Saturday, 23 January 2016

Dubai - ei pelkkää luksusta

Ensimmäinen kerta Dubaissa osoitti, ettei koko kaupunki ookaan pelkkää luksusta. Sellaisen kuvan olin paikasta saanu blogien ja muun median perusteella, mutta voi kuinka väärässä se käsitys olikaan. Toki kaupungista löytyy pilvenpiirtäjää, urheiluautoa ja shoppailumahdollisuuksia, mutta se on vain murto-osa todellisuudesta. 

Saavuttiin Dubaihin keskellä yötä ja hotellimme oli Bur Dubain kaupunginosassa. Heti paikalle saavuttuamme ja hotellihuoneen ikkunasta kuikuiltuamme huomasimme, ettei tää nyt pelkkää luksusta taida olla. Älkää käsittäkö väärin, tämä ei siis todellakaan ollu huono juttu, vaan suurensuuri plussa! Kukaan meidän perheestä ei nimittäin ole yleensä kovin innoissaan järjettömistä ostareista, kalliista hinnoista tai luksuksesta ylipäätään, vaan haluttiin nähdä paikallista elämää ja nauttia auringosta. Hotellin läheltä löytyi Al Fahidi Fort -museo, Carrefour ja vesitaksit, joilla pääsi Deiran kaupunginosaan. Hotelli oli hyvä, mutta siitä lisää myöhemmin.

Hotellihuoneen ikkunasta, kuvan otti siskoni.
Kuten aiemmin sanoin, kyllähän kaupungista luksustakin löyty, mutta ne oli kauempana keskustassa. Otettiin ensimmäisinä päivinä taksi Jumeirah Beachille, sillä oltiin kuultu taksien olevan edullisia. No olishan ne, mutta kun matkaa tulee helposti se 20-30km, ei se loppusumma niin halpa ookaan. Huomattiin myös, että etäisyydet on yleensä tuplasti sen verran, miltä ne kartassa näyttää. Loppuloma vietettiinkin lähempänä hotellia ja mahdutettiin kaikki kauempana olevat jutut samalle päivälle, jolloin otettiin vuorokauden metroliput. 
Siskon ehdoton toive reissulle oli aavikkosafari, joka me sitten toteutettiin. Mä suunnittelin oikeestaan koko reissun aktiviteetit ja selvitin kaiken tarvittavan, sillä oon meidän perheen uskaliain ja kai sen myötä myös paras englanninpuhuja. Jotenkin se matkanjärjestäjän osa vaan lankes mun kontolle. Mutta niin, aavikkosafari siis kesti yhden illan ajan ja ohjelmaan kuulu kyyditykset aavikolle, kameliratsastusta, jeeppiajelua dyyneillä (yhtä järkkyä, kun huvipuistolaitteet), buffetruokailua ja tanssiesityksiä. Hintaa lystillä oli vajaa 20 euroa per nassu, eli sisällön huomioiden halpaa kuin saippua. Voin kertoa, ettei mua harmita tippaakaan se, ettei menty sisälle Burj Khalifaan tai se, ettei vietetty ostareilla aikaa muuten, kuin pingviinishow'ta katsoen, sillä kyllä kameliratsastus ja jeeppiajelu vie noista voiton ihan 6-0!En ymmärrä, miks media haluaa tuoda Dubaita esiin ainoastaan luksuskohteena, jossa kaikki on siistiä, uutta ja upeaa. Luulen, että moni jättää paikkaan menemättä juuri näiden seikkojen vuoksi ja itsekin olisin homman jättäny väliin, ellei perhematkaa olis järkätty tänne lyhyen lentomatkan ja hyvän sään vuoksi. Hyvä etten kuitenkaan jättäny, sillä vaikkei Dubai todellakaan lempikohteeks nouse enkä varmaan sinne itse maksais matkaa, oli positiivinen yllätys ettei ennakkokuva pitäny paikkaansa. Varmasti on olemassa paljon myös niitä ihmisiä, jotka haluaa Dubaihin juuri luksuksen ja turvallisuuden vuoksi, mutta se ei olis keltään pois, jos paikan monipuolisuutta ei unohdettais.

