Saturday, 26 September 2015

Hullu viikko Odensessa

Olin koulukavereiden kanssa Tanskan Odensessa ja Kööpenhaminassa viime viikolla. Kahdeksaan päivään mahtu ihan törkeen paljon naurua, sadetta, pyöräilyä, kävelyä ja alkoholia, kun taas nukkua tai tylsistyä ei juurikaan ehtiny. Reissussa oltiin siis Nordic and Baltic Business Week -nimisen tapahtuman vuoksi. Kyseessä on innovointi-/markkinointiviikko, jossa on mukana korkeekouluja Suomen lisäksi Tanskasta, Liettuasta, Virosta ja Norjasta. Tapahtuma järkätään vuorollaan jokasessa mukana olevassa maassa ja tänä vuonna me kahdeksan proakatemialaista päästiin reissuun mukaan! NBW:n vuoksi vietettiin 6 päivää Odensessa, minkä jälkeen haluttiin jäädä vielä Köpikseen viikonlopun ajaks.

Odensessa  yövyttiin Dalum Landbrugsskolessa, joka on jonkinnäkönen maataloutta ja maanviljelyä opettava korkeakoulu noin 4 kilometrin päässä Odensen keskustasta. Dalumista keskustaan kuljettiin pyörillä, jotka NBW:n järjestäjät oli kiltisti järkänny meille. Tanskassa kaikki pyöräilee ja pyörätiet on tosi hyväkuntosia ja niitä on kaikkialla. Heti tuli kyllä paikallisilta palautetta, jos ajettiin väärässä kohtaa tai törttöiltiin muuten. :D Landbrugsskolesta tuli pienet Tylypahka-vibat, miksei täälläkin koulut näytä tolta.. Koulussa oli hauska pubi, missä juomat makso jotain 15-20 kruunua, eli reilu 2€. Jotenkin hirveen symppis pubi, harmi ettei mulla oo kuvia siitä. 
Landbrugsskolen lisäksi me tehtiin hommia University of Southern Denmarkin tiloissa. Koulu oli ihan upouusi ja siitäkin tuli Tylypahka-vibat näiden hullujen, päällekkäin menevien portaiden takia. Korkeenpaikankammonen kieltäytyy menemästä noille..
 
Odensessa asuu reilut 170 000 asukasta, joten kaupunki oli just mun makuun sopivan kokonen. Kaikki oli kävelymatkan päässä toisistaan ja keskusta-alue selkee ja nätti. Jotenkin kummasti mulle tuli Odensen keskustasta mieleen Reykjavik! Saavuttiin Odenseen lauantaina ja lähettiinkin heti kaupunkiin syömään ja kattelee paikkoja. No pian ruuan jälkeen löydettiin edullinen, kivan olonen pubi, mihin päädyttiinkin sit istuskelee ja pelaamaan juomapeliä, mitä ei aluks voitu käsittää ilmaseks. Suomalaisetko epäileväisiä...? :D Ihastusta meissä aiheutti muun muassa viinin ostaminen Lidlistä, paikallisten ystävällisyys ja älyttömän hyvä englannin taito sekä paikallinen olut, joka makso noin 50 senttiä yöpaikan viereisessä supermarketissa.  Ekan päivän jälkeen onnistuttiin nappaamaan vapaa-aikaa aina sieltä ja täältä, joten käytiin keskustassa lähes joka päivä.Sunnuntaina alotettiin tutustuminen muihin NBW:ssä mukana oleviin ja siitä sit jatkettiin seuraava viikko aina torstaihin asti toimeksiannon parissa. Toimeksiantajana oli paikallinen vesilaitos, jossa me päästiin myös vierailemaan. Musta on mielenkiintosta käydä eri yrityksissä ja varsinkin sellasissa, missä pääsee näkemään sitä, mitä ne oikeesti tekee. Tehtaat ja vastaavat on erityisen mielenkiintosia. Pakko vielä ihmetellä sitä, miten hyvä porukka meille sattu reissuun! En tuntenu kunnolla ketään matkakumppaneistani ennen reissua, mut meillä oli niin hyvä henki ja läppä lenti koko reissun ajan. Kuljettiin aika paljon kahdessa eri porukassa, mut kaikkien kanssa oli kyllä niin hauskaa, et ihan yllätyin. Tanska tuntu muutenkin kivalta ja jotenkin tosi helpolta matkakohteelta, menisin millon vaan uudestaan.

Oletko sinä käynyt Odensessa?

