Tuesday 1 December 2015

Unescon maailmanperintökohde, Pelourinho

Brasilian reissulla yks siisteimmistä paikoista oli Salvadorin Pelourinho, eli historiallinen keskus. Värikäs Pelourinho on päässyt kulttuurikeskukseksi Unescon maailmanperintöluetteloon. Pelourinho on myös mantereen ensimmäinen paikka, jossa kaupattiin orjia. Afrikasta saapuneet orjat tulivat aikanaan työskentelemään sokeriplantaaseille.
Pelourinho on kaupungin "yläosassa" ja sinne kuljetaan Mercado Modelosta hissillä, jonka paikalliset kerto olevan Etelä-Amerikan vanhin hissi. Elevador Lacerda -niminen hissi on rakennettu vuonna 1873 ja se kulkee 72 metrin matkan 30 sekunnissa. Hissilippu maksoi 0,15 realia, eli alle viisi senttiä. Osa meidän porukasta oli lähteny kapuamaan Pelourinhoon jalkasin, jollon paikallinen mies oli juossu heidän peräänsä ja estäny aikeet. Rinteessä oleva alue on ilmeisesti hiukka epäilyttävää, joten kiipeemään ei kannata lähteä.









Käytiin Pelourinhossa myös katsastamassa paikka, jossa Michael Jacksonin They Don't Care About Us -musiikkivideo kuvattiin! Katottiin edellisenä iltana kyseinen video hotellihuoneessa, mikä autto paikan fiilistelyssä aika paljon. Upee paikka, vaikkei musavideoo ois nähnykään, mutta ainakin munlaiselle musiikkifriikille se toi oman, erityisen mausteensa. Jacksonin parveke oli pyhitetty pahvi-Michaelille, minkä edessä piti tietysti saada kuva..









Onko kukaan muu käyny Pelourinhossa? Miltä paikka vaikutti kuvien perusteella?

//EDIT: Kerrotteko, jos kuvat näkyy teille pikkuruisina? Auttais, jos kerrotte myös, millä ja minkä merkkisellä laitteella selaatte. Oon nyt parilta eri ihmiseltä kuullu, että kuvat ei näy kunnolla ja yritän selvittää, mikä siihen on syynä. Valtaosalle kuvat näkyy normaalisti ja oon tutkaillu postauksia usealla eri koneella ja puhelimella, mutta mulle on tähän mennessä kaikilla laitteilla näkyny normaalisti. Vinkkejä tän ongelman poistoon otetaan mielihyvin vastaan!

38 comments:

  1. Ihanan näköistä! Ah noita värikkäitä taloja! Näyttää siis hyvinkin paljon sellaiselta paikalta missä voisin vierailla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eikös ookin kaunista! Meidän porukasta osa oli käyny tuolla jo aiemmin ja kun nähtiin kuva sieltä, haluttiin mekin mennä sinne, joten käytettiin viimenen päivä ennen lennon lähtöä Pelourinhossa. :)

      Delete
  2. Upean näköisiä värikkäitä taloja, eipä voi muuta sanoa! Itse en ole aikaisemmin kuullut koko Pelourinhosta, joten aivan uusi mielenkiintoinen tuttavuus minulle.

    Hissistä tuli mieleen kytkökset Portugaliin, sillä Lissabonistahan löytyy vastaavan näköinen hissi :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli kyllä mahtava paikka ja itsellekin entuudestaan ihan tuntematon! Enpä tiennykään, että Lissabonista löytyy samantyylinen hissi. Olisiko tuon ajan peruja sekin ja kentien ajalle ja käyttötarkoitukselle tyypillinen malli?

      Delete
  3. Lissabonissa on Elevador de Santa Justa -hissi ja se on rakennettu 1902. Koska hissit näyttävät tyyliltään niin samalta, niin alkoi epäilyttämään tämän Elevador Lacerda rakennusaika, johon itse googlettamalla löysin luvun 1873. Eli olisiko niin, että siinä on aikaisemmin ollut joku muu viritelmä hissinä, ja tämä nykyinen on rakennettu 1873?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näinpä se taitaa olla, löysin itsekin nyt paremmalla googlauksella vuoden 1873. Varmaan siinä on sitten ollu joku muu hissi aiemmin, mutta korjaanpa postaukseenkin nyt ton oikeen vuosiluvun. Kiitos korjauksesta! :)

      Delete
  4. Ei HEMMETTI!

