Tuesday, 14 April 2015

Istanbul

Niin se viikko vaan taas vierähti ja neljän päivän Istanbulin reissultakin on nyt palailtu. Huomenna mun perhe tuleekin tänne, eli tämä viikko ja ens viikon alkua menee siis paikkoja täällä ja Varnassa kierrellen. Sen jälkeen jatkuu armoton tentteihin lukeminen ja koulujuttujen teko, mitä alottelin jo tänään.
Istanbuliin lähdettiin siis neljän tytön porukalla. Turkkilainen tyttö oli jo Istanbulissa oottamassa meitä, kun me taitettiin matkaa bussilla liettualaisen ja espanjaisen tytön kanssa. Bussi lähti täältä Dobrichista ja meni muun muassa Varnan ja Burgasin kautta Istanbuliin. Matka kesti reilut 9h ja yhdensuuntanen matka makso noin 23 euroa. Saavuttiin Istanbuliin siis viiden jälkeen torstaiaamuna törkeen väsyneinä. Eka päivä kulukin lähinnä syöden, basaareja kierrellen ja nukkuen. Hyvä niin, sillä keli oli surkee. Vettä tuli taukoomatta ja tuulennopeus ylsi varmaan myrskylukemiin.
 Tyypillinen turkkilainen aamupala. Pyysin ilman lihaa, mutta kappas vaan...


Loppuina kolmena päivänä olikin sit parempi keli, vaikkakin kuulemma poikkeuksellisen kylmä. Lämpötila pyöri noin +14 asteen tietämillä ja aurinko paisto loppuloman ajan! Täällä Dobrichissa oli samaan aikaan jopa reilut 20 astetta lämmintä, aikamoinen tuuri siis meillä..

Toisena päivänä käytiin moskeijassa, joka tunnetaan nimillä Blue Mosque ja Sultanahmet Camii. Jonotettiin sisään varmaan puol tuntia, jono oli ilmeisesti poikkeuksellisen pitkä sillä perjantaina moskeija aukesi yleisölle vasta 14.30 jonkun suuren rukoushetken takia. Sen lisäks käytiin Yerebatan Sarayi -nimisessä Basilicassa, joka on siis 500-luvulla rakennettu maanalanen vesisäiliö. Tuli muuten kunnon Harry Potter -vibat! Sisäänpääsy makso muistaakseni noin 7 euroa ja mietin etukäteen, et onkohan hintansa arvonen. No olihan se, mut ei tosta kyllä yhtään enempää ois halunnu pulittaa. Muutenkin huomasin tällä reissulla, miten on niin tottunu Bulgarian hintatasoon, että jopa 7-8 euron ruuat tuntu kohtuuttomilta.. :D
Tässä ja allaolevassa kuvassa Hagia Sofia, jossa ei käyty sisälläKolmas päivä vietettiin Prince's Islandilla, eli yhdellä Istanbulin ulkopuolella olevista saarista. Lauttamatka kesti noin 1,5h ja sinä aikana seilattiin myös Aasian puolella. Lautta oli ihan täynnä ja jäätiin ulos istuskelemaan, mikä ei ollu hyvä idea. Tunnin matkanteon jälkeen oltiin nimittäin kaikki ihan jäässä ja mentiin sisälle. Kesti varmaan kaks tuntia sulatella ittensä, huvittavaa et huhtikuussa Turkissa joutuu palelemaan. :D

