Friday 9 October 2015

Kööpenhamina

Vietettiin pari viikkoa sitten viikonloppu Köpiksessä. Reissussa oltiin kouluhommien vuoksi, mutta Kööpenhaminaan jääminen oli oma päätös ja samalla myös omakustanteinen. Yövyttiin Tivolin vieressä Danhostel Copenhagen City -nimisessä hostellissa sen hyvän sijainnin ja halvan hinnan vuoksi. Taisipa se olla Euroopan suurin hostelli, jos oikein muistan? Ihan siistihän se oli, mutta huoneet hyvin pieniä ja pelkistettyjä. Edes hyllyjä ei ollut, mihin ois voinu vaikkapa kylppärissä laskea voiteet sun muut. Kuvia hotellista en hokannu ottaa, mutta eipä siinä juuri ihmeellistä kuvattavaa olis ollut. :D

Eka päivä vietettin Veeran ja Annikan kanssa nähtävyyksiä katsellen. Pienen eksymisen jälkeen löydettiin Hard Rock Cafen lisäks keskustan kävelykatu ja putiikit, josta saatiin kortit ja muut matkamuistot. Meitä opastanu paikallinen oli niin ystävällinen, kuten kaikki muutkin tanskalaiset tuntu olevan, mitähän ihanuuspulveria niiden juomavedessä on. Keskustasta jatkettiin Nyhavniin tutkailemaan ihania, kaikissa korteissa ja Köpis-kuvissa näkyviä värikkäitä taloja! Samalla reissulla käytiin tsekkaamassa myös Pieni merenneito -patsas, joka oli oikeesti yllättävän pieni. Matkalla patsaalle törmättiin vahingossa upeisiin paikkoihin - nähtiin hieno kirkko tai pari, upee suihkulähde ja joku palatsi mikä oli varmaan suurlähettiläiden tai vastaavien tukikohta. 






















Toisena päivänä oikeestaan vaan harhailtiin paikasta toiseen, mikä oli just parasta. Löydettiin lisää hienoja kirkkoja, puistoja ja kasvitieteellinen puutarha! Kirkot kiinnostaa aina reissussa ja Köpiksen kirkot oli kyllä toinen toistaan hienompia. Kirkkojen kuvailu on varmaan hengellisintä, mitä tällanen ateisti ikinä tekee. :D Naurettiin et koko päivä meni kirkkojen ja niiden vessojen kiertelyyn (hoksattiin, et kirkoissa on usein ilmaset vessat!). Lisäks istuttiin puistossa pussikaljottelemassa, sillä keli oli aurinkoinen ja lämmin ja kaikkea muuta ylistävää. Paikallinen erikoisuus, eli punaset nakit toi meille kauheesti iloa, kuten myös paikallisten opiskelijoiden kastajaiset tai joku muu sekoilu. 



 Hiukka ärsytti, kun huomasin vasta kotona että tarkennus meni päin honkia tässä ihanassa hetkessä!













Vikan aamun brunssi </3


Lauantai-iltana osa meidän seittemän hengen porukasta lähti pubiin, osa Tivoliin. Tivoli olis houkutellu, mutta ryöstöhintojen vuoksi päätin jättää välistä. Päätettiin Joelin kanssa, että käydään nyt sit kattoo Christianshavnin kaupunginosa ja sen pahamaineinen keskus, Freetown. Freetownilla on hurja maine jengialueena, jonne poliisitkaan ei uskalla mennä, pilven polttaminen on sallittua ja kuviakaan ei saa ottaa. Mua kieltämättä pelotti vähän ja yksin en ois ikinä uskaltanu mennä sinne, mut kerrankos sitä melkein Christianshavnin naapurissa on.

Tallusteltiin Freetownia kohti ja aluks ihmeteltiin, että miten tää Christianshavn vaikuttaa ihan normaalilta paikalta, jossa on kalliin näkösiä asuntoja. Siinä vaiheessa kun Freetown tuli näkyviin, ymmärrettiin et se on vaan ja ainoastaan Freetown, joka on sitä "pelottavaa" aluetta. Aurinko oli jo laskenu ja siellä ei ollu ollenkaan katuvaloja, mutta uskaltauduttiin vähän matkaa Freetownin puolelle. Siinä katuja kävellessä paikka muistutti lähinnä Nekalaa tai ränsistynyttä versiota Pispalasta, ainoastaan pimeys teki siitä pelottavan tuntusen. Tää reissuhan olis oikeesti kestäny varmaan sellasen tunnin, mutta eksyttiin kartasta huolimatta jäätävän paljon ja oltiin takas hotellilla kolme tuntia lähdön jälkeen! Mulla meinas jo toivo loppua kun tuntu et kaikkee ei löydy edes kartasta, mut onneks Joel osas suunnistaa vähä paremmin kun minä. :D Multahan siis puuttuu taito nimeltä suuntavaisto.


