasta ja lyhyellä pysähdyksellä, enkä Plovdivia ollenkaan. No, pitää mennä uusiks joskus verestää vaihtomuistoja ja sit samalla käydä noissakin paikoissa. :)

   Delete
 3. Kivoja vinkkejä! En ole käynyt Bulgariassa, mutta hyvältähän tuo kuulostaa, ja kun on vielä halpaakin niin mikä jottei tuollakin voisi käydä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen käymään! Bulgariassa voi elellä herroiks, kun hyviin hotelleihin pääsee kohtuuhintaan ja ruoka ja juoma on lähes ilmaista.

   Delete
 4. Mä en ole ikinä ymmärtänyt tuota pään nyökytys on ei ja pudistaminen joo. :D Miten esimerkiksi kansainvälisessä koulussa käy, kun osa nyökyttelee kyllän ja toinen ei merkiksi? Jotenkin hauska juttu! .D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, eihän siinä oo mitään järkeä. :D Sen tosin oppii nopeasti, et pudistaminen "bulgarialaiseen tyyliin" näyttää vähän erilaiselta, parhaiten sitä kuvaa et nakkelee niskojaan. :D

   Delete
 5. Täytyy tunnustaa, että mielikuvani Bulgariasta eivät ole olleet erityisen positiivisia - johtunee juuri näissä pahimmissa turistirysissä matkanneiden kertomuksista. Nessebarista ja Burgasista olen vuorostaan kuullut positiivista palautetta ja tämän postauksen myötä mielikuva maasta muuttui positiivisemmaksi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa tosiaan käydä jossain muualla, kun turistirysissä. Koko maasta saa täysin erilaisen kuvan esimerkiks Burgasissa. :)

   Delete
 6. Omasta Bulgarian reissusta on aikaa n. 22-25 vuotta :) Muutamat kaverit just sanoneet että kun ovat noissa turistimestoissa olleet, niin eivät ole niin tykänneeet, mutta Bulgaria on varmasti paljon muutakin. Elekieliasiasta tuli mieleen, että meillekin sanottiin Iranissa, että peukun näyttäminen vastaisi keskisormea, mutta käytännössä tilanne oli kuitenkin toinen. Meille näytettiin joka paikassa hymyissäsuin peukkua eikä se millään voinut keskisormea tarkoittaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Missä kävitte sillon Bulgariassa? Eiköhän toi elekieli mene just niin, että osa tekee paikalliseen tyyliin ja osa kansainväliseen. Iranin tapauksessa oisko voinu olla kyse esimerkiks siitä, että peukku tarkotti joskus muinoin keskisormea ja paikallisten mielestä oli hauskaa, että nykyään sitä voi näyttää ja varsinkin turisteille? Luulis että joku tällanen selitys ois taustalla, mut hauska juttu toikin :D

   Delete
 7. Tässäpä oli paljon infoa, jota en ollut koskaan kuullutkaan!
  Bulgaria ei ole bucket-listani kärjessä, mutta ehkä se johtuu vain siitä että siellä käyneet tuttuni ovat viettäneet aikansa Sunny Beachilla ryypäten. Kiitos vinkeistä miten saa enempi irti :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, eipä tuosta Sunny Beachistä kyllä mitään muuta varmaan irtoakaan. Bile- tai löhölomaan silti varmasti oiva kohde :)

   Delete
 8. Ai se on Bulgaria missä pään nyökytys ja pudistaminen tarkoittaa päinvastaisia kuin mihin ollaan totuttu. Mä en kyllä taida liikutella päätäni kumpaankaan suuntaan, tai sitten teen sen täysin tiedostamatta :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitääpä muuten seurailla et kuin moni oikeesti nyökyttelee tai pyörittelee. :D Yhesti meinasin mennä väärään bussiin kun paikallinen nyökäytti päätään mun kysyessä et "St. Constantine?", mutta onneks hän pysäytti mut..