47 comments:

 1. Tanska on mahtava maa niin monella tapaa. Aamiaiset, maisemat, pyöräilyt,ystävällisyys...

  Odense ei ole tuttu, mutta monessa muussa paikassa on kyllä siellä tullut käytyä! Ja hei, saisinko pyytää vienosti että suurentaisit hieman fonttikokoa blogissasi? Tuota on tuon kokoisena näin reilu kolmekymppisenkin haastava lukea. :)

  - Gia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Komppaan täysin! Kiitos huomautuksesta, pitää suurentaa fonttia heti seuraaavaan postaukseen :) en ollu hoksannukaan aatella tällasta asiaa, kun fontin koko..

   Delete
 2. Kauniin näköinen kaupunki ja hauskaa on teillä varmasti ollut! Muistatko itse tapahtumasta mitään? ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämähän oli siis innovointiviikko, eli itse toimeksiannon parissa pakerrettiin neljänä päivänä, joina oltiin kyllä ihan kunnolla. :D Juhliminen oli sitten iltapainotteista.

   Delete
 3. Tanskasta on alkanut kiinnostaa muukin kuin Köpis, kun kaikista noista upeista kaupungeista ja paikoista on päässyt lukemaan. Köpiksen lisäksi olen käynyt ainoastaan Vorningborgissa, josta myös pidin. Täytyy pitää Odense mielessä, jos vaikka joskus tulisi lähdettyä enemmänkin Tanskaa kiertämään. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin rakastuin Tanskaan, sinne pitää päästä uusiks! Suosittelen Odensea lämpimästi :)

   Delete
 4. Kauniin oloinen paikka. Paitsi tuo kuva vesilaitoksen altaasta. Olen itse vieraillut kahdenkin eri vesilaitoksen tiloissa, ja ne mädätysaltaat, tai sihdit, millä kaavitaan irtonaisin osa pois, eivät kyllä ole mitenkään hurmaavia : )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, siellä osa yökkäili ja valitti pahaa hajua, mun mielestä se ei niin kamalaa ollu näin vanhana maalaistyttönä. :D

   Delete
 5. En ole vielä Odensessa käynyt, mutta haaveissa on ollut. Näyttää todella kivalta! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva jos tämä vaan vahvisti haaveita :)

   Delete
 6. Höh, kuulostaa kivalta paikalta (en kyllä edes tiedä missä paikkakunta sijaitsee), mutta kuvat ei näy. :/ Palaan joskus uudestaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mikähän niissä mättää, mulle näkyy normaalisti. :/ Odense on tosiaan jonkun puolentoista tunnin junamatkan päässä Köpiksestä.

   Delete
  2. En tiedä mikä oli vikana, nyt näkyy! Nuo portaat ovat kyllä ihanat! Ahaa, pitää pitää mielessä, kun seuraavan kerran menen Kööpenhaminaan.

   Delete
 7. Monesti katselen ulkomailla, kuinka upeita vanhoja rakennuksia yliopistoilla on. Kuinka komeaa olisi ollut kulkea sellaisen ovista, ei 1970-luvulta peräisin olevassa tylsimyksissä. Tämä tuli siis mieleen ihastuttavasta "Tylypahkasta". Tanska on minulla rajoittunut Köpikseen, mutta mikä jottei joskus muuallekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep! Huomasin myös nyt kuviani katsellessa, että valtaosa kuvista on rakennuksista, hienoista ja vanhoista sellaisista. Olispa Suomessakin enemmän tallessa näitä upeuksia..

   Delete
 8. Tanskaan olisi kyllä kiva tutustua enemmänkin. Ajeltiin pari kesää sitten Kööpenhaminasta Aalborgiin, pysähdellen matkan varrella, ja tykkäsin tosi paljon! Odense taisi jäädä väliin silloin, harmi, näyttää nimittäin kivalta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itsekin pitää kyllä enemmän tutustua maahan. :)

   Delete
 9. En ole koskaan Odensesta kuullutkaan, mutta kovin on viehättävän näköinen kaupunki! Tanska on minulla muutenkin ainoana Pohjoismaana vielä käymättä, tarkoituksena kuitenkin pian korjata asia :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, hyvä että tulee tilanne korjatuksi :)

   Delete
 10. Odensessa ei ole tullut käytyäkään, Tanska muutenkin on näkemättä kokonaan Köpistä lukuunottamatta, mutta sen verran paljon sitä kehutaan, että kyllä maahan on päästävä syvemminkin tutustumaan. Noista tehdasvierailuista, itsekin tykkään kovasti päästä näkemään ns. konepellin alle, mitä siellä tapahtuu. Jotenkin pelkät yritysesittelyt neukkarissa jättävät paljon kylmemmäksi kuin se, että pääsee tehtaaseen kiertelemään. Harmi vain, että tuntuu että noitakin kokoajan vähennetään turvallisuus- ja tietosuojasyistä..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama homma, uudelle reissulle Tanskaan pitää päästä! Yritysvierailut on yleensä supertylsiä sillon, kun ei pääse neukkaria pidemmälle. Jotkut toki osaa sellasetkin esittelyt hoitaa hyvin, mutta harvemmin.