Tajuttiin, että Kööpenhaminassa kaikki on oikeesti keskustan tuntumassa ja hienoihin paikkoihin törmää jatkuvasti vahingossa, jos poistuu ydinkeskustan ulkopuolelle. Myös paikallisten huikee englannintaito ja ystävällisyys ihastutti koko aika. Taisin vähän rakastua Tanskaan, hups. Lähtisin samalla porukalla millon vaan uudelle (Tanska)reissulle, joko mennään pöhvelit? 


- Venla

Ps. Onko tämä fonttikoko muuten nyt sopiva, sain aiemmin huutia siitä, miten fontti oli liian pientä? 

46 comments:

  1. Ihanan kesäinen tunnelma Köpis-kuvissasi. Itse olen usein kavunnut kirkkojen torneihin, kun niistä on usein upeat näköalat, mutta en ole hoksannutkaan hyödyntää kirkkojen vessoja (hyvä vinkki, kiitos!). Fonttikoko on minusta hyvä. Omassa blogissani liian pieni, mutta sitä ei saa muutettua muutoin kuin vaihtamalla koko teeman (tosi ärsyttävää), enkä ole vielä jaksanut ruveta siihen ruljanssiin. Pakko kai jossain vaiheessa - viimeistään sitten, kun ei enää itsekään näe lukea omia kirjoituksia :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sattui kyllä hyvät kelit Köpikseen,kun Odensessa saatiin nauttia sateesta päivittäin. Toi on kyllä tosi ärsyttävää ja outoa, ettei fonttikokoa saa muutettua helpommin.. Mua vielä hieman ärsyttää tämä itse fontti, mutten ainakaan nopeesti osannut vaihtaa sitä. :D

      Delete
  2. Mäkin olen aiemmin ymmärtänyt, että Pieni merenneito on melko yliarvostettu nähtävyys ja pikkuruinen. Kööpenhamina kyllä kiinnostaisi, oon ymmärtänyt että se on kaupunki josta löytyis koko ajan mielenkiintoista taidepöhinää ja kivoja kuppiloita. Kirkkoihin mua ei kyllä kovin helpolla enä nykyisin saa, jotenkin tuntuu että mun silmissä nykyisin ne alkaa jo kaikki näyttää samalta :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olihan se Pieni merenneito ihan kiva nähdä, mutta kävelymatkaa keskustasta tuli jonkun verran ja arvostan kyllä monia muita nähtävyyksiä enemmän. Köpis oli kyllä niin jees! Kirkotkin siellä oli ihan erilaisia kuin muualla ja jopa keskenään täysin erilaisia - voisinkin tehdä niistä oman postauksen joskus. :)

      Delete
  3. Kylläpäs viime aikoina on blogipiireissä reissattu Köpiksessä :-) Mikäs siinä, hurmaava kaupunkihan tuo on <3

    ReplyDelete
  4. Minä "juutuin" Krisulaan, siis juuri sinne, mitä kutsut Freetowniksi ja minusta se on se syy, miksi tulla Köpikseen ylipäätään - ja minua ei kannabis kiinnosta, vaan se rento ilmapiiri, mikä siellä on. Valitettavasti kytät uskaltautuvat sinne liiankin useasti tunnelmaa pilaamaan. Krisulassa on myös sauna, joka oli yllätys, yllätys, sekasauna. Siellä ei myöskään saanut heittää kiukaalle vettä.
    Pieni merenneito -patsas on pieni ja pettymys, sen olen itse käynyt toteamassa ja kuullut niin monelta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mielenkiintosta, mua jäi vähän harmittamaan, ettei käyty "Krisulassa" päivänvalossa, jolloin ois nähnykin jotain ja saanu varmaan enemmän irti. Onko tuo Krisula-nimitys ihan yleisestikin käytetty?

