Sunday, 5 March 2017

UNESCO-kohde - Gallen linnoitus Sri Lankassa

Tehtiin tukikohdastamme Unawatunasta päiväreissu naapurikaupunkiin Galleen, jonka vanha, portugalilaisten vuonna 1588 rakentama linnoitus kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Linnoitusta on paranneltu hollantilaisten toimesta 1600-luvun puolivälissä ja vieläkin osa linnoituksen sisällä olevista kiinteistöistä on hollantilaisten yksityisomistuksessa.


Vuoden 2004 tsunamista Gallen linnoitus selviytyi ilman suurempia vaurioita, mutta Gallen kaupunki kärsi ja pelkästään siellä tsunamin uhreja oli tuhansia. Koko Sri Lankassa tsunamissa menehtyi 30 000 henkeä. Linnoituksen vieressä on myös yksi maailman kauneimpina pidetyistä krikettikentistä, joka sekin vaurioitui pahoin tsunamissa. Kentän korjaustoimenpiteet kestivät kolme vuotta.

Gallen linnoitus on vierailemisen arvoinen, kaunis paikka. Etukäteen olin kuvitellut linnoituksen muistuttavan enemmän toista UNESCO-linnoitusta, Nessebaria, mutta se olikin mielestäni enemmän Suomenlinnan tyylinen vehreine kukkuloineen. Kierreltiin linnoituksen rajoja ja pikkukujia pitkin, mutta kuumuuden takia ei jaksettu viipyä siellä kovin kauaa. Pikkukujat on täynnä ravintoloita ja myymälöitä, joista löytyy turistirihkaman lisäksi käsintehtyjä vaatteita ja puusta veistettyjä koriste-esineitä. Linnoitus näytti olevan myös suosittu paikka ottaa kihla- tai muut pariskuntakuvat, sillä nähtiin muistaakseni kolme eri porukkaa kyseisissä puuhissa.

40 comments:

 1. Tutun näköinen katu. Mekin teimme Hikkaduwasta päivän retken Galleen. Soma kaupunki ja kaunis ranta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Galle taitaa olla jokaisen länsirannikolla viihtyvän must-see! :)

   Delete
 2. Kaukomatkakuume nousee tällaisia kuvia katsellessa :)
  En ole koskaan käynyt Sri Lankassa mutta aika saman näköinen meininki tuntuu olevan kuin Thaimassa: tuk-tukeja ja noi sähkökaapelit.. Hurjaa maailmanhistoriaa, että siellä nököttää edelleenkin portugalilaisten rakentama linnoitus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan varmasti, ainakin itsellä matkakuume nousee muiden reissukuvia katsellessa. Minä taas en ole koskaan käynyt Thaimaassa, mutta kuvittelisin, että Sri Lanka on melko samantyylinen, tosin pienemmässä mittakaavassa.

   Delete
 3. Galle on mun yksi ehdottomista lempipaikoista Sri Lankassa! Ihania kuvia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi kiva kuulla! Missä muualla Sri Lankassa olet reissannut? :)

   Delete
 4. Onpa tosiaan kauniilla paikalla!
  Minäkin kirjoittelin juuri tsunamista. Thaimaa ja Indonesia on ollut niin paljon otsikoissa, että Sri Lankaa ei meinaa muistaakaan tsunamista kärsivänä maana ollenkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan totta, helposti Sri Lanka unohtuu. Thaimaa on saanut eniten huomiota tsunamimaana, sillä siellä on eniten länsimaisia turisteja ja näin ollen varmaan myös suomalaisia uhreja.

   Delete
 5. Me käytiin kanssa tuolla ja olihan siellä ihan kiva kävellä ympäri ämpäri :) Ihan hirveästi se ei kuitenkaan mulle jäänyt muistoihin kolkuttelemaan, että voisin sanoa sitä mitenkään lämmöllä muistelevani :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mullakin se jäi "kiva paikka" -kategorian jatkoksi, eli ei missään nimessä ole munkaan suosikkipaikkoja. UNESCO-kohteista tykkäsin enemmän esimerkiksi Nessebarista Bulgariassa ja Pelourinhosta Brasiliassa. :)

   Delete
 6. Ainahan tuolla voisi käydä tosiaan päiväretken tekemässä! Tsunami rokotti kyllä Sri Lankaakin kovasti. :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Päiväretkeen sopiva paikka, mutta itse en varmaankaan Gallessa pidempään viipyisi. :)

   Delete
 7. Sri Lanka näyttää ihan kivalta paikalta. Ja totta puhut de gaullen linnoitus on kuin Suomenlinnan linnoitukset.

