Thursday, 26 November 2015

Salvador da Bahia

Ensimmäinen etappi Brasilian reissulla oli maan koillisrannikolla sijaitseva kaupunki, Salvador da Bahia. Järjestettiin Salvadorissa yhteistyössä paikallisten kontaktien kanssa Rails Girls -tapahtuma, jonka päätarkoituksena on opettaa naisille koodausta. Tapahtuma kesti kaks päivää, mutta haluttiin varata tarpeeks vapaa-aikaa myös tän muinoin Brasilian pääkaupungina toimineen kaupungin kiertelyyn, joten viivyttiin kaupungissa kuuden päivän verran.

 


Meidän hotelli oli ihan Barran rannalla, suosituimman ja suojasimman uimarannan edessä. Merivesi oli niin lämmintä ja aallot mitättömiä rannan suojasuuden vuoksi. Portaat alas, kadun yli ja laskeutuminen rannalle. Näistä liikkeistä koostu monen päivän ohjelma, vaikka toki tehtiin paljon muutakin. Käytiin useamman kerran kaupungin vanhassa keskustassa, Pelourinhossa, joka on yks Unescon maailmanperintökohteista. Siitä taidan tehdä kuitenkin kokonaan oman postauksen, jotta tää ei veny eeppisiin mittoihin.


Vaikka Salvadorissa on noin 2,5 miljoonaa asukasta, ei se tuntunu suurkaupungilta. Siihen varmasti vaikutti hotellin hyvä sijainti ja se, että kuljettiin pidemmät matkat aina taksilla. Salvador oli siitä hyvä paikka alottaa Brasilian seikkailut, ettei se tuntunu vaaralliselta. Ennen reissua kaikki varotteli Brasilian vaarallisuudella, mutta onneks selvittiin ilman suurempia murheita. Rantakadulla oli paljon sisäänheittäjiä, aurinkotuolien vuokraajia ja muita mekastajia, mutta missään vaiheessa ei ruennu kuumottamaan. Uskalsin jopa käydä lenkillä yksin auringonlaskun aikaan. Rantakatu ja ranta oli myös valaistu tosi hyvin pimeeseen aikaan. Varmasti rantakadun ulkopuolella on vaarallisempia alueita, jonne ei mielellään menis, minkä vuoksi valittiin taksi paikasta toiseen kulkiessa. Taksit oli myös edullisia ja keskivertomatka esimerkiksi hotellilta Pelourinhon alapuolelle, Mercado Modeloon makso noin 6 euroa. 

 Tutustuttiin Rails Girlsissä paikalliseen tyttöön, joka vei meidät Museum de Arte Moderna da Bahia -museolle, jonka pihalla on joka lauantai livemusiikkia. Ihan huikee meininki, upee paikka ja edullista ruokaa ja juomaa. Vajaan viikon aikana ehdin moneen kertaan yllättyä positiivisesti. En osannu odottaa Salvadorilta juuri mitään, mutta silti (tai juuri siksi) kaupunki anto niin paljon. Tylsiä hetkiä ei tullu ja sääkin suosi täydellisesti. Jopa ostarit yllätti tän vannoutuneen joulufanin positiivisesti övereillä joulukoristeilla ja sillä, ettei niistä löytyny mulle tuttuja ketjuliikkeitä Zaraa lukuunottamatta. Voisin väittää, että Salvador on yks upeimpia kaupunkeja, joissa oon käyny!

46 comments:

 1. Hoo maailmanperintökohteita! Lähtis heti minun listalle. Tiedän tuon tunteen, ettei suurikaan kaupunki tunnu suurkaupungilta. Mulla oli esimerkiksi Japanin Osakassa sellainen fiilis, että missä täältä on kaikki ihmiset :D
  Onkohan mulla joku hassu asetus päällä, vai miksi kuvat näyttää noin pikkuruisilta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä erikoinen tunne. :D kerran aiemmin joku sanoi, että kuvat on pieniä, jolloin testasin eri laitteilla blogia. Ne on kyllä normaalikokoisia, enkä keksiny syytä siihen, miksi ne on jollain muulla pieniä.. Voisko se olla joku asetus sitten? Pitää selvittää.

   Delete
 2. Varmasti ollut mielenkiintoista olla tuota Rails Girls-tapahtumaa toteuttamassa! Tuo on kyllä jännä miten jotkut kaupungit tuntuvat niin paljon todellista pienemmiltä, ja sitten taas jotkin pienemmistä todella isoilta, välillä sitä oikein hämmentyy jos sattuu saamaan kaupungin todellisen koon selville vasta jälkikäteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mekin tarkastettiin kaupungin koko vasta parin päivän jälkeen ja yllätyttiin kaikki asukasluvusta!

