Thursday 10 August 2017

Suomen eteläisimmässä kärjessä

Hangossa käydessä meillä oli toisen päivän suunnitelma selvillä; kävellä Tulliniemen luontopolun reitti, joka vie Manner-Suomen eteläisimpään kärkeen. Luontopolku on kaikkineen reilun 7 kilometrin lenkki.




Alussa polku kulkee merenrantaa pitkin, mutta pian päästään kulkemaan lyhyt matka keskellä metsää. Metsän keskellä näkyy 1940-luvulla rakennettuja, sortuneita parakkeja, joissa on ollut aluksi neuvostoliittolaisia sotilaita ja sen jälkeen saksalaisia sotilaita. Autiotalojen ilmestyminen näkyviin keskellä metsää oli kyllä melkoisen pelottava, kylmiä väreitä aikaansaava näky. Saksalaisten lähdettyä parakkeja on pidetty muun muassa karanteenileirinä, jossa kuulusteltiin Neuvostoliittoon palautettavia sotavankeja. Alue toimi myös naisten työsiirtolana yli 10 vuoden ajan. Työsiirtolassa pidettiin lähinnä rattijuoppoudesta ja irtolaisuudesta tuomittuja naisia.











Eteläkärki oli lähinnä kalliota ja mereltä puhaltavaa tuulta, mutta kieltämättä siellä oli kaunista. Koko luontopolku oli hieno, ehdottomasti pienen patikoinnin arvoinen paikka. Saatiin myös tuntemattomien vieraanvaraisuutta osaksemme, sillä nuotion kallioille tehnyt porukka tarjosi meille ylijääneet makkaransa ja kuultuaan, etten syö makkaraa, kävivät vielä tarjoamassa mulle leipää ja tomaattia. :D Hyvät eväät kyllä kruunas koko homman!

No comments:

Post a Comment