47 comments:

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus! Oot ihan oikeassa tuosta Dubain toisen puolen kertomisesta. Tämän lukemisen jälkeen mullakin heräsi kiinnostus Dubaihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! En tiedä mistä tietoa pitäs kaivaa, että saa Dubaista todenmukasen kuvan. Kaikkien tuttujen, Dubaissa käyneiden kertomusten perusteellakin odotin ihan muuta :D

   Delete
 2. Kiva kuulla, että Dubaista löytyy myös muuta kuin sliipattua ostarimeininkiä! Kuulun juuri niihin ihmisiin, jotka ovat jättäneet Dubain väliin, koska ei niin kauheasti kiinnosta shoppailu ja luksusta siellä ja täällä -meininki. Hyvää ruokaa Dubaissa kuulemma on, ja toki hyvä sää, joten ei se nyt ihan pois suljettu vaihtoehto ole. Ja varmaan tuollaiselle perhelomalle ihan passeli vaihtoehto!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse en oikein ees ymmärrä ihmisiä, jotka etsii ja haluaa reissuilta ensisijaisesti luksusta. :D En nyt ensimmäisenä suosittelisi Dubaita, mutta jos aikaa on vain viikon lomaan ja keskitalvella etsii suhteellisen edullista ja takuulämmintä kohdetta, niin sillon Dubai on hyvä vaihtoehto.

   Delete
 3. Onpa tosiaan mukava kuulla, että Dubai ei ole pelkkää luksuspilvenpiirtäjää. Olen monta kertaa miettinyt Dubaita juurkin lyhyiden lentojen ja auringon takia lomakohteeksi, mutta muut paikat ovat aina vieneet voiton. Ehkä siis joku päivä Dubaissa voikin vierailla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa, jos saan tuotua Dubain toistakin puolta esille. :)

   Delete
 4. Kiva kun joku kirjoittaa Dubaista nimenomaan tältä kantilta, eikä aina sellaista luksuksen haalimista ja kulutushysteriaa. Jotenkin mua kiinnostaa kauheasti Dubai, tai no ylipäätään tuo seutu. Olen vaan lukenut niin paljon juttuja Dubaissa toimivista siirtotyöläisistä, jotka on hiellä ja verellä rakentaneet tuon koko autiomaan Vegasin ja tulee hieman epäeettinen olo koko Dubaista. Toisaalta Kiinassakin on tullut reissattua ja se vasta onkin ihmisoikeuksien ja tasa-arvon luvattu maa.. Ehkä nimenomaan pointti olisikin mennä ja nähdä itse näitä muitakin puolia, eikä vain niitä mielikuvia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oot täysin oikeessa, ettei Dubai oo kovinkaan eettinen matkakohde muun muassa siirtotyöläisten ja heidän olojensa vuoksi. Paikka tuntuu myös jollain tapaa teennäiseltä eikä se eettistä ole, että rakennetaan kaupunki tyhjästä vain turistien iloksi. Silti koin juurikin noin kuten sanoit, että ainahan tilanteen voi käydä katsastamassa. Siirtotyöläisiä näkyi tosi paljon (tosin oikeastaan koko väestöhän on tullut Dubaihin Intiasta tai Palestiinasta), mikä on yksi syy siihen, etten paikkaan uudestaan helpolla lähtisi.

   Delete
 5. Mukavan kuuloista, varmasti teille juuri sellaista lomaa kuin halusittekin! En nyt mikään eettisen matkailun suurin puolesta puhuja ole, mutta itseä nuo kameliratsastukset eivät oikein kiinnosta. Jotenkin epäilen, että ei ole kamelin elämä parhaimmillaan niissä. Sitä vastoin tuollainen aavikkosafari muuten kiinnostaisi kovinkin paljon - se olisi itselle varmasti aivan must Dubaissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oon täysin samaa mieltä kanssasi! Sen takia en kameliratsastukseen ookaan aiemmin menny, mutta nyt kun se kuului hintaan ja pakettiin, halusin sen kokea. Eläimet on todella rakkaita mulle ja huomasin, ettei kamelit ainakaan nauttineet tuosta, mutta eipä ne nyt ainakaan mulle näyttäytyny todella kärsivinä. Mutta kuten sanottua, en pidä kameliratsastusta eettisenä ja nyt kun se on koettu, eikä kuitenkaan varsinaisesti sitä tuettu kun emme siitä erikseen maksaneet, voi kameliratsastuksen tästä lähtien jättää väliin.

   Delete
 6. Itselle tulee mieleen Dubaista myös ensimmäisenä se luksus ja ne köyhät siirtotyöläiset, joiden ihmisoikeuksia siellä poljetaan. Dubai herättää paljon kysymyksiä, mutta toisaalta joka maassa on omat ongelmansa. Dubaissa tulee varmaan joskus pysähdyttyä pitkien lentojen välissä Ausseista Eurooppaan. Ja silloin kyllä tutustun varmasti muuhunkin kun siihen luksuspuoleen! Ja lähtisin varmaan kamelisafarillekin, käsittääkseni kamelisafareissa ei ole mitään vikaa niin kauan kun kameleita kohdellaan hyvin. Jos oon väärässä, niin kertokaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se mullekin tuli ensimmäisenä mieleen. Suoraansanottuna olisin lähteny ensisijaisesti jonnekin muualle, mutta muita vaihtoehtoja ei meidän kriteereillä juuri ollut ja äiti sinne kovasti tahtoi. Tosiaan mikään maa ja paikka ei ole varmasti auvoisuuden tyyssija ja täydellinen paikka, jossa kaikki tehdään oikein. Oonkin sitä mieltä, että törkeästi (ihmis)oikeuksia rikkovia paikkoja tulee välttää, mutten tiennyt tai vieläkään tiedä, rikkooko Dubai niitä törkeästi.

   Kameliratsastus olisi varmasti eettistä ja kaikinpuolin okei, jos kameleita kohdeltaisiin hyvin. En kuitenkaan usko, että niitä useimmiten kohdellaan niin hyvin kuin pitäisi.

   Delete
 7. Viime aikoina törmännyt tosi usein juuri Dubaista kertoviin juttuihin ja minullekin on jäänyt pääasiassa mieleen se luksus. Itseäni tuolla kiinnostaisi ehkä eniten aavikko. Ja ymmärrän kyllä paikan pointin tähän aikaan vuodesta, kun kriteerinä on lähellä ja lämmin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lähiaikoina on kyllä tosi paljon saanu lukea Dubaista ja oon yleensä vaan selannu jutut läpi sillä silmällä, löytyykö niistä mitään uutta perinteisten luksusjuttujen sijaan.

   Delete
 8. Mielenkiintoinen postaus. Itseä on kiehtonut juurikin se luksuspuoli (ja ehkä kuvaamasi aavikkomatka), mutta mukavaa kuulla ettei koko kaupunkia ole rakennettu pelkän luksusturismin ympärille. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla, että sait jotain postauksesta irti, vaikka luksus kiinnostaakin enemmän :)

   Delete
 9. Dubai on oikea superlatiivien maa, tai ainakin yrittää olla. Maailman korkein rakennus, maailman suurin ostoskeskus, maailman ainoat palmusaaret, maailman isointa sitä ja tätä. Ehkä onkin, mutta itsekin Dubaissa käyneenä, olen nähnyt myös toista puolta. Kun hyppää taksin sijasta metroon ja menee ostoskeskusten sijasta toreille, voi yllättyä. :) Itse tykkäsin viikon rentoutumislomasta, mutta en välttämättä menisi toiste.
  Titta / IKILOMALLA

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama juttu - loma oli kiva, mutten varmaan toiste menisi.

   Delete
 10. Mahtavaa, että kirjoitit Dubain tästä puolesta, etkä siitä ainaisesta blingblingistä. Mä en edes tiennyt, että siellä on tämänkin näköistä. Kiitos :)

  ReplyDelete
 11. Kiva lukea, että Dubai on ihan tavis, koska tuo kuva mikä maasta annetaan ei kiinnosta. Nyt näkyi se toinen puoli.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dubai ja tavis ei taida yleensä mahtua samaan lauseeseen, mutta kerta se on ensimmäinenkin! :D

   Delete
 12. Apua, kommentteja lukiessa aloin ihmettelemään että mitenköhän valikoidusti sitä tulee itse luettua juttuja kun viime aikoina on tullut paljonkin tutustuttua tuohon Dubain toiseen puoleen - aavikkoon, vuoriin ja köyhempään (aidompaan?) osaan, eikä pelkästään siihen luksukseen.. :) En itse Dubaissa vielä ole käynyt, mutta itselle on jäänyt siitä sen verran monipuolinen kuva että toivottavasti lähiaikoina tie sinnekin vie!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa siltä, että oot lukenu mahdollisesti eri blogeja ja eri tavoin, kun muut. Hyvä jos muutkin on ymmärtäny tutustuttaa lukijoita Dubain eri puoliin! :)

   Delete
 13. Olen kaikkien näiden hullunhalpojen lentotarjousten ja sitä kautta blogeihinkin melkoisella volyymillä päätyneiden Dubai-kertomusten myötä entistä enemmän varmistunut siitä, ettei sen muovisuus ja ostoskeskusmaisuus kiinnosta itseäni sitten yhtään. Tämä näytti jo sellaista puolta, jolle voisin lämmetäkin - kiitos siitä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa mieltä olin itsekin ennen reissua :D onneks totuus osottautu toiseks. Päivä käytettiin näiden pilvenpiirtäjien ja muun huiman luksuksen kiertämiseen ja loppuviikko kaikkeen muuhun.

   Delete
 14. Mäkin olen ollut aina sitä mieltä, ettei koskaan Dubaihin, mutta tosiaan, aivan varmasti sieltä löytyisi jotain minullekin. Vaikutti ainakin paljon mielenkiintoisemmalta tämä toinen puoli :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa minäkin mietin aiemmin, mutta silti kaupunkiin päädyin :)

   Delete
 15. Kivoja kuvia Dubaista, niin vanhempaa, kuten nuo veneet, kuin uudempaa. Mutta sitähän se on, Dubai, niin vanhaa kuin uutta, vaikka sitä vanhaa joutuu välillä vähän etsimään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos :) sitähän se, tosin me yllätyttiin, ettei vanhaa joutunut etsimään, jos hotelli on missä tahansa muualla, kuin pilvenpiirtäjien keskellä.

   Delete
 16. Halpaa kuin saippua, minustakin! Eniten minuakin kiinnostaisi päästä pois hikisestä betonislummista vaikkapa hikiselle ja hiekkaiselle aavikolle. En tiedä, minkälainen kameli minua jaksaisi kantaa, ainoa eläin, joka mut jaksaa nostaa on varmasti nostokurki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivaa vaihteluahan se aavikko oli :) noiden kameleiden kyydissä oli yleensä kaksi ihmistä kerrallaan, joten eiköhän ne sutkin jaksaisi hyvin nostaa!

   Delete
 17. Hyvä että muunlaisiakin kokemuksia kaupungista löytyy. Sijainnilla lienee suuri merkitys. Itselleni jäi juuri se blingbling kuva paikasta. Valitettavasti meidän safarikin oli aivan kauhea kokemus, onneksi teillä oli onnistunut reissu ja siellä siis on parempiakin safareita. Kirjoittelen pian omasta kokemuksestani.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, ikävä kuulla.. Meillä kokemusta paransi paljon ton safarin lisäksi Deiran vesitaksit ja museo, sillä niissä oli sitä vanhaa aikaa näkyvissä.

   Delete
 18. Minä olin vuosi sitten Emiraateissa ja omalla reissullanikin aavikkosafari oli yksi parhaista kokemuksista, ja toinen oli Bur Dubaihin abra-vesibussit, joiden kyyti maksoi peräti yhden dirhamin. En itsekään välittänyt Dubain blingbligistä ja jättimäiset ostoskeskukset aiheeutti vaan ahdistusta. Toki halusin päästä katsomaan Dubaita myös sieltä korkealta, Burj Khalifasta, kun jostain syystä aina mun pitää päästä kaupungin korkeimmalle paikalle ihailee näkymiä…

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samoista jutuista siis tykättiin, sillä meilläkin yks parhaista jutuista oli safarin lisäksi noi vesitaksit. Hotellikin oli kätevästi Bur Dubaissa, joten vesitaksien luona oltiin nopeasti.

   Delete
 19. Minua kiinnostaisi ottaa halpa lento Dubaihin ja kiertää muita emiraatteja. Jos oikein olen ymmärtänyt, nissä olisi enemmän aitoa elämää, jota tosi Dubaissakin, jos sitä etsii. Eihän sekään vain turisteille rakennettu lomakylä ole. Auringonlasku aavikolla on mieletön kokemus ja se hiljaisuus ja täydellinen pimeys, jos ollaan riittävän kaukana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muut emiraatit olis kiinnostanu, muttei sitten pitkiksi venyvien ajomatkojen vuoksi voitu niihin lähteä. Aavikolla tähtitaivas oli kyllä mieletön!

   Delete
 20. Tämä oli mielenkiintoista luettavaa, sillä olen hakemassa juuri vaihto-opiskelemaan Dubaihin. Pitkään mietin, kestänkö köyhyys-rikkaus-kontrastia joka maassa velloo, mutta päätän kokeilla. Työmiehet ja monet muut duunarit ovat täysin pulassa ja usein huonosti kohdeltuja ja toinen ääripää velloo rahassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielenkiintonen valinta vaihtokohteeks! Mietinkin Dubaissa, että pääseeköhän sinne Suomesta vaihtoon, olis hiukka erilainen paikka, kun mun vaihtokohde Bulgaria oli :D

   Delete
 21. Oli kyllä aika erilaisia kuvia tuossa alussa, kuin mitä yleensä Dubaista näkee! Erityisen hieno oli tuo vene. Kyllä minua kiinnostaisi tuolla käydä, vaikkei se miksikään lempparokohteeksi sitten nousisikaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vesitaksit oli kyllä mielettömiä ja halpoja :)

   Delete
 22. Deirasta ja Bur Dubaistahan sitä juuri löytyy sitä rosoisempaa puolta, jos sitä kaipaa. Itsekin mielelläni olen Dubain reissuilla käynyt siellä fiilistelemässä elämänmenoa. Dubaissa metro kuljettaa näppärästi pidemmät etäisyydet ja taksia kannattaakin käyttää niin, että ajaa vain lähimmälle metroasemalle ja jatkaa siitä eteenpäin metrolla. Etäisyydet ovat tosiaan ihan hurjan pitkiä, ja pelkät taksimatkat tulevat sitä myöten hirmu kalliiksi. Metrolla olen omillakin reissuilla suhaillut joka päivä johonkin suuntaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Metroa mekin sitten käytettiin yhtenä päivänä, kun käytiin kattoo kaikki kauempana olevat paikat. Päivän metrolippu ei ollu kalliskaan, vaikkei Dubain metron nettisivuilla ollu oikeet hintatiedot.

   Delete
 23. Monta kertaa miettii ku menee lomakohteeseen että mikä se totuus kaiken kimalluksen takana on? No täältä voi lukea yhden totuuden: http://www.finland.org.np/public/default.aspx?contentid=245361&nodeid=35062&contentlan=1&culture=fi-FI

  Laittomia siirtotyöläisiä kuolee joka päivä onnettomuuksissa, aliravitsemukseen ja tauteihin ja ihan vaan siitä syystä, että saatais tehtyä meitä turisteja varten upeita puitteita.

  Mutta kaikesta tästä huolimatta Dubai on upea paikka ja mielellään sitä siellä käydessään tukee pieniä paikallisia yrittäjiä kuin isoja monikansallisia riistoyrityksiä. Ostokset mä teen mieluiten basaarialueella (onneksi olen aikoinaan opetellut arabiaa!).

  Mukavia matkoja sulle myös jatkossa!

  Ps. sorry kun tää striimikommentti on myöhässä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitääpäs käydä lukemassa myöhemmin tuo. En usko, että mikään kohde on täysin ongelmaton ja eettinen, mutta tietysti pitäisi pyrkiä valitsemaan mahdollisimman eettisiä kohteita. Se on yksi syistä, miksen varmaan emiraatteihin enää palaa.

   Delete