   Delete
 3. Mä tykkään just tuollaisista pienemmän kaupungin oloisista, mutta kuitenkin sellaisista kaupungeista, missä tapahtumia ja tekemistä riittää. Liika väenpaljous ja ihmisiä joka paikassa ihan koko ajan käy ahdistamaan.
  Mulla ainakin näkyy kuvat aivan normaalisti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä hyvä olikin, että tekemistä löyty muttei silti tarvinnu ahistua ryysiksissä. Salvadorista tais tulla yks mun lempparikaupungeista! Hyvä, että kuvat näkyy normaalisti, miksköhän kuitenkaan kaikilla ei..

   Delete
 4. Brasilia on itselle sellainen kohde joka kiinnostaa mutta niin moni on puhunut niin paljon sen vaarallisuudesta että oli kiva lukea sun kokemuksista :) Ihanan aurinkoista näyttäis teillä olleen ja varmaan muutenkin ikimuistoinen reissu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen Brasiliaa lämpimästi ja uskoisin et arvokkaimmat tavarat pois jättämällä ja maalaisjärjellä pärjää :)

   Delete
 5. Brasilia kuuluu maihin joissa tahdon ehdottomasti joskus käydä! 2,5 miljoonaa asukasta on kyllä huima määrä, todella ihanteellinen paikka ettei siitä huolimatta tuntunut suurkaupungilta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen suuresti Brasiliassa käymistä!

   Delete
 6. Olen kuullut sosiaalisessa mediassa tuosta Rails girlsistä mutta en koskaan mitään yksityiskohtia, jo se itsessään kuulostaa mielenkiintoiselta! Ja täällä kun hytisen takan ääressä ja vaikka talvea rakastankin, niin kyllä alkoi hieman tehdä mieli jonnekin auringon ääreen.... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rails girls on kyllä mielenkiintonen tapahtuma, mutten siitä kauheesti osaa kertoa. Jos tapahtuma kiinnostaa enemmän, niin nettisivuilla on kattavasti infoa :)

   Delete
 7. Mielenkiintoiselta tapahtumalla vaikuttaa tuo koodauksen harjoittelu!
  Parasta on juuri tuo, kun saa paikallisen asukkaan itselleen oppaaksi! Sillä tavoin löytää ne parhaimmat paikat jonne ei muuten edes tajuisi mennä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paikallisiin tutustuminen olikin varmasti yksi syistä, miksi reissu oli niin huippu! Meillä oli paikallisia oppaana Salvadorissa ja Vitóriassa. Vitóriassa ei olis päästy ja löydetty edes puolia niistä paikoista omin päin, mihin paikalliset meidät vei.

   Delete
 8. Varmasti ollut kiva päästä osallistumaan tuohon tapahtumaan :) Se on jännä miten jotkut suuretkin kaupungit ei tunnu suurilta. Mua ei Brasilia koskaan ole kiinnostanut sen enempää, mutta voisin sinne lähteä jos joskus saisin mahdollisuuden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta tuntuu, että meren läheisyys ja kaupunkirakenne on suurimmat tekijät siinä, ettei Salvador tuntunu suurkaupungilta. :) Suosittelen kyllä Brasiliaa reissukohteeksi!

   Delete
 9. Maailmanperintökohteet nam! Ehkä se onkin niin, että ne kohteet joilta vähiten odottaa yllättävät aina. Niin itselleni usein käy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vanha klisee "pessimisti ei pety" taitaa pitää paikkansa tässä asiassa :D

   Delete
 10. Mua toi Brasilia jotenkin jännittää, mutta hyvä kuulla, että et ainakaan täällä kokenut oloasi uhatuksi. Oikein ihanalta ja ihanan lämpimältä näyttää. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varovainen toki kannattaa olla, muttei pelon takia jättää menemättä. Ihan samalla tavalla jotain joisi sattua vaikka Tukholmassa. :)

   Delete
 11. Minua Brasilia kiinnostaa, mutta se kieli on yllättävän hankala, vaikka espanjaa osaankin. Tänään kuuntelin juuri, kun portugalilainen nainen piti portugalin tuntuia skypen välityksellä, ja en kyllä paljoakaan ymmärtänyt. Jotenkin portugali kuulostaa korvaani slaavisaileta, vähän niin kuin venäjä. Teillä on kyllä ollut varmasti ihana reissu! (Minun koneella kuvat näytti myös tosi pieniltä, joutui tihrustamaan…)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun korvaan portugali kuulostaa tosi paljon espanjalta, mutta tuota venäjää muutkin sanoivat reissussa!

