Sunday, 22 July 2018

Päiväreissu Faroon

Huhtikuun Portugalin reissulla vietin valtaosan ajasta Monte Gordossa, josta käsin kävin päiväseltään Faron kaupungissa. Tunnin junamatka maksaa vitosen (alle 25-vuotiaat saa neljäsosan hinnasta pois) ja junia kulkee kiitettävän tiuhaan. Olin etukäteen lukenut paljon pettyneitä ja vähätteleviä kokemuksia Farosta, mutta yritin olla antamatta näiden vaikuttaa mitenkään omiin odotuksiini. Sen suurempia suunnitelmia päivän osalle ei ollut, kuin käväistä vanhassakaupungissa, joten sinne suuntasin satamassa sijaitsevalta juna-asemalta. 
Vanhakaupunki oli melko tyypillinen vanhakaupunki pikkuisine kujineen ja turistiravintoloineen, mutta näin huhtikuussa siellä sai kierrellä melkoisen rauhassa ilman suurempia turistilaumoja. Kävelin katuja ristiin rastiin karttaa vilkuilematta ja juuri näin pääsin bongailemaan suljettujen porttien takana lymyävään puutarhaan ja näkemään muitakin uniikkeja paikkoja. 

Kartan kaivoin esiin vasta siinä vaiheessa, kun vanhakaupunki oli koluttu läpi ja etsin keskustaa ja ostoskeskusta. Halusin palata Monte Gordoon vasta illalla, joten aikaa oli vielä useampi tunti tuhlattavaksi. Keskustan kävelykaduilla oli paljon tyhjiä liiketiloja ja oli hämmentävää huomata, miten moni kansainvälinen ketjuliike oli sulkenut myymälänsä keskustasta ja keskittänyt toimintansa keskustan ulkopuolelle ostoskeskuksiin. Samaa tosin tapahtuu Suomessa lähes joka kaupungissa, mutta jotenkin oon aina ajatellut, että Euroopan etelä- ja länsiosissa näin ei tapahdu yhtä vauhdikkaasti. Suurin kävelykatu oli niin kaunis ja tunnelmallinen, että on harmi, miten liikkeiden sulkeminen väistämättä vaikuttaa siihen. 
Faron keskustaa lähimpänä oleva ostoskeskus Forum Algarve onkin se, johon kaupungissa käyvien shoppailijoiden kannattaa suunnata. Kansainvälisten vaatekauppaketjujen lisäksi ulkoilmaostoskeskuksesta löytyi kosmetiikkamyymälöitä, supermarket ja ravintoloita, mutta mun suosikki oli keskusaukiolla oleva pieni, Havaianaksen sandaaleita myyvä kontti. Ihan parhaat ja tyylikkäimmät varvassandaalit ikinä, joten oli pakko ostaa Brasiliasta 2015 ostetuille sandaaleille seuraajat. Kivan vehreässä miljöössä oleva ostari oli hyvä tapa lopettaa päivä Farossa ennen Monte Gordoon paluuta. Faro yllätti mut positiivisesti, sillä olin siitä niin paljon kuullut huonoa etukäteen. En täällä ehkä paria päivää pidempään aikaa lomalla viettäisi, mutta ainakin päivävisiitillä kaupunki vaikuttaa mukavalta paikalta. 

Lue myös tämä: Vuorokausi huhtikuisessa Lissabonissa

No comments:

Post a Comment