Sunday, 24 September 2017

Laivaretki laguuniin ja merirosvosaarelle

Kreetan reissulla haluttiin nähdä uusia paikkoja, joita ei aiemmalla kerralla Kreetalla ollessa nähty. Nopeasti päädyttiin valitsemaan laivaretki Gramvousan merirosvosaarelle ja Balosin laguuniin, sillä oltiin jo aiemmalla reissulla käyty toisella Kreetan saaren kauniilla rannalla, Elafonissilla.

Retki kokonaisuudessaan maksoi reilut 30 euroa ja ostettiin se Haniasta matkatoimistosta. Hintaan kuului bussikuljetus hotellilta Kissamoksen satamaan, laivamatkat laguuniin ja merirosvosaarelle, euron ympäristönsuojelumaksu ja kuljetus takaisin satamasta hotellille. Reissu kesti kokonaisuudessaan noin 9 tuntia ja perilläoloaikaa Baloksen laguunissa oli muistaakseni noin 2,5 tuntia ja Gramvousan saarella vajaat 2 tuntia. Ensimmäiseksi mentiin Baloksen laguuniin, jonne saavuttiin hieman aikataulusta myöhässä. Rannalla ei oo mitään palveluita, joten vessakäynnit piti hoitaa laivalla, josta sai vuokrattua myös aurinkovarjoja. Laivassa oli suihkut heti sisäänkäynnin luona, joten laguunista lähtiessä oli helppo huuhtoa merivedet pois. Laguuni oli kyllä kaunis paikka, mutta jotenkin erilainen mitä olin etukäteen ajatellut, ei tosin huonolla. Valkeaa hiekkaa, turkoosia vettä ja koralliriuttoja vuorten välissä. Siellä tuuli yllättävän kovaa ja hiekkaa lensi ympäriinsä. 

Gramvousan saarikaan ei ollu sellainen kun aattelin, vaan hienompi. Siellä pystyi joko jäämään uimaan rannalle, tai lähteä kiipeämään ylös linnoitukselle ja mehän kiivettiin upeiden maisemien toivossa. Opas sanoi etukäteen, että kiipeämiseen menee puolisen tuntia, mutta ei meillä ainakaan mennyt kuin vartti. Tosin oltiin varustauduttu lenkkarein ja otettiin se urheilun kannalta, eikä oltu yhtä kömpelyksiä kuin valtaosa muista kiipeäjistä. :D Saaren korkeimmalla kohdalla on tosiaan venetsialaisaikaisen linnoituksen jäänteet ja rakennuksia, jotka jäivät jälkeen saarella asuneilta kapinallisilta ja merirosvoilta. Saarella on asunut aikoinaan lähes 3000 ihmistä.


Kokonaisuudessaan reissu oli rahan ja käymisen arvoinen. Aiemmalla reissulla käyty Elafonissin ranta oli myös kaunis ja reissu sinne edullisempi, mutta jos aikaa ja mielenkiintoa on, kannattaa Kreetalle matkatessa tehdä vaikka molemmat retket. Jos aikaa on kuitenkin vain yhteen retkeen, suosittelisin tätä reissua Gramvousaan ja Balosiin sen monipuolisuuden takia.  

Aiemmat tämän reissun postaukset:

6 comments:

 1. Kauniita maisemia! Kiva yhdistelmä kiipeilyä sekä uimista ja relaamista. Haniassa on joskus vuosia sitten tullut käytyä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, toi retki oli kovasti omaan mieleen! :) Hania on kyllä kiva kaupunki, jossa on nyt kaks kertaa tullut käytyä.

   Delete
 2. Jösses tota ihanaa veden väriä! Tiedätkö, mun Kreikka-kokemukset ulottuu yhteen vaivaiseen Kossin matkaan vuonna 1993. Otettiin äkkilähtöpakettimatka kamun kanssa ja asusteltiin kämäsessä 2,5 tähden hotellissa pari viikkoa. Liekkö sillä ollut vaikutusta siihen, ettei Kreikka ja sen saaret ole ollut ykköslistalla enää.

  Nyt kun olen nähnyt yhdeltä sun toisela bloggaajalta upeita kuvia ympäri Kreikkaa en voi olla ajattelematta, että Kreikka on muutakin kuin pakettimatkat ja kämäset hotellit :D

  P.S.: Ei paha hinta retkellenne

  ReplyDelete
  Replies
  1. No nyt olis kyllä sulla korkea aika uusia matka Kreikkaan, siellä on upeita paikkoja! Itsellä on varmasti vielä kauneimmat paikat, kuten Santorini näkemättä, sillä kaikki reissut on tähän mennessä suuntautunu Kreetalle ja Rodokselle, joihin saa pakettimatkoja erinomaisella hinta-laatusuhteella, eli ei kannata niitä pakettimatkojakaan aliarvioida Kreikan kohdalla. :)

   Delete
 3. Ihanan näköistä! Vähän samat fiilikset kuin yllä, olen käynyt vai Kosilla joskus lapsena ja Rodoksella 19-vuotiaana :D Ensi kesänä olisi kiva tehdä jonkunlainen island-hopping näissä maisemissa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saarihyppely on itselläkin haaveissa! Kannattaa ehdottomasti toteuttaa, jos vaan mahdollista :)

   Delete