   Mikähän ihme niissä kuvissa on, osaako joku auttaa? Lähes kaikilla ne kuitenkin näkyvät normaalisti :/

   Delete
 12. Toistaiseksi Brasiliasta nähty vasta Rio. Ainakin Iguassu kiinnostaisi ja Sao Paulon helikopteriliikenne :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama juttu, muakin kiinnostais kovasti Iguassun putoukset! :) Ehkä joskus sitten Argentiinasta käsin sinne.

   Delete
 13. Hei Rails Girls! Mä olen osallistunut tuohon joitain vuosia sitten, kun se järkättiin ekaa kertaa Suomessa Finlandia-talolla. :) Eipä ole tullut ihan hirveästi (=yhtään) käytettyä Railsia sen jälkeen, mutta ite tapahtuma oli tosi hauska ja etenkin se, että tutustui uusiin ihmisiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi vitsi, varmasti siisti kokemus! Ite oon ollu vaan harjotusvalmennettavana Suomessa ennen meidän lähtöä :)

   Delete
 14. Brasilia kyllä kiehtoisi, pitänee käydä joskus. Minulla muuten sama kuin Heidillä, portugali kuulostaa korviini jotenkin venäjältä (hetkeen en ole tainnut sitä kyllä kuullakaan). Muistan kun vuosia sitten ajoin autolla Espanjasta Portugaliin ja kun kieli vaihtui, niin ihmettelin hetken, että mihin ihmeen venäjän kieliselle kanavalle olin eksynyt :D.

  Kävin myös vilkaisemassa Rails Girlsin sivuja ja mielenkiintoiselta vaikuttaa, ihanaa, että tuollaisia järjestetään :). Kuvat ovat kauniit, vaikka näkyvät minunkin koneella hyvin pieninä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, jopas on. Mitenhän se mun korvaan kuulostaa ihan erilaiselta, kun venäjä, ennemmin espanjalta. Kumpaakin, venäjää ja espanjaa oon kuitenkin kurssin opiskellu. :D yritän selvittää kuvaongelmaa!

   Delete
 15. Brasilia on kyllä sellainen kohde, jolle pitää varata ihan oma reissunsa. Rails Girls on niin siisti tapahtuma! Tosi kiva, että olitte tuolla mukana. Ah, tuollainen rantalomamaisema kelpais just nyt tällä hetkellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siistiä miten hieno ja kuulusa tapahtumakonsepti Rails Girlsistä on tullu :)

   Delete
 16. Kiinnostavaa! Rion turvattomuuden olen omin nahoin kokenut, ja sen jälkeen vannoin, että Brasilia ei ole minulle. Ehkä sille voisi antaa uuden mahdollisuuden jossain tällaisessa paikassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, kauheeta.. Mitä tapahtu? Me oltiin myös Riossa viiden päivän ajan, enkä sielläkään oloani turvattomaks kokenu. Tosin ei menty epämääräsille seuduille tai pikkukaduille, mut en missään muuallakaan kyllä menis helposti.

   Delete
 17. Muutama kuukausi sitten mietittiin, että jos vietettäisiin loppuvuosi Brasiliassa ja tuo Salvador olisi ollut juuri se paikka, josta oltaisiin aloitettu. Silloin muistan lukeneeni useammasta lähteestä, että se on yksi Brasilian vaarallisimmista kaupungeista ja esimerkiksi Rio on turvallisempi. Oli siis mukava kuulla hyviä kokemuksia reissusta sinne! Usein etukäteen tietoa etsiessä vastaan tulee kaikenlaista negatiivista ja turvallisuusasioita on vaikea laittaa oikeaan mittasuhteen. Nimimerkillä viidettä viikkoa Tunisiassa, eikä missään ole tullut vastaan levottomuuksia tai edes tunnetta uhkaavasta tilanteesta.
  Niin ja yhdyn aiempiin mielipiteisiin, munkin korvaan portugali kuulostaa venäjältä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa mäkin kuulin Salvadorin vaarallisuudesta mut meille se ei ainakaan ollu vaarallinen paikka. Toki meidän hotellikin oli hyvällä, paikallisten suosittelemalla, keskeisellä alueella ja kaikki pidemmät siirtymät tehtiin taksilla.