    Tää vaikutti kovalta paikalta jo ennen ku mainitsit THE KING OF POP MICHAELin! Tykästyin tähän postaukseen ja sai hymyilyttämään kun pisti kelaamaan, että kuinka voi olla Unescon suojelema hissi in the middle of nowhere 😄 Vaikuttaa vielä ihan tyylikkäältä arkkitehtuuri ja että on moinen kapistus rakennettu in the stone ARE! Miten paljon kaikkea maailmassa onkaan nähtävää! Mua alko oikeasti kiinnostaa nähdä toi hissi 😄 Etenkin toi kuva jossa hissi oikealla ja taustalla meri oli spot on! Yksi meikäläisen lemppari Jackson biisi ja biisi jonka kertsiä tulee hyräiltyä ääneen enemmän kuin yhtäkään MICHAELin biisiä. Jos tässä ois nyt se Whatsapp äänitys nappula niin heittäisin audio pätkän tähän (on meinaa tullu harjoiteltua 😅) niin tietäisit kuinka lähellä sydäntä tää kirjoitus oli!

    Todella mahtava ylläri oli lukaista eikä mulla ollu mitään käsitystä tai ole tullut ajatelleeksi, missä se sen musavideo on kuvattu. Now I know, tonne on päästävä jos reitti kulkee siellämain!

    Thanks for the Superb Read 👍🕴🎙🌝👟👟

    -Thomas | IKILOMALLA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakko vielä oikasta, että noi salmiakki kässärit ovat pitkään harkittujen emojien asettelun tulosta tonne Jackson style... mutta Computer says no :/
      -Thomas

      Delete
    2. Wooou kiitti blogihistorian parhaasta kommentista! Ilahdutti suuresti! :) Huippua että sattu olemaan näin sulle sopiva aihe; mua jäi oikei harmittaa ettei tässä oo Whatsappin äänitysmahista, eli hienot ääninäytteet jäi kuulematta. Ja hei, emojit näky sähköpostissa, jonne saan aina ilmotuksen uusista kommenteista, eli no harm done. Mut Pelourinho oli kyllä huikee paikka, jossa suosittelen ehdottomasti käymään ihan jo Jacksonin takia, vaikka sieltä paljon muutakin löytyy ;)

      Delete
  5. Eipä ole tuonne tullut eksyttyä ... talojen pastellisävyt, etenkin kun vierekkäiset talot näyttävät aina olleen eri värisi, näyttävät kivoilta.

    ReplyDelete
  6. Enpä ole koskaan Pelourinhosta kuullutkaan, mutta mukavan näköinen paikka, ja varmasti käymisen arvoinen, jos tuolla päin liikuskelee. Kiva, kun paikalliset vinkkaavat, jos joku alue ei ole turvallinen - näin meillekin joskus Etelä-Afrikassa. Postauksen kuvat ovat muuten niin pieniä, että ne joutuu klikkaamaan erikseen auki, jos niitä haluaa kunnolla katsella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on kyllä huippua, että paikalliset varottaa vaaroista. Oon saanu aiemminkin parilta tyypiltä kuulla, että kuvat on pieniä, mutta lähes kaikille ne näkyy normaalina. Oletan, että syynä on katsojan tietokone tai asetukset, sillä itse oon testannu noin viidellä eri koneella (mm. Asus, mac), parilla puhelimella ja pleikkarilla ja kaikissa niissä kuvat näky normaalisti. Oon yrittäny selvittää ongelmaa, mutten löydä ratkaisua.. Mikä kone sulla on? Onko kellään neuvoa tähän?

      Delete
    2. Lenovon läppäri (eli PC) ja Chromella selaan. Ei ole ollut vastaavaa muiden blogspotin blogien kanssa, muistaakseni kyllä sun blogin joskus aiemminkin. En valitettavasti ole niin datanörtti, että osaisin neuvoa, tai edes kuvitella vaihtoehtoja, missä voisi olla vika, jos ihan perus kuva-asetukset on kunnossa. Outoa O_o

      Delete
  7. Hei, kuvat näkyy todella pieninä, mikä hieman kyllä rajoitti matkafiilistelyjä... :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Osalle näkyy tosiaan pieninä ja sitä tässä yritän selvittää. Millä ja minkä merkkisellä laitteella katot?

      Delete
  8. Nätin näköisiä taloja. Tämä oli itselle ainakin uusi kohde. Juu, harmittavan pienenä näkyy kuvat ja laita on Macbook Pro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hassua, sillä itse kun Macilla katoin niin näky normaalina. Googlekaan ei osaa auttaa tähän ongelmaan.

      Delete
  9. Onpa kivan näköinen paikka! Värikkäät talot piristää lähes aina mitä tahansa maisemaa :)
    Kuvat näkyy mulla myös pieninä, Chromen selain HP:n läppärin kanssa.

    ReplyDelete
  10. Voi jee, voisin mennä tuonne vain tuon MJ takia. :)
    Kuvaongelmaan en osaa oikeen antaa neuvoa..tulisko kuvat isompina, jos laitat ne Flickr:n kautta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehdottomasti, mehän mentiinkin sinne viimesenä päivänä käymään uusiks ihan vaan Jacksonin takia, kun jäi ekalla Pelourinho-kerralla paria päivää aiemmin toi paikka välistä. Pitääpä selvittää, vaikken kyllä usko sen vaikuttavan, sillä kuvakoko määritellään vasta Bloggerissa :/

      Delete
  11. Meinasin heti postauksen alussa, että kehotan sua laittamaan kuvat isoina. Varsinkin kuvat ovat näin värikkäitä ja hienoja. Ihan perus pöytäkoneella (Windows) ja Firefox-selaimella ne ainakin ovat todella pienet.

    Varmasti oli upea paikka, itselleni täysin tuntematon. Harmi etteivät kaverisi päässeet pienelle patikkaretkelle, trekkaus kun on varsin kivaa puuhaa.

    ReplyDelete
  12. Hei! Heti kun julkaisin kommentin, niin kuvista tulikin isot. Mitä ihmettä? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista, nyt on kyllä mystinen ongelma. Miten ne yhtäkkiä voi muuttua pienistä isoiks?! :o

      Delete
  13. Mun täytyi oikein käydä katsomassa tuo musiikkivideo, aivan mieletön paikka! Brasilia on ihan ykkösmaa, niin kaunis ja ilmeikäs. Voisi ostaa tuon "Michael Jacksonin kämpän", kun kerran näyttää olevan myynnissä - saisi herätä joka aamu katselemaan noita ihania pastellisävyisiä taloja. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mullekin kyllä kelpais se asunto! Mitähän pahvi-Michaelille tapahtuu myynnin jälkeen - toivottavasti taloon jää edes jotain merkkejä, joista sen tunnistaa juuri kyseiseksi taloksi. :)

      Delete
  14. Seuraavaks meen kattoo sen musiikkivideon! Ihanan värikkäitä taloja, mutta mullekin harmillisesti kuvat näkyy ihan mineinä. Käytössä MacBookAir ja selaimena Safari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mulle kävi myös niin, että kommentoituani kuvat muuttuivat isoiksi!!! Whattttt….

      Delete
    2. Kiitos tiedosta, kokeilen laittaa kuvat seuraavaan postaukseen eri tavalla, josko se auttais.

      Delete
  15. Näyttää ihan sellaiselta paikalta, jossa viihtyisin todella hyvin fiilistellen värikkäitä taloja.

    Minulle kuvat näkyvät nyt pieninä, vähän tulitikkuaskia suurempina. Käytössä ihan perusläppäri ja Firefoxin selain.
    Muistan kun kysyit tästä ongelmasta taannoin Reissupostauksia ryhmässä ja silloin klikkasin blogisi auki, näkyi ihan normaalina, Nyt tämä avautuu varmaan jonain "mobiiliversiona", koska tämän kommenttikentän alapuolella näkyy teksti "Näytä internetversio". Nyt tämä postaus näkyy siis palstana ruudun vasemmassa reunassa, luulen kun klikkaan tuota "näytä internetversio" niin muuttuu norminäkymäksi myös kuvat.

    ReplyDelete
  16. Kyllä, näin kävi, eli tämä avautuu mobiiliversiona ja silloin kuvat pieniä, näin ainakin minulla. En tiedä miten asia korjataan, onko jokin asetus vai mikä. Kun olin kommentoinut, niin tuli norminäkymään, samoin kuin klikkaamalla postauksen alareunassa olevaa näytä internetversio-painiketta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okei, tämä selvensi vähän. Voisikohan se johtua ainakin tällä kertaa siitä, että linkitin postauksen sunnuntaistriimiin puhelimella, jolloin se on automaattisesti mobiiliversiona? Pitääpä tästä lähtien muistaa linkittää ainoastaan koneella ja yrittää vielä toistakin kikkaa, joka mulla on.

      Delete
    2. Okei, tämä selvensi vähän. Voisikohan se johtua ainakin tällä kertaa siitä, että linkitin postauksen sunnuntaistriimiin puhelimella, jolloin se on automaattisesti mobiiliversiona? Pitääpä tästä lähtien muistaa linkittää ainoastaan koneella ja yrittää vielä toistakin kikkaa, joka mulla on.

      Delete
  17. Ihanan värikkäitä taloja ja kauniilta näyttää muutenkin :) Harmi, kun kuvat näkyy noin pieninä! Chromella selaan. En kyllä osaa neuvoa tuossa, että miten ne saisi näkymään isona.. :/ Toivottavasti saisit ongelman korjattua, pääsisi kauniit kuvat paremmin oikeuksiinsa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uskon, että siihen löyty ratkasu :)

      Delete
  18. Aivan ihanan näköinen paikka. Just niin mun! Kiitos, että esittelit tämän!
    Selailen PC:llä, selaimena IE ja hyvin näkyy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva kuulla että postaus oli sulle sopiva ja että kuvaongelmakin on nyt tainnut kadota! :)

      Delete