  ReplyDelete
 8. Sri Lankassa ei ole vielä tullut käytyä, mutta se vaikuttaa kauniilta ja mielenkiintoiselta kohteelta että ehkä joskus :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sri Lanka on monipuolinen, sieltä löytyy varmasti jokaiselle paljon tekemistä ja näkemistä.

   Delete
 9. Luin otsikosta, että Gallen-Kallelan linnoitus ja aloin lukea juttua että mitä ihmettä... Haha, mun aivoissa on näköjään joku ennakoiva tekstinsyöttö päällä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Omassa päässä oleva ennakoiva tekstinsyöttö saa kyllä välillä aikaseks ihan hauskoja lauseita. :D

   Delete
 10. Sri Lanka on tuttu vain matkaesitteistä ja blogeista. Vaikuttaa kivalta kohteelta. Harmi, että tsunami turmeli maata rankasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kyllä mielenkiintoinen ja monipuolinen kohde, jossa lämpöä riittää!

   Delete
 11. Hollantilaiset ne on ehtineet. Olin jokusen vuotta sitten Jakartassa ja siellä oli edelleen hollantilaisia halleja, varastoja ja taloja pystyssä heidän suuruudensa ajalta. Sitä en tiedä, oliko enää omistussuhteita niihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eteviä ja aikaansaavia kavereita selvästi :)

   Delete
 12. Mielenkiintoista historiaa. En ole koskaan Sri Lankassa käynyt, mutta ehdottomasti menisin, jos tilaisuus tulisi! ***sateenmuruja.com***

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen, sinne on välillä edullisia lentojakin tarjolla. Jos on reilusti aikaa käytettävissä, niin samaan reissuun on muuten helppo yhdistää vierailu Intiaan tai vaikkapa Malediiveille, jonne ei ole kamalan pitkä matka Sri Lankasta.

   Delete
 13. Sri Lanka vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Mielelläni kävisin vielä joskus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa laittaa must-travel -listalle :)

   Delete
 14. Kaikkialle ne portugalilaiset onkin ehtineet kolonialismihuuruissaan. Mutta ihan kiinnostavan oloinen linnoitus, näyttää jotenkin siistimmiltä nuo kadutkin kuin mitä Sri Lankasta ekana ajattelisi. Hurjan kauniilla paikalla se ainakin on :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehtiväisiä kavereita portugalilaiset! Tuolla oli kyllä siistimpää, mitä muualla, mutta ei muuallakaan siis mitään järkyttävän sotkuista ollut.

   Delete
 15. Sympaattisen oloinen paikka! Muutama kuva näyttää olevan rikki Safarilla selattaessa (se missä poseeraat ja se missä puhelinlankoja), kannattaa varmaan tsekata, missä vika. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos tiedosta. En kyllä yhtään tiedä, mikä tuohon voisi olla syynä (ja näin ollen en osaa vikaa korjatakaan), joten toivottavasti on vain väliaikainen Bloggerin häiriö.

   Delete
 16. Heh, jotain tuttua tuossa äskettäin Nepalista palaavalle - nuo sähköjohdot! Taitaa olla laajemminkin aasialainen ilmiö tuo "sotku".

  ReplyDelete
 17. Siellä Nessebarissa olen käynyt, samoin kuin Suomenlinnassa, mutta Sri Lankaan saakka en ole vielä päässyt. Toivottavasti jonain päivänä matkaamme sinnekin. Se tuntuu tosi mielenkiintoiselta kohteelta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa kyllä käydä Sri Lankassa jos vaan siihen on mahdollisuus.

   Delete
 18. Upealta näyttää eikä näitä suotta maailmanperintökohteisi nosteta! Olisi hieno käydä tuolla itsekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainakin tähän asti maailmanperintökohteet ovat olleet näkemisen arvoisia, osa mielettömän upeita ja osa vähemmän upeita, mutta silti mielenkiintoisia paikkoja.

   Delete
 19. Hauskoja nuo patsaat linnoituksella. Vatsaavat elävöittäisivät montaa paikkaa, varsinkin jos niihin olisi liitetty ko paikan tarinat.

  ReplyDelete
 20. Onpas upealla paikalla hieno kohde! Jonnekin kaukomaille tekisi kovasti mieli eikä kuume ainakaan helpota näiden kuvien ja postausten myötä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Linnoitus oli kyllä hieno, mutta jotenkin odotin siltä ehkä vielä enemmän. Matkakuumeella on kyllä tapana vaan pahentua muiden reissukuvia katsoessa. :)

   Delete