   Mut suosittelen Salvadoria matkakohteeksi lämpimästi, kannattaa ottaa hotelli Barran rannalta :)

   Delete
 18. Makeita nää maisemat postauksessa, mutta itseasiassa jäi enemmän kiinnostamaan tuo Raild Girls -tapahtuma. Kuinka paljon sinne saatiin houkuteltua osallistujia paikalle? Millaisilla aiheilla? Onko tuo tuollapäin ihan normaalia tai jotenkin huudossa olla nainen tekkialalla?

  Vähän kaikkiallahan on näitä kysymyksiä jatkuvasti ilmassa siitä miten naisia saataisiin enemmän työllistymään tekkipuolelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rails Girlsiin oli ilmottautunu enemmän, kun sinne voitiin osallistujia ottaa. Osallistujia oli muistaakseni 26 ja tapahtuma oli heille ilmanen. "aihetta" ei sinänsä ollu, sillä tapahtuma on aina hyvin samanlainen. Railsissä tehdään harjotuksia, jossa opetellaan Ruby-koodia.

   Siihen en kyllä osaa yhtään vastata, että miten yleistä naisten alalla olo Brasseissa on, mutta ainakin tapahtumalle on Brasiliassa kysyntää ja monet haluaa koodaamista opetella. :)

   Delete
  2. Itseäkin kiinnosti tämä Rails Girls enemmän jopa Brasilia, ja täytyi oikein tutkia mitkä Ruby-koodi on :-) No voisin itsekin lakata varpaankynnet, jos joku veisi minut Brasiliaan opiskelemaan koodausta :-D

   Delete
  3. Juu kannattaa tosiaan tutustua tähän Ruby-puoleen vaikka Railsin sivujen kautta, sillä mun tekninen ymmärrys on hirveen rajottunu. Varmasti, ja luulen et moni muukin olis valmis tekee saman uhrauksen! :D

   Delete
 19. Brasilia on aina tuntunut sellaiselta vähän jännittävältä kohteelta, en ole vielä sinne siis yksikseni suunnannut. Ehkä jonain päivänä vielä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitä se onkin mutta kannattaa ehdottomasti käydä joku päivä!

   Delete
 20. Katosikohan mun muutama päivä sitten lähettämä kommentti jonnekin matkan varrelle? Mutta siis, Salvador kuulostaa mielenkiintoiselta ja on varmaan Iguassun ja Rion ohella sellainen paikka, jossa voisin Brasiliassa joskus käydä. Niina Within Rahtilaivalla Brasiliaan -kirjassa on matkakertomusta Salvadorista ja mun kiinnostus tuohon kaupunkiin heräsi joskus sitä lukiessa. Olen nähnyt Brasilian suurkaupungeista vain Fortalezan, josta en erityisemmin pitänyt. Hyvä kuulla, että Salvador tuntui turvalliselta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, Iguassulle pitää munkin vielä päästä! En usko et Salvador tuntuu länkkärille turvalliselta verrattuna länsimaihin, mutta kun odotti vaarallisempaa menoa ja pientä jännitystä koko ajan, oli Salvador ihana ylläri. Rannan alue tosin tuntu ihan samalta turvallisuuden kannalta, kun vaikka Kanarialla

   Delete
 21. Tuo Rails Girls -projekti kuulostaa hyvältä ja mielenkiintoiselta. On pelkästään hyvä juttu jakaa osaamista maailmalla ja etenkin naisille. Se, että saa yhdenkin naisen kouluttautumaan lisää tasa-arvoa, mikä on aina positiivista. Brasiliassa en ole vielä käynyt, ehkä se on jäänyt juurikin maan suuruuden takia. Ehkei siis koko maakaan tuntuisi niin suurelta ja vaikeasti hallittavalta, jos ei yksi kaupunkikaan tunnu. Tai sitten tuntuisi, mutta silti haluan sinne(kin) vielä matkata :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikka me käytiin kolmessa kaupungissa, tuntu ettei Brasiliasta saanu vielä muuta, kun alkukäsityksen. Tosin eipä useimmat paikallisetkaan käy koko elämänsä aikana läheskään joka puolella maata. Vitóriassakin oli monta nuorta, jotka ei ollu käyny edes Riossa ja me oltiin menossa sinne seuraavalla viikolla. Tuntu kyllä vähän epäreilulta, että meillä oli se mahdollisuus heidän sijasta.

   Delete
 22. Tämä olikin ihan uusi tuttavuus Brasiliassa, joten kiitos esittelystä. Beachithän lähtökohtaisesti toimii mulle aina ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jes, huippua jos oli uus tuttavuus! :) hulluhan se, jolle biitsit ei kelpaa :D

   Delete