      Delete
  5. Ihana Köpis! Tää ja pari muuta blogijuttua tänään on saanut mut kaipaan Köpikseen! Oon käynyt siellä ajat sitten ja heti tuli fiilis, että täällähän voisi vaikka asua :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuri sama "täällähän vois vaikka asua" -fiilis mullekin tuli, mutta oikeastaan vahvemmin Odensessa - tykkään enemmän pienemmistä kaupungeista. :) Mut myös Köpis vei palan sydämestäni <3

      Delete
  6. Suunnittelimme Tanskan matkaa jo tälle kesälle, mutta aikatauluongelmien takia se jäi toteuttamatta.
    Viimeaikaisten Kööpenhamina & Tanska -aiheisten postausten myötä olemme jälleen alkaneet herättelemään kaatunutta suunnitelmaanhenkiin! :D
    Kiitos mukavasta kuvamatkasta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on kyllä tosiaan ollu paljon Tanskaa blogipiireissä, hassua. :D Suosittelen reissua lämpimästi!

      Delete
  7. Kööpenhamina on ihana kesällä ja talvellakin <3. Ja Tanska muutenkin, ainakin se vähä mitä olen ehtinyt näkemään. Tykkään!

    ReplyDelete
  8. No empä ole ennen kuullut, että joku käyttäisi pussikaljoittelun saniteettitaukoihin kirkon vessoja :-D Mukavasti kirjoitettu postaus, näki että viihdyit kaupungissa. Köpis on kyllä kiva paikka, siitä ei pääse mihinkään!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, opiskelija keinot keksii :D kiitos!

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Köpis on todellakin ollut blogeissa paljon esillä, ja näiden juttujen myötä Köpis-kuume tuntuu vain kasvavan :). Erityisesti Nyhavn ja kaikki ihanat ravintolat houkuttelee, ja tanskalainen "hygge". Ja design itse asiassa myös. Pitäis oikeesti nyt vaan ostaa ne lennot =).

    (Laitoin kommentin äsken vahingossa nimettömänä, poistin sen ja laitan omalla nimellä uudelleen.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh unohdin hyggen kokonaan postauksesta! Suunnitelmia ja tutkimuksia on kyllä kiva tehdä jo ennen lentojen ostamista :)

      Delete
  11. No nyt näitä Köpis postauksia on oikein urakalla tässä feedissä.

    Eipä siinä mitään. Mukavan oloinen kaupunki edelleen ja hauska lukea näitä juttuja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mikähän siinä on, että juuri nyt niin moni on ollu Köpiksessä.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  12. Minä rakastuin kaupunkiin jo nuorena tyttönä, siellä ensimmäistä kertaa isäni kanssa käydessäni.
    Tietysti oli vielä hiukan juhlaa se, että matkassa olivat vain minä ja isäni, äiti ja sisarukset jäivät kotiin.
    Sittemmin olen palannut kaupunkiin kymmeniä kertoja, työmatkoilla ja omilla matkoilla - ja palaan varmaan vieläkin.
    Viimeisillä reissuilla olemme myös laajentaneet reviiriä ja käyneet kaupungin ulkopuolella sijaitsevissa nähtävyyksissä, esimerkiksi Karen Blixenin talolla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kööpenhamina iskee kyllä nähtävästi moneen eikä ihme - onhan se monipuolinen kaupunki ja suomalaisille jotenkin kotoisen olonen.

      Delete
  13. Moikka! Köpis on kyllä viehättävä ja Nyhavnin alue fantastisen kaunis!

    Mitä fonttiin tulee, niin ei ainakaan mun makuun yhtään suurempi tarvitsisi enää olla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä jos on riittävä fontti nyt. Oisin mielellään jättäny vähän pienemmäksikin, mutta tämän ja vanhan fontin välissä ei ollutkaan enempää vaihtoehtoja.

