Sunday, 11 March 2018

Hyvä tietää ennen Kuubaan matkustamista

Ennen Kuuban reissua tuntui, että oli normaalia enemmän säätämistä ja selvittämistä. Nyt ajattelinkin koota yhteen kaiken, mitä itse jouduttiin googlailemaan tai opittiin kantapään kautta Kuubaan matkustaessa.
 • Kuubaan tarvitsee turistikortin, jonka saa hankittua Suomen Kuuban suurlähetystöstä. Jotkut lentoyhtiöt kuitenkin jakavat turistikortit lennolla Kuubaan, jolloin turistikorttia ei tarvitse hankkia etukäteen suurlähetystöstä. Nämä lennolla jaettavat turistikortit täytetään itse koneessa ja ne ovat ilmaiset, joten tässä säästää vaivaa ja rahaa. Ainakin Air Canadan lennolla Torontosta Havannaan kortteja oli jaossa, joten me maksettiin turistikorteista turhaan ja stressattiin sitä, ehtiikö ne tulla meille, vaikka tehtiin hakemukset kuukausi ennen matkaa.. Mikäli joudut kuitenkin hankkimaan turistikortin etukäteen, saa sen hankittua postitse tai paikanpäällä Helsingissä suurlähetystössä. Kortti oikeuttaa yhteen sisäänpääsyyn maahan ja 30 vuorokauden oleskeluun. Postitse kortti maksaa 47€ ja paikanpäällä 22€. Hakemus kannattaa lähettää yli kuukausi ennen matkaa, jotta kortin saamisen kanssa ei tule kiire, sillä luvatut käsittelyajat ei tuntuneet pitävän paikkaansa. 
 • Mikäli lennät Kuubaan Kanadan kautta, täytyy sinun hankkia myös Kanadan maahantulolupa eTa, joka maksaa nelisen euroa. Itselle päätös eTa:sta tuli saman päivän aikana, mutta hakemus kannattaa silti tehdä hyvissä ajoin.

 • Jos et osaa espanjaa, kannattaa puhelimeen ladata kääntäjä-applikaatio ja siihen espanja offline-tilassa käytettäväksi. Esimerkiksi majapaikkojen isäntäväki ei välttämättä puhu englantia lainkaan.
 • Majoitus kannattaa varata Airbnb:stä, eikä maksaa ylihintaista hotellia, jossa ei saa vastinetta rahoilleen. Kuuban Airbnb-asuntoja, eli casa particulareja pyöritetään pääasiassa ammattimaisesti ja niissä on monia vuokrattavia huoneita, joten niissä majoittuminen ei tunnu niin paljon muiden kotona asumiselta, kuin yleensä Airbnb:ssä. Majapaikasta saa usein ostettua aamiaista, joka meillä maksoi jokaisessa paikassa 5CUC (noin 4€) ja oli hintansa väärti. Koska Airbnb on jenkkifirma, kysytään Kuubaan varausta tehdessä matkan syytä, eli purpose of travel, johon voi huoletta heittää support for the Cuban people. Tätä ei kukaan kysele varauksen teon jälkeen.
 • Kuuban pesoja ei saa viedä maasta ulos, joten rahaa voi vaihtaa vasta maahan saavuttua. Lentokentällä on rahanvaihtopiste, jossa on hyvä kurssi. Rahanvaihtopiste löytyy kentän ovista ulos mentäessä oikealta puolelta. Kuubassa on käytössä kaksi rahayksikköä, paikallisten peso ja turistivaluutta peso convertible eli CUC, jota kaikki ulkomaalaiset käyttävät. Rahaa saa myös pankkiautomaateista suhteellisen hyvällä kurssilla, mutta automaatteja voi olla välillä hankala löytää.
 • Supermarketteja on todella vähän, sillä paikalliset käyttävät enimmäkseen pieniä kojuja, jotka myyvät esimerkiksi vain hedelmiä tai vain juomia.


Kuva minusta: Eleonoora
 • Maassa ei ole laajaa nettiyhteyttä, eikä ilmaista nettiä ole missään. Monissa puistoissa ja tiettyjen hotellien edustalla on Wi-Fi hotspot, joihin puhelimen saa yhdistettyä kioskeista ostettavista nettikorteista löytyvillä tunnuksilla. Netti maksaa peson, eli alle euron per tunti ja sen voi käyttää osissa. Netti toimi tosi vaihtelevasti, eikä ainakaan itsellä Snapchat latautunut ja Whatsapp-kuvien lähetys oli hidasta, mutta Instagramin päivittäminen ja Whatsapp-viestien lähetys onnistui ongelmitta. 
 • Yleisimmät pistorasiat on jenkkityyliset, joten pakkaa adapteri mukaan.
 • Kuubaan matkustaessa hepatiitti A -rokote on kaikille suositeltava rokote kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden lisäksi.


4 comments:

 1. Vau miten upeita ja värikkäitä kuvia sulla on blogi pullollaan!

  Kuuba on houkutellut siitä asti, kun Floridassa taksikuski soitti meille kuubalaista musiikkia ja kertoi kotimaastaan. Tällaiset vinkkipostaukset on aina hyviä, jos vaikka joskus oikeasti lähtisi sinne Kuubaankin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos! Tollaset kommentit lämmittää mieltä, kun kuvauksessa pyrkii kehittymään ja parantamaan taitoja jatkuvasti. :) Kuubassa rakennetaan nyt kovaa vauhtia uutta ja kehitystä tapahtuu muutenkin nopealla tahdilla, joten kannattaa matkustaa sinne lähivuosina.

   Delete
 2. KIITOS hyvistä Kuuban matkavinkeistä ja ihanista kuvista! Mekin mieheni kanssa varasimme juuri lennot Havannaan ja Airbnb majoituksen. Ainoa asia mikä jäi varauksessa arvelluttamaan on, että valitsimme matkan syyksi: "people to people". Sillä hetkellä se tuntui ainoalta järkevältä vaihtoehdolta. Mutta nyt muutaman matkakertomuksen luettuani tajuan, että "tuki kuubalaisille" olisi ollut järkevämpi vaihtoehto.Auts! Jos kukaan ei kysy tietoa enää varauksen jälkeen, niin onkohan syyllä oikeastaan merkitystä, mitä arvelet? Terkuin, Terhi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, jos vinkeistä oli apua! Meiltä noita matkustussyitä ei tosiaan kysytty, enkä ole kuullut että näitä keltään muultakaan olisi kysytty, joten ei varmasti ole syytä huoleen. :) samaten maahan saapuessa tuli olla mukana todistus voimassa