Prince's Island on autoton saari, joten me vuokrattiin polkupyörät ja huristeltiin niillä saaren ympäri. Mun matkaseuralaiset ei ollu ajanu vuosiin pyörillä joten ne oli hitaita ja valitti paljon.. No, ehdinpähän ainakin ite levätä ja kuvata aina kun niitä joutu oottelee. Pyöräillessä tuli kyllä lämmin ja lautalla jäätyminen oli enää muisto vaan. Prince's Islandilla kannattaa kyllä ehdottomasti käydä, olis varmaan vielä triplasti ihanampi jos ois rantsukelit! En tosin oo aivan varma, oliko sillä saarella hiekkarantaa, mutta ainakin niillä saarilla oli, joilla pysähdyttiin jättää ihmisiä kyydistä matkanvarrella.
Vika päivä käytettiin ympäriinsä kävelyyn ja muut kierteli innokkaasti korukauppoja. Välillä kyllä suoraansanottuna vitutti, miten muita joutu oottamaan koko ajan, kun itteeni ei shoppailu kiinnostanu ja liiratkin oli jo finaalissa. Saatiinhan me illalla pieni riitakin aikaseks turkkilaisen tytön kanssa, se ei vissiin arvostanu kun mä kritisoin kaupungin kaoottista liikennettä. Oltiin siinä vaiheessa yritetty päästä bussiin tunnin ajan, mutta kaikki ajo ohi kun ne oli tupaten täynnä. En kuulemma ois saanu valittaa vaan ois etukäteen pitäny tietää millanen liikenne on 17 miljoonan asukkaan kaupungissa. :D Hän itsehän on tosiaan valittamisen mestari ja joku on aina pielessä, että siltä kannalta oli kyllä erikoinen reaktio mun ainooseen negatiiviseen huomautukseen koko reissun aikana.


Pari medusaa..


Tällanen söpöläinen oli Turkin ja Bulgarian raja-asemalla muiden koirien kanssa! Sydäntäsärkevää, miten kulkukoiria ei voi tai osaa auttaa mitenkään, haluaisin adoptoida kaikki..

Kaikenkaikkiaan kiva reissu, vaikka mä en jättikaupunkien fani ookaan. Ruoka oli hyvää, keli ok ja nähtävää oli paljon! Toisaalta liikenne oli kaoottinen, liikkuminen paikasta toiseen hidasta ja turkkilaiset miehet ahdistavia tuijotuksineen. Oispa kaikki isot kaupungit yhtä helppoja ja organisoituja, kun Lontoo. Seuraavalla Turkin reissulla taidankin pysytellä poissa Istanbulista ja toivottavasti nähä Kappadokian!

6 comments:

 1. Millä bussiyhtiöllä menitte Bulgariasta Turkkiin? Olen harkinnut monesti tuota reissua, mutta jäänyt vielä suunnittelun asteelle joten kaikki vinkit tervetulleita :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yhtiön nimi oli Metro! Valittamista ei kyl oo, hyvin toimi kaikki. Takas tullessa bussissa ei tosin ollu vessaa ja mahdollisuus päästä vessaan oli vaan 3 kertaa.. Vuorot lähtee ilmeisesti aamulla ja illalla. Kysele vaan jos tulee jotain mieleen!

   Delete
 2. Nyt vasta löysin tämän blogin. Hauska että joku muukin kirjoittaa näistä maista. Istanbulin liikenne todella on melko mielenkiintoista. Vastaisuuden varalle suosittelen bussien välttämistä mikäli mahdollista. Niiden sijaan metrobussit, metrot, lautat, ratikka ja jopa minibussit ja dolmuksetkin on käteviä, vaikka kaikki nelipyöräinen voi kyllä liikenteeseen juuttua.Mutta on täällä niin paljon hienojakin puolia!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa seuraamaan :) Ratikalla matkustimmekin melko paljon, mutta kaikkialle ne ei kulkenut joten bussiin oli turvauduttava.. Tuntui, ettei paikallinen kaveri jostain syystä halunnut matkustaa metrolla, vaan ohjasi meidät automaattisesti bussiin tai ratikkaan ja mehän tietysti luotimme häneen! Minibussiasemaa yritettiin tuona vikana iltana etsiä, mutta se oli ilmeisesti vaihtanut paikkaa tai sitten ei jostain muusta syystä löydetty sitä..

   Maalaistyttönä tykkään enemmän pienemmistä kaupungeista, mutta toki nää isotkin on tutustumisen arvoisia ja ihan omanlaisiaan kokemuksia. :) Lontoosta tykkään suuresti, eikä Bukarestkaan hullumpi ollut. Istanbulissakin on toki hyviä puolia ja kauniita paikkoja, mutta päällimmäisenä mieleen jäi sekavuus. :D

   Delete
 3. On toi Sininen moskeija kyllä upea, hienoja kuvia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Istanbulissa noita upeita rakennuksia kyllä riittää. Kiitos!

   Delete