   Delete
 11. Minullakin Tanskasta on tuttu vain Kööpenhamina. Pitäisi varmasti lähte tutustumaan maahan muutenkin. Kivalta vaikuttaa odense, ja teilläon selvästi ollut huippu matka!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hassu huomata, miten monesti itekin tulee käytyä ainoastaan pääkaupungissa. Pitäis tehdä enemmänkin tällasia reissuja, joilla käy edes parissa kaupungissa. :) Junalla tai bussilla matkustaessa myös näkee paljon kaikkea!

   Delete
 12. Oi onpa tosi viihtyisän näköinen paikka! Safka näyttää herkulta ja halpa pubimeininki kuulostaa hyvältä. Tanskassa olisi todella ihana joskus käydä ja ehkä pitää uskaltautua sen Kööpenhaminan ulkopuolellekin. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen! Harmittavan usein tulee käytyä ainoastaan maan pääkaupungissa tai muussa suuressa kaupungissa.

   Delete
 13. Todella nätti ja viihtyisän oloinen kaupunki! Täytyy lisätä tämä Tanskan to-do listalle! :)

  ReplyDelete
 14. Ei-pääkaupungit on kyllä usein yllättävän ihania ja rentoja kohteita.

  ReplyDelete
 15. Kaveri opiskeli tuolla jotain vuosia sitten ja silloin piti mennä käymään, mutta reissu sitten jäi. Harmi, näyttää tosi kivalta kaupungilta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmi, mutta toisaalta nyt kaverikin osaa antaa vinkkejä Odenseen, jos sinne tulee lähdettyä. :)

   Delete
 16. Mua on houkuttanut Tanska ja etenkin Köpis jo pitkään, se on niin lähelläkin et sinne olis helppo ampasta.. On niin paljon paikkoja, jonne haluaaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äläpä muuta sano! Kauheesti kivoja paikkoja, mutta ei tarpeeksi aikaa tai rahaa..

   Delete
 17. Eikös tämä ole se H C Andersenin kotikaupunki? Jollain Tanskan autolomalla pysähdyttiin ja ainakin tuolloin, 80-luvulla, oli todella söpön idyllinen kaupunki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, H.C. Andersen on tosiaan kotosin Odensesta!

   Delete
 18. Tanska houkuttaa todella paljon. Vielä ei ole tullut sen aika, mutta kenties tulevaisuudessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kenties, Tanskaan kun pääsee niin nopeasti ja lennotkin on edullisia. :)

   Delete
 19. Munkin lemppareita opiskeluaikana oli vierailut tehtaissa. Muovipussitehdas Latviassa, moottorikelkkatehdas Lapissa ja hillotehdas Englannissa on jääneet parhaiten mieliin. Odensessa sen sijaan en ole käynyt, mutta näyttää kauniilta paikalta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hillotehdas Englannissa kuulostaa ihanalta! :D

   Delete
 20. En välttämättä olisi kuvien peursteella keksinyt että kyseessä on Tanska, vaan olisin mielessäni sijoittanut tämän jonnekin Englannin pikkukaupunkiin tai Irlantiin. Idylliseltä ja söpöltä näyttää. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama fiilis mullekin tuli, tosin jostain syystä ekana tuli mieleen Reykjavikin keskusta kun Odensessa palloiltiin.. :D

   Delete
 21. Pysähdyin perheen kanssa muutama vuosi sitten illalliselle Odenseen, matkalla Kööpenhaminaan. Täytyy kyllä sanoa, että en oikeastaan tunnistanut silloin talvella vieraillusta kaupungista ollenkaan näitä kuvia, joten olisi varmaan uusinnan paikka mennä pidemmäksi aikaa. Tanska on kaiken kaikkiaan erittäin hieno paikka, joten viihtyisin varmasti ainakin pitkän viikonlopun Odensessa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uskoisin, että pitkä viikonloppu olis just sopiva aika Odensen vierailulle. Tarpeeks tekemistä, mutta ei kuitenkaan liikaa lyhyeen aikaan sullottuna.

   Delete
 22. Ja kuorma-autojen tunnistamisessa oli omat haasteet, mutta kommentti tuli perille :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai sellasta Blogger vaatii, enpäs tiennytkään. :D

   Delete
 23. Replies
  1. Eikös! Osa hienoista paikoista jäi myös kuvaamatta, sillä iltasin en kameraa juuri mukana kantanut.

   Delete