      Delete
  14. Köpis on aika mahtava kaupunki, jotenkin tosi sopivan kokoinen. Ja fonttikokokin on parempi! :)

    Mentiin taannoin koko perhe freetowniin yhdessä, vähän ennen auringonlaskua. Miika oli laittanut päälleen Peakin valkoisen takin ja samanväriset kengät farkkujen kanssa kun lähdettiin hotellillta ilman määränpäätä, eikä kai itsellänikään ihan ryysyt ollut päällä. Täytyy sanoa että kun pimeys tuli, teki mieli lähteä sieltä pois. Oli jotenkin vähän silmätikkuolo, vaikkei nyt varsinaisesti pelottanutkaan. Huomasi vaan niin selvästi kuka ei kuulu jengiin. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä jos nyt on parempi ja näkyvämpi fontti :) voin kyllä kuvitella ettei Freetowniin kauheesti huvittanu jäädä palloilemaan, varsinkaan pimeellä ja vähän paremmissa vaatteissa! Mä pelkäsin etukäteen sitäkin, että meidät ryöstettäis :D

      Delete
  15. Ah, Köpis vaikuttaa niin kivalta ja kauniilta kaupungilta! Olen itsekin suunnitellut reissua Tanskan pääkaupunkiin, noloa kyllä lähinnä Silta--sarjan innoittamana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Höh, mun mielestä siinä ei oo mitään noloa, päin vastoin huippua että tollasta kautta voi saada matkustusinspistä!

      Delete
  16. Vitsit mä haluun kyllä Tanskaan! Mun äiti teki sinne road tripin viime vuonna ja oli ollut huisi reissu. Monesta blogistakin saa varsinkin Kööpenhaminasta lueskella. Niin söpön näköinen kaupunki! Ehkä ensi kesänä...? :-)

    Tekstikoko on ainakin omiin silmiin oikein hyvä. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesäreissu Tanskaan kuulostaa hyvältä, itekin haluan tehdä sen :D

      Delete
  17. Täälläkin yksi Kööpenhamina-fani! Viimeisestä reissusta on jo muutama vuosi joten voisi olla aika piipahtaa uudestaan. Nyhavn on niin kaunis :) Toi on ihan parasta kun vaan harhailee ja seikkailee uudessa kaupungissa ilman sen suurempia suunnitelmia, silloin voi löytää vaikka mitä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meitähän on paljon :) ei ihme, kun Tanska on kuitenkin suomalaisille kotoisan oloinen maa.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  18. Nyhavn on ihana! Olin ensimmäisellä ulkomaanreissullani nelikuisena Köpiksessä ja seuraavan kerran viime vappuna. Ihastuin ikihyviksi. Nyt olen Färsaarilla, ja mennen tullen päivän Kööpenhaminassa. Se todella on kaupunki, jossa voi vain hengailla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi vitsi, loistavaa et lentojen välissä on aikaa! Köpiksen lentokenttäkin on niin kätevä, kun junalla pääsee suoraan keskustaan.

      Delete
  19. Voi että, niinkuin moni muukin jo sanoi niin ompas nyt Köpis vallannut tilaa matkablogeissa! itsekin oon matkasta sinne haaveillut, viimeksi tänään katselin että millaisissa hinnoissa lennot ja hotellit pyörii.
    Ja jos ei tätä fonttikokoa nyt näe, niin sitten kannattaa jo harkita reissua optikolle. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hotellit onki vähän kalliimpia mutta lentoja saa kyllä hyvinkin halvalla. :)

      Delete
  20. Onpa tullut paljon postauksia Köpiksestä tässä viime aikoina. Pitäis kunnostautua ja käydä siellä itsekin! :D Ei ole tullut mentyä, vaikka siellä asuu kavereitakin. Aina on ollut joku este..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noni, kavereiden luo sit vaan kun sopiva hetki tulee! :)

      Delete
  21. Kiva lukea muiden postauksia Köpiksestä, niin tietää miten muut tämän nykyisen kotikaupunkini näkee! Sulla on kyllä samat ajatukset kuin mullakin: on tää vaan niin ihana kaupunki! Poikaystävä on alkanut puhua, että muutettais pois Tanskasta, mut en mä halua... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varmasti mielenkiintosta ja outoa! Voi ei, mut hei pitää muistaa et muuttaessa saattaa löytää yllättäviä paikkoja, joihin ihastuu täysin :)

      Delete
  22. Mua harmittaa, kun tälle syksylle kaavailtu Köpiksen reissu peruuntui eikä vielä ole tiedossa uutta mahdollisuutta päästä siellä käymään. Ehkä jouluna? Toivottavasti. Ihanalta näyttää, ja paria Köpisblogia tulee seurailtua ihan kaikkien näiden ihanien maisemien takia. Huokaus. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi harmi :/ toivottavasti pääset pian korjaamaan tilanteen!

      Delete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete