Saturday, 17 February 2018

Mitkä asiat Kuubassa yllättivät?

Viime viikko vierähti aurinkoisessa Kuubassa, joka pääsi yllättämään kaikesta etukäteistutkimuksesta ja suunnittelusta huolimatta. Kuuba on etenkin viimeisen vuoden aikana nostanut suosiotaan matkakohteena, joten myös matkablogeissa ja mediassa maa on ollut aiempaa enemmän esillä. Siitä huolimatta ennen reissuun lähtöä tuntui, ettei esimerkiksi Kuuban ruokakulttuurista, hintapolitiikasta ja tietyistä kohteista löytynyt relevanttia informaatiota, joten matkassa oli kaikki eväät yllättymiseen.Ensimmäinen yllätys oli jo aiemmin mainitsemani ruokakulttuuri, sillä oltiin matkustuskumppanin kanssa saatu kumpikin sellainen käsitys, että Kuubassa syödään lähinnä papuja ja riisiä, eikä makuelämyksiä kannata odottaa. Monista eri lähteistä sai myös lukea, ettei maasta saa juurikaan karkkeja tai muuta makeaa ja tästähän olin sokerihiirenä ihmeissäni. Ruokakauppoja ei tosiaan nähty kuin pari koko reissun aikana, muuten vesi ja muut tykötarpeet ostettiin pienistä kojuista, joiden valikoima oli yleensä keskittynyt ainoastaan juomiin tai hedelmiin. Ravintoloita löytyi kuitenkin joka kulmalta ja varsinkin italialaisia oli paljon. Myös kasvissyöjäkaveri pärjäsi oikein hyvin ja monien ravintoloiden listoilla oli erikseen mainittu kasvisvaihtoehdot. Nähtiinpä me kadulla myös churroja myyvä kärry ja suklaapatukoiden myyjä, mutta makeaa oli tosiaan ravintoloiden ulkopuolella saatavilla huonosti. Tämän takia Kuubassa kannattaakin keskittyä juomapuoleen, sillä rommipohjaiset drinkit on paitsi helposti saatavilla, myös edullisia ja vahvoja. Myös aamupalalla tankkaaminen kannattaa, sillä meidän jokaisessa Airbnb-majoituksessa tarjottiin hyvää aamiaista noin 4 euron hintaan. Hinta-laatusuhteeltaan paras ravintola oli Havannasta löytyvä La Mimosa, jossa drinkkejä sai 2 eurolla ja ravintolan suosituin ruoka, pitsa, irtosi 3-6,5 eurolla. Loput pitsasta pakattiin vielä mukaan ja palvelu oli niin hyvää, että suomalaista rupes melkein ahdistamaan. 

Toiseksi suureksi yllättäjäksi osoittautu hintataso, jonka oltiin ajateltu olevan alhaisempi. Kuten moni varmasti tietää, on Kuubassa käytössä eri rahayksikkö turisteille ja paikallisille. Ruoka-annoksesta pulitettiin pahimmillaan yli 8 euroa, mutta yleisimmin annoksen sai puolta halvemmalla kun vähän katsoi ravintoloiden hintatasoa ennen pöytään istumista. Isosta vesipullosta joutui maksamaan eurosta pariin. Myös paikasta toiseen siirtyminen oli hieman hintavampaa kuin ajateltiin, sillä taxi collectivolla neljän tunnin matka Havannasta Trinidadiin maksoi 24 euroa, eikä bussi olisi tullut sen halvemmaksi, sillä bussilla liikkuessa olisi pitänyt ottaa vielä taksi linja-autoasemalta Airbnb-majoitukseen. Taxi collectivo on siis taksi, joka jaetaan muiden turistien kanssa ja vie ovelta ovelle. Hinta on per henkilö ja ainakin useimmat majapaikat tilaavat taxi collectivon puolestasi. 

Positiivinen ylläri oli se, miten helposti kaikki sujui. Kukaan ei yrittänyt kusettaa missään (!!), minkä lisäksi esimerkiksi aikataulut pitivät hyvin ja etukäteen tilatut taksit tulivat joka kerta odottamaan meitä etuajassa. Espanjaa on muuten hyvä osata edes vähän tai ladata offline-kääntäjä puhelimeen, sillä englanti on monilla hakusessa, mutta siitä huolimatta asiat saa joka kerta hoidettua. Täysi vastakohta sujuvuudelle oli muuten Havannan lentokentällä matkatavaroiden hihnalle saaminen, mutta poikkeus vahvistaa säännön. Myös tinkiminen oli sujuvaa ja saatiin taksit ja ostokset tingittyä aina siihen hintaan, mitä oltiin lähdetty tavoittelemaan. Kuvat minusta: Eleonoora

Meitä ilahdutti myös se, miten kauniita rantoja ja muuta luontoa Kuubasta löytyi! Ei oltu yhtään osattu odottaa etukäteen sellaista vehreyttä ja monimuotoista luontoa rantoineen, vesiputouksineen ja vuoristoineen. Ei yhtään haitannut istua välillä autossa ajelemassa kaupungista toiseen ja nähdä luontoa, puhumattakaan ratsastuksesta vesiputouksille. 

13 comments:

 1. No joo, vaikka Kuuballa on tietysti omat erikoisuutensa, kuten kimalaiskolibri ja siellä joskus pesinyt norsunluutikka, niin en ole pitänyt sitä minään luontokohteena. Ihmisen vaikustus saarella on kuitenkin ollut voimakas ja kestänyt pitkään.
  Yllättävää, että kun saari kuitenkin on alusta lähtien tuottanut sokeria, niin kuitenkaan sieltä ei löydy mitään makeisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luontoa siellä riittäisi vaikka kuinka paljon, on mahdollisuus vuoristovaelluksiin, vesiputousreissuihin, Kuuban eteläpuolen saarella käyntiin ja vaikka mitä muuta! Sokeriruokoa näytti tosiaan kasvavan huiman paljon, mutta kaipa se sitten käytetään rommin lisäksi jälkiruokien valmistukseen.

   Delete
 2. Mun ei tarvinnut katsoa kuin muutama ensimmäinen kuva, ja olin jo aivan myyty! Kuuba ei ole ihan hirveästi kiinnostanut, mutta nuo kuvat ja muutenkin tämä juttu sai ajatuksen muhimaan takaraivoon. Ehkä sittenkin... Mielenkiinnolla odotan lisäjuttuja Kuubasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtava kuulla, että kuvilla oli tällainen vaikutus! Itseasiassa muakaan ei Kuuba erityisen paljon kiinnostanut ennen reissun varaamista, mutta lähinnä siitä syystä, etten koskaan ollut tullut ajatelleeksi sitä matkakohteena. Kuuba on kyllä ihan huikea matkakohde uniikkiutensa vuoksi. :)

   Delete
 3. Havanna oli hieno paikka. Onneksi siellä sai muutakin kuin riisiä ja papua mutta retkillä oli hyvin yleistä tarjota papua ja riisiä. Hintataso kylläkin yllätti, ei välttämättä kaikki ollut ihan hirveän halpaa. Mikä vesiputous oli tuo missä käväisitte? Me käväistiin Trinidadin lähellä El Nichon luonnonpuistossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä ei retkille kuulunut ruokailua, mutta voin hyvin kuvitella niiden ruokien olevan tuota tasoa. Käytiin Javiran vesiputouksilla; toi El Nicho onkin mulle tuntematon nimi!

   Delete
 4. Turisti-Kuuba ei tosiaan ole edullisimmasta päästä. Muutama vuosi sitten paitsi sokerihiirelle myös Coca Cola Lightiin tai Pepsi Maxiin "koukussa" oleva matkailija oli pulassa - näitä juomia sai vaan hotellistamme (Nacional, oli muuten historiallisena paikkana upea, hotellina sittenkin melko keskinkertainen).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt en kyllä kiinnittänyt lainkaan huomiota saiko noita sokerittomia/kevytversioita juomista, mutta ainakin tavallista Coca-Colaa sai jokaisesta ravintolasta. Hyvin mahdollista, ettei näitä kevytversioita juuri Kuubassa tunneta.

   Delete
 5. Väitän vastanneeni kaikkiin sinua yllättäneisiin kysymyksiin blogissani viime helmikuussa, kun vierailin Kuubassa. :) Informaatiota siis on kyllä tarjolla. Sen sijaan noin edulliksia ruokapaikkoja en onnistunut löytämään. Minulla oli sama käsitys kuubalaisesta ruoasta, mutta sieltä sai oikeasti herkullista ruokaa ihan kohtuulliseen hintaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun silmiin näitä tietoja ei osunut tai jos osuikin, oli muu samaa asiaa koskeva tieto täysin erilaista, jolloin ajattelin kyseessä olleen vain joku poikkeus. Ruoka oli kyllä tosiaan positiivinen yllätys, söin tuolla yhden elämäni parhaista pitsoista! :)

   Delete
 6. Tuli oma Kuuban reissu mieleen, muistan kuinka kanssa ajattelin ensin että pikkuruinen saari, mutta kun tutkin tarkemmin niin onhan se aika iso... Pakko sanoa että me kyllä petyimme ruokaan retkillä sekä hotellissa Varaderossa, vietimme osan aikaa Havannassa, siellä oli enemmän vaihtoehtoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paljon mahtuu suhteellisen pieneen maahan ja välimatkat siellä on yllättävän pieniä. Voin hyvin uskoa, että retkillä ruoka on aika tylsää ja samaten hotellien ruuista olen kuullut valitusta niiden mauttomuudesta.

   Delete
  2. Siis yllättävän pitkiä välimatkat, ei pieniä :D

   Delete