Wednesday, 21 September 2016

Budapestin 8 pakollista

Budapestissa on hirveästi nähtävää, eikä parissa päivässä tai viikossakaan ehdi nähdä kaikkea. Jokaisessa kaupungissa on ne tietyt pakolliset nähtävyydet, joita näkemättä et voi väittää käyneesi kaupungissa. Mekin piipahdettiin niistä mielenkiintoisimmissa, joista päädyin tekemään pienen listauksen.

1. Budan linna

Tästä kirjoitinkin aiemmin postauksen, joka löytyy täältä. Jos viivyt Budapestissa ainoastaan yhden yön, käy edes Budan linnassa! Upeat näköalat kaupunkiin ja suuri alue, jonka näkemiseen kannattaa varata useampi tunti.
2. Kylpylät

Yleisesti Széchenyitä pidetään Budapestin ainoana oikeana kylpylänä, mutta itse en olis näin ehdoton. Budapestin vierailu ei kuitenkaan ole mitään ilman visiittiä kylpylään, onpa se sitten mikä tahansa kaupungin lukuisista uimaloista. Kahdesta meidän vierailemasta kylpylästä kirjoittelin jo aiemmin.
3. Parlamenttitalo

Mykistävä, hieno kuvauskohde Tonavan varrella.4. Sankarien aukio

Olis jäänyt välistä, ellei oltais sattumalta kävelty tästä läpi matkalla eläintarhaan. Itse en asioikseen lähtisi katsomaan, mutta jos lähistöllä sattuu pyörimään, niin kannattaahan aukio käydä tsekkaamassa.
5. Széchenyin ketjusilta

Ensimmäinen pysyvä silta Tonavan yli. Tämä on se, joka esiintyy lähes kaikissa postikorteissa ja Budapest-mainoksissa. Ainoastaan yksi sana kuvailee tätä osuvasti: eeppinen. Sillan leijona-koristeista tuli Lontoo-fiilis.


6. Gellértinvuori & vapaudenpatsas

Kukkulalle kiivetään katsomaan alhaalla avautuvia näköaloja ja kukkulan päällä sijaitsevaa vapaudenpatsasta. Gellértiltä löytyy myös Citadellan linnoitus. Vuori kohoaa 140 metriä Tonavan yläpuolelle ja sinne kiipeää melko helposti mutkittelevia polkuja pitkin. Jos aika ja kunto riittää, ei tätäkään kannata jättää välistä.


7. Margitinsaari

Margitinsaari sijaitsee keskellä Tonavaa ja se on vehreää saari, joka on suosittu vapaa-ajanviettopaikka kesäisin. Siellä on myös Palatinus-kylpylä, jossa me vietettiin yksi iltapäivä. Kaunis paikka, jossa varmasti sais vietettyä vaikka koko päivän. Margitinsaarelle on muuten helppo ajaa vuokratuilla polkupyörillä!
8. Rauniobaarit

Budapest on pullollaan rauniobaareja. Niiden tarina lähti aikanaan hylätyissä taloissa pidetyistä bileistä ja sittemmin niistä on muodostunut baareja, joita on nyt useita. Me käytiin päiväseltään pyörähtämässä Instantissa, joka on Budapestin suurin rauniobaari. Baari koostuu lukuisista pienistä huoneista ja paikka oli äkkiseltään resuinen ja supersokkeloinen, mutta omalla tavallaan houkutteleva ja visuaalisesti säväyttävä. Meno olis varmaan iltaisin aikamoista, voin kuvitella, että täällä olis hyviä opiskelijabileitä. :D

Näiden lisäksi Budapestista löytyy lukuisia kirkkoja, synagoga, kauppahalli, siltoja, oopperatalo ja kaupunginpuisto, jotka ovat myös varmasti upeita. Aika ei kuitenkaan riitä kaikkeen ja esimerkiksi synagogan sisäänpääsymaksu oli sen verran suolainen, että me jätettiin se suosiolla väliin. Seuraavalla kerralla haluan käydä ainakin Tonavan risteilyllä, sillä nyt siihen ei riittänyt aika. Kaiken kaikkiaan kaunis kaupunki, josta saa paljon irti ihan ilman suunnitelmiakin, hortoilemalla ympäriinsä.


Puuttuuko listasta joku mielestäsi tärkeä nähtävyys?

48 comments:

 1. Hyvät vinkit! Etenkin nuo rauniobaarit aion ottaa seuraavan reissun ohjelmaan, niistä on näkynyt niin kivoja kuvia blogeissa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mua jäi houkuttelemaan joku pienempi rauniobaari, jossa pääsis taivasalla kahvittelemaan.

   Delete
 2. Onpa tosi kätevä ja kattavanoloinen vinkkilista! Tämän kanssa olisi helppo lähteä Budapestiin.

  ReplyDelete
 3. Paria lukuun ottamatta olen näköjään nähnyt nuo mainitsemasi paikat. Sankarien aukiolla en ole ollut, mutta kuten sanoit, ei se ihan must see taida olla. Vastaavia on itäisessä Euroopassa järjestäen joka pääkaupungissa. Niistä on aika vaikea kolmannen tai viidennen jälkeen enää innostua...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan totta, eipä niissä sinänsä mitään erikoista ole ja yhden aukion nähtyään, on nähnyt melkein ne kaikki. :D Ihan kiva paikka kuitenkin piipahdettavaksi, jos lähistöllä sattuu olemaan!

   Delete
 4. Onpa Budapest kaunis! Tämä oli mainio lista ja varmasti palaan tähän uudestaan, jos joskus tuonne lähden. Tuo kylpylä on kyllä aika erikoinen näky tungoksineen kaikkineen :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä kuulla. Kylpylät on kyllä todella uniikkeja, en ole missään törmännyt samanlaisiin! Esimerkiksi Bulgariasta kyllä löytyy näitä thermal bathseja, muttei ne ole noin hienoja tai monipuolisia. :)

   Delete
 5. Jes, hyvä infopaketti! Budapest on kyllä kiva kaupunki, tosin meidän reissumme aikaan siellä satoi yhtenä päivänä kaatamalla :D. Paljon jäi siis näkemättä, mutta kylpylään ehdimme ja vähän myös puistoihin kävelemään. Tänne haluan uudestaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, sadepäivä kyllä sotkee jo pahasti suunnitelmia! :/ Onneks Budapest on niin lähellä ja sinne lentää edullisesti.

   Delete
 6. Olen kerran, kauan sitten, käynyt reilimatkalla Budapestissa, ja jäi harmittamaan, ettei kylpylään ollut aikaa. Nyt kiinnostaisi myös nuo rauniobaarit! Kattava ja hyvä lista. ***sateenmuruja.com***

  ReplyDelete
 7. Budapest on kyllä vallan viehättävä paikka. Itse kirjoittelinkin kesällä siitä muutaman postauksen. Etenkin kylpylät veivät sydämeni ja voisin mennä koska tahansa uudestaan lillumaan niiden parantaviin vesiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olin tiennyt ennen reissua, että Budapest on upea kaupunki, mutten millään osannut arvata, miten upea se onkaan! :)

   Delete
 8. Ah, muistoja. Budapest oli meidän ensimmäinen yhteinen matkakohteemme, ja tuttuja maisemia löytyi tästä. Kylpylät olivat etenkin mielenkiintoisia, joskin pienen tulkintavirheen takia ei päädyttykään siihen hienoon mihin luultiin menevämme, vaan sellaiseen vähän...nuhjuisempaan :D Mutta hieno kaupunki yhtä kaikki, pääsispä takaisin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi että, teille Budapestilla on sitten ihan erityinen asema :) Kummasti niitä väärinkäsityksiä käy ja niistä voi seurata hauskoja tilanteita. Oli varmasti mielenkiintoinen toi teidän kylpyläreissu! :D

   Delete
 9. Minä en ymmärrä, mikä se juttu rauniobaareissa on verrattuna squatteihin. No, makunsa kullakin. Noista pakollisista nähtävyyksistä vain riittää ohjelmaa useammaksikin päiväksi. Ehkä Budapest vain on niin hyvä. Puistot kuuluvat aina minun lempikohteisiini kaikkialla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mitä ovat squatit? Eihän sitä välttämättä tarvitse kaikissa todellakaan käydä. :) Me oltiin Budapestissä neljän yön reissulla ja ehdittiin näiden lisäksi tehdä vaikka mitä, mutta missään vaiheessa ei todellakaan tullut kiireen tuntua, sillä sitä vältellään reissussa ja lomalla viimeiseen asti. Lyhyemmässä ajassa keskittyisin ehkä käymään Budan linnalla ja vaan hengailemaan kaupungilla - en lähtisi esimerkiksi Gellertin kukkulalle tai Sankarien aukiolle ja saisi Parlamenttitalokin jäädä väliin.

   Delete
  2. Squatti on sellainen, että kun joku honaa autiona olevan hylätyn rakennuksen jossain, niin hän ottaa ja kunnostaa tai siis porukalla otetaan ja kunnostetaan se tilaksi yhteiselle toiminnalle, vaikka sitten rauniobaariksi. Helsingissä sellainen on Squat Makamik, jossa tosin päihteet on kielletty: https://makamik.wordpress.com

   Delete
  3. Täysin uusi käsite mulle, kiitos sivistämisestäni! :)

   Delete
 10. Budapest on moninainen. noissa paikoissa on tullut käytyä, paitsi rauniobaarit. Yksi tästä jäi linnavuori, minne pääsee funiculurilla ja aivan kauppahalli sekä neuvostoaikainen patsaspuisto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Linnavuoren oikeastaan niputin tuohon samaan Budan linnan kanssa, mutten sitä hoksannut erikseen mainita, kun en tiennyt, että silläkin alueella on erillinen nimitys. Kiitos siis huomautuksesta! :) Funiculareista mulla olikin muuten kuva aiemmassa postauksessa.

   Delete
 11. Olisin listannut ihan samat kohteet - mutta kyllä Budapest on nätti ja ihana! Varasimme sille aikaa viikon, eikä siinä ollut hippastakaan liikaa. Kun pakolliset kohteet oli kierretty parissa päivässä, pääsimme seikkailemaan kujille, markkinoille ja metron lähiöpysäkeille, ja sieltä kunnon budapestrakkaus vasta alkoi. Kylpylöitä pitäisi kyllä päästä kiertämään vielä lisää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Markkinoilla olis ollu kyllä kiva käydä, mutten jaksanut sitten enää rueta selvittelemään, missä sellaisia olis. Pitää kyllä päästä ehdottomasti Budapestiin uudestaan. :)

   Delete
 12. Budapest on itsellä vielä näkemättä, mutta suurin osa näistä on ennestään tuttuja matkalehdistä ja -blogeista eli ei lista kovin väärässä voi olla :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enimmäkseen varmasti samoja paikkoja joka paikassa toitotetaankin, mutta Budapestin tapauksessa ihan syystä :)

   Delete
 13. Budapest oli suunnitelmissa viime kesänä mutta se vaan jäi. Haluaisin kyllä kovasti päästä käymään, ja kuvista päätelleen näyttää kyllä käymisen arvoiselle paikalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen lämpimästi, ihana kaupunki!

   Delete
 14. Noista rauniobaareista oon lukenut aikaisemminkin, ja ne on kyllä ehdottomasti listalla, sitten kun tuonne suuntaan eksytään. Budan linna näyttää myös hienolta, ja parlamenttitalo pieksee kyllä komeudessaan monet muut parlamenttitalot! Kylpylä näyttää kyllä vähän ihmiskeitolta :) Näinköhän siellä viihtyisi tämmöinen ihmisjoukkokammoinenkin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu aika täynnä nuo kylpylät on. Jos ihmispaljous ahdistaa, kannattaa suunnata johonkin pienemmistä, tuntemattomammista kylpylöistä. Myös tuo Margitinsaarelta löytyvä Palatinuksen kylpylä on hyvä vaihtoehto kesäisin, sillä sieltä löytyy enemmän tilaa (esimerkiksi vesiliukumäkien luona nurmikenttä oli aika tyhjillään, vaikka muuten paikka oli aika täyteen ahdettu).

   Delete
 15. Tästä tuli ihan oma Budapestin matka mieleen vuosien takaa. Kylpylässä käytiin, mutta sinne olisi melkein käyttöohjeet tarvittu :) Pyyhkeitä metsästettiin pitkään, kunnes löytyi pyyhetäti, jolta ne saatiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se oli kyllä mielenkiintoinen kokemus. :D Olin lukenut jonkun verran kylpylöistä etukäteen eri blogeista, niin suunnilleen tiedettiin, miten siellä toimitaan. Omat pyyhkeetkin otettiin mukaan!

   Delete
 16. Hanneli / duunireissaaja1 October 2016 at 10:15

  Omista Budabestin reissuista on vuosia. Ja hassua, muistan niistä parhaiten tuon Sankariaukion. Siinä lähellä taisi olla talvella jäädytetty luistelupaikka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Melkoisen upea ja keskeinen paikka luistelukentälle :)

   Delete
 17. Kävin keväällä Budapestissa ja yllätyin mitein ihana kaupunki se onkaan! Nuo rauniobaarit oli myös upeita! Kylpylät jäi tällä kertaa kokematta, joten pitänee palata vielä uudelleen, myös kaikkien ihanien kahviloiden äärelle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama homma täällä, että yllätyksenähän se kaupungin upeus tuli! Meille kävi muuten niin, ettei meinattu millään löytää kahviloita sillon, kun niitä etsittiin. :D

   Delete
 18. "Pakollinen" kuullostaa vähän pahalta, mutta rauniobaareja lukuunottamatta nuo on parilla pistäytymisellä tullut ainakin ulkopäin nähtyä. Cafe New York puuttuu listaltasi! Se on kyllä minusta myös pakollinen, jos nyt mikään on ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan totta, että mikäänhän ei sinänsä ole pakollista, mutta itse ainakin suosittelisin näitä kohteita! :) Cafe New Yorkista luin blogeista ennen lähtöä, mutta se ei vaikuttanut itseä kiinnostavalta paikalta, joten jätettiin suosiolla välistä. Hyvä huomio kuitenkin!

   Delete
 19. Noista Budabestin kylpylöistä on kyllä kuulunut vain hyvää. Rakastan kylpylöitä, joten varmasti suuntaisin tuonnekin ekana, jos Budabstiin matkustaisin. Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta ja kauniilta kaupungilta. Voisin aivan hyvin joskus siellä käydä.

  ReplyDelete
 20. Olin kerran yön yli duunijuhlissa tuolla, enkä nähnyt mitään muuta kuin ikonisen New York Cafen - kun asuimme samassa korttelissa. Se on kyllä upea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siinä ajassa ei varmasti ehdi paljoa nähdä. :D

   Delete
 21. Kaunis toi parlamenttitalo!!:) ihana ois päästä kuvaan tommosta!:) ja noi baarit! Ois erittäin kiva muutama kalja juoda tommoisessa mestassa!!:) mut toi kylpylä:Dd onko toi keskellä kaupunkia? Mielenkiintoisen näköinen että voi olla et itse miettisin kaks kertaa ennenku hyppäisin tonne väkijoukon sekaan!:D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, aikalailla keskeltä kaupunkia tuokin kylpylä löytyy. Aika mielenkiintoinen kokemushan se on! :D

   Delete
 22. Edellisestä Budabestin reissusta onkin aikaa, nuo kylpylät on jäänyt kokematta joten niissä olisi kiva päästä käymään. Kerran näin aivan upean kahvilakuvan Budabestistä, joka muistutti erehdyttävästi Wienin vanhoja kahviloita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on varmaan ollut tämä kommenteissakin hypetetty Cafe New York! :)

   Delete
 23. Mä oon pari kertaa ollut Budapestissa ja olen nähnyt nämä kaikki paikat lukuunottamatta Margitinsaarta, jossa en taaskaan käynyt. Oikeastaan sun lista on niin kattava, etten välttämättä lisäisi mitään, mutta oon kuullut että maanalainen sairaala on kiinnostava museo. Jo nähdyistä paikoista haluaisin nähdä uudestaan "keskustan" synagogan, jossa haluaisin mennä sisälle ja Michael Jackson puun. Budapestissa on myös tosi kivoja patsaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt pitääkin ihan googlettaa, että mikä on maanalainen sairaala ja ennenkaikkea Michael Jackson puu! Synagogaan meinattiin mennä, mutta sisäänpääsymaksu oli mielestämme sen verran kallis, että jätettiin se väliin. :)

   Delete