Friday, 8 January 2016

Brasilian ykkösrappuset - Escadaria Selarón

Riossa käytiin maailmankuuluilla, värikkäillä rappusilla, jotka tunnetaan nimillä Selarón steps ja Escadaria Selarón. Meidän hotelli oli vajaan kilometrin päässä portaista, joten jätettiin niillä käyminen viimeisille päiville. Vitóriassa saatiin vinkki, että rappusia kannattaa lähestyä niiden alaosasta ja kun portaat on kävelty ylös, tulisi meidän tulla suoraan alas, eikä lähteä hortoilemaan rappusten yläpäästä löytyvälle favela-alueelle. Google maps ei muuten neuvonut prikulleen portaiden alaosaan ja ihmeteltiinkin jo, miksei rappusia näkyny sillon, kun kartta väitti meidän olevan kohteessa. Maps neuvoo siis lähimmälle isommalle kadulle, josta keskustasta tullessa oikeaan katsoessa portaat löytyvät. 


Escadaria Selarónin portaat ovat alkujaan vanhat, favelan keskellä kulkevat, 125 metriä pitkät betoniportaat, jotka chileläissyntyinen taiteilija Jorge Selarón kunnosti. Selarón alotti kunnostustyöt vuonna 1990 ja ne valmistuivat 2013. 

Taiteilija halusi luoda kunnianosoituksen rakastamalleen kaupungille, joten hän päätti uudistaa kotinsa vieressä kulkevat rappuset. Selarón pyhitti elämänsä taiteelle ja matkustelulle. Hän löytyi kuolleena kunnostamiltaan, 215 askelmaa käsittäviltä rappusilta samana vuonna, kun ne valmistuivat. Rappusten päällysmateriaali, yli 2000 värikästä laattaa, ovat yli 60 maasta ympäri maan. Myös Suomi-laatta löytyy!


Escadaria Selarón löytyy Snoop Doggin Beautiful-videolta ja myös U2:n Walk On:ia on kuvattu siellä. Sen lisäksi ne on olleet osa Amazing Racea ja muun muassa Playboyn, Coca-Colan ja American Expressin mainontaa. Mä tykkäsin tästä visiitistä ja Escadaria Selarón ansaitsis mun kuvitteellisella Rion must-see -listalla kolmannen paikan heti sokeritoppavuoren ja Jeesus-patsaan jälkeen. :)

No comments:

Post a Comment