   Delete
 9. Mä haluaisin käydä Bulgariassa ja mielelläni yhdistäisin rantalomailun nähtävyyksien ihasteluun - kiitos vinkeistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitten suosittelen tosiaan Nessebaria tai Burgasia hotellin sijainniks, retkiähän kummastakin on helppo tehdä lähikohteisiin :)

   Delete
 10. Vinkkejä Odenseen ja Kööpenhaminaan otetaan siis vastaan ... Ääk, ei mulla ole antaa yhtään. Oikeasti nolottavaa :/

  Bulgariassa pään pyöritys tarkottaa kyllä ja nyökytys ei. .... Jep. kansainvälinen elekieli aiheuttaa aina välillä melko hupaisia tilanteita. Olen jo oppinut intialaisen pään hetkutelun puolelta toiselle. Se tarkoittaa jotakin näistä: "Emmätiiää, ehkäpä, no- joo, öööö, mietin vakavasti, ei muuten juuri kiinnosta, onnistuu jos maksat, joo-periaatteessa kyllä, sanon nyt kyllä -mutta älä luota siihen, kaikki on mahdollista" Tai sitten se tarkoittaa jotakin ihan muuta :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, onkohan toi intialainen pään hetkutus samantyyppinen, kun bulgarialainen pään pudistelu! Siellä päätä ei tosiaan pyöritetä ihan normaalisti, vaan ravistetaan olalta toiselle hassusti, kun tarkotetaan et kyllä. :D Mielenkiintosta!

   Delete
 11. Nessabar ja Burgas voisivat olla ihan kiinnostavia. Pitääpä panna muistiin. Kiitos vinkeistä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva jos oli iloa. :) "Pitääpä panna muistiin" on myös mun vakioajatus matkablogien postauksia lukiessa, pitäisköhän rueta ihan listaamaan ylös kiinnostavia matkakohteita..

   Delete
 12. Olen tainnut Bulgariaa muutaman päivän Sofian vierailuumme perustuen jonkin verran mollata, mutta toki sielläkin jotain positiivista oli, vaikka ihana nuori opas ilmaisella kaupunkikiertokävelyllä!
  Mutta tuskin hetimmiten maahan silti palaamme, huonot puolet tuntuivat kuitenkin ylittävän hyvät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sofian perusteella ei kannata maata mollata; sehän on sama asia kun joku mollais Suomea Helsingin huonojen kokemusten perusteella tai vaikka Espanjaa Fuengirolan perusteella.

   Delete
 13. Tällaiset vinkkilistat on hauskoja, vaikkei olisikaan juuri lähitulevaisuudessa matkustamassa kyseiseen kohteeseen. Moni on täällä todennut että Bulgarialle pitäisi antaa mahdollisuus, mutta katsotaan nyt....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä jos on kiva lukea, vaikkei varsinaista hyötyä oliskaan :)

   Delete
 14. Bulgarian turistipuoli – siis Sunny Beach – ei kiinnosta minuakaan, mutta aito Bulgaria kiehtoo – kiitos siis kohdevinkeistä.

  ReplyDelete
 15. Bulgaria ei ole tuttu, ei edes turistirysien osalta. Minua jaksaa aina hämmentää, että maailmalla on paikkoja, joissa totisesti ei panosteta asiakaspalveluun edes vähimmässä määrin. Siinä ei ole mitään järkeä. Minulla on bulgarialaisia tuttavia, jotka ovat kyllä kovasti tsempanneet siihen suuntaan, että kannattaisi tuolla joskus käydä matkustamassa. Ehkä pitäisi =)! Se on siistiä, että näin läheltä löytyy kohteita, joissa on oikeasti halpaa. Pitäisi alkaa reissaamaan Euroopassa enemmän. Ehkä otan sen ensi vuoden tavoitteeksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Munkin mielestä se on tosi outoa, mutta asiakaspalvelukulttuuri vaan puuttuu kokonaan. Kai siinä ei nähdä järkeä tai lisämyynnin arvoa. Tosin oli Bulgariassakin poikkeuksia, jolloin sai tosi hyvää asiakaspalvelua tai peruskohteliaista. :) Pitäis itekin matkustaa enemmän Euroopassa ihan näissä lähimaissa, kuten Puolassa, Unkarissa, Saksassa ja muissa edullisissa kohteissa.

   Delete
 16. Itseä on pitkään kiehtonut Nessebar, ja blogisi perusteella Burgas kuulostaa hyvältä tukikohdalta. Hyvä yleiskatsaus maan tapoihin :-)

  ReplyDelete
 17. En oo ikinä käynyt Bulgariassa enkä kyllä Sunny beachille suostuisi edes lähtemään, mutta noihin muihin kohteisiin olis mielenkiintoista tutustua. Etenkin halvan ruoan takia :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nessebarille ja Burgasille lämmin suosittelu :)

   Delete
 18. Bulgaria on ehdottomasti mielenkiintoinen maa, ja se kiinnostaa. Ei nyt ehkä nuo Sunny Beachit, mutta muuten. :) Mä oon oikeastaan sun blogin kautta saanut tosi kivan kuvan Bulgariasta, täytyy ehdottomasti miettiä joskus sinne menevänsä. Vaikka yhdistää noihin supermielenkiintoisiin naapurimaihin. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee, huippua jos oon saanu ton aikaan! Naapurimaatkin on kyllä tosi mielenkiintosia, serbiaan pitää päästä joskus.

   Delete
 19. Nyt liikutaan kyllä totaalisen vierailla alueilla - Bulgaria ei ole koskaan käväissyt edes mielessä... :D Mutta mukavaa luettavaa tuo lista kuitenkin! En ole varma, lähtisinkö kuitenkaan näiden vinkkien perusteella maahan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos maa kuitenki kiinnostaa, niin kannattaa lukasta noita mun aiempia postauksia, vietin kuitenkin Bulgariassa sen 4 kuukautta.

   Delete
 20. Kummaa, itselläni taas hyvät kokemukset asiakaspalvelusta ympäri Bulgariaa. Ei se samanlaista ole kuin Suomessa, jossa asiakaspalvelu tarkoittaa usein myös jonkinlaista "ylipalvelemista", sellainen tuntuu vieraalta, en pidä asetelmasta jossa minua pitäisi erityisesti "palvella". Tiedän Bulgarian palkkatason, työpäivien pituuden ja paikallisen luonteenlaadun, joten sovitan asiakaspalvelukokemukseni niihin viitteisiin. Aina on apua saanut kun on kysynyt, ravintoloissa palvelu huimasti parempaa kuin Suomessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sori pitkäksi venyneestä vastaamisesta - en ollut saanut jostain syystä ilmoitusta uusista kommenteista!

   Mä en kyllä ole Suomessa ylipalvelemiseen juuri koskaan törmännyt, en edes oikein ymmärrä miten sellaista voisi ollakaan, jos kunnioittaa asiakkaan toivetta eikä härki koko ajan. Bulgariassa törmäsin joskus harvoin hyvään palveluun, mutta muuten palvelua ei juuri saanut. Etenkin ravintoloissa palvelu oli yleensä hidasta, töykeää ja vaikutti siltä, ettei tarkoilijoita edes kiinnostanut. Muistan pari kertaa, jolloin sain hyvää asiakaspalvelua ravintolassa.

   Delete
 21. Näihin vinkkeihin lisäisin vielä huikean kulttuurin ja monipuolisen luonnon. Joka kylässä on jokin arkeologinen löytö ja erilaisia historiallisia paikkoja on ympäri maata. Vuoristo on upeaa aluetta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pahoittelut pitkään venähtäneestä vastauksesta - en saanut jostain syystä ollenkaan ilmoitusta näistä kommenteista..

   Kiitti vinkkilisäyksistä, itse en noita osannut edes ajatella, sillä en juuri luonnossa liikkunut ja historiallisia paikkoja pidin jotenkin itsestäänselvyytenä, sillä en niihin kuitenkaan sen enempää törmännyt, mitä ulkomailla normaalistikaan.

   Delete
  2. Pahoittelut pitkään venähtäneestä vastauksesta - en saanut jostain syystä ollenkaan ilmoitusta näistä kommenteista..

   Kiitti vinkkilisäyksistä, itse en noita osannut edes ajatella, sillä en juuri luonnossa liikkunut ja historiallisia paikkoja pidin jotenkin itsestäänselvyytenä, sillä en niihin kuitenkaan sen enempää törmännyt, mitä ulkomailla normaalistikaan.

   Delete