Monday, 8 May 2017

Vappu Prahassa

Vapun aikaan vietettiin Prahassa kaks kokonaista päivää ja yks ilta. Yllättävän paljon noin lyhyessä ajassa ehtii nähdä, varsinkin kun julkinen liikenne toimii niin hyvin, kuin se Prahassa toimi. Ostettiin heti lentokentältä kolmen vuorokauden joukkoliikennekortit (n. 11,50€), joilla sai kulkea ratikalla, metrolla ja bussilla mielin määrin. Näin säästettiin jalkoja ja vaivannäköä siinä, ettei joka kerta tarvinnut rueta säätämään yksittäisten lippujen oston kanssa.

Etukäteen ajattelin, että Praha muistuttanee paljon Budapestiä ja siinä olin oikeessa. Samantyyliseltä kaupungit tosiaan vaikuttavat vanhoine rakennuksineen, mutta koin, että Budapest on monipuolisempi ja vehreämpi. Tätä vaikutelmaa tosin varmasti tukee se, että vietettiin viime kesänä Budapestissä pidempi aika, kuin tällä kertaa Prahassa. Kaunis kaupunki Prahakin on!

Aika Prahassa kulu pitkälti ihan vaan ympäri kuljeskellen ja kauppoja kierrellen. Prahan linnan lisäksi nähtiin tietysti Petrinin kukkula ja George's Bridge, kuten myös tanssiva talo (jota ei kyllä mun mielestä kannata asioikseen mennä katsomaan). Kaikki meidän kiertämät nähtävyydet oli ilmaisia ja jopa Petrinin kukkulalle kuljettavan funicularin kyytiin pääsi samoilla kolmen vuorokauden joukkoliikennelipuilla, mitkä oltiin ostettu jo lentokentältä.

Käytiin vappupäivänä Vltavan keskeltä löytyvässä saaressa, Slovansky Ostrovissa, jossa nökötti mukavan kokoinen palatsi. Epäiltiin, että palatsissa oltiin aloittelemassa massiivisia, joidenkin silmäätekevien tai julkkisten häitä, sillä palatsin ympärillä oli paljon cateringautoja, kuvauskalustoa ja jopa poliiseja, minkä lisäksi vastaan tepasteli pari silinteripäistä, smokkiasuista herraa. Tšekeissä vappua vietetään ensisijaisesti rakkauden päivänä, joten mikäpäs oliskaan sen parempi päivä viettää hääpäivää. Itse en kyllä haluais juhlistaa omia häitä minään noin kliseisenä päivänä ja vieläpä niin, että hääpäivää seuraa normaali arkipäivä - aika inhottavaa vieraille. Rakkauden päivästä meille selvisi muuten sellainen tapa, että pariskuntien tulisi käydä sillon suutelemassa kukkivan puun alla, tai muuten nainen joko menettää kauneutensa tai kuolee seuraavien 12kk aikana. Ei tietenkään haluttu ottaa tuota riskiä, joten onneks löydettiin kukkiva puu. :D Rakkauden päivän lisäks joissain osissa maata on myös yhä tapana polttaa noitarovioita, eli eri kokoisia kokkoja ja nuotioita vappuna.


 
Tšekkeihin voisin mielellään matkustaa uudestaan, mutta silloin suunnaks vois ottaa Prahan lisäksi tai sen sijaan jonkun pienemmän kaupungin. Vaikkei nyt ollutkaan pahin turistikausi, rupes välillä ärsyttämään ne määrät, mitä turreja parveili ympäriinsä. Koen, ettei pelkkä pääkaupunki kerro juuri mitään maasta, vaan kaikissa maissa ideaalisinta olis päästä matkustamaan useammassa kaupungissa ympäri maata ja tietysti myös maaseudulla. Jos olisin kotosin jostain muualta, kuin Suomesta ja tulisin Helsinkiin, en todellakaan olis vaikuttunut, mutta jo heti Tampereella tilanne olis varmasti ihan toinen.

No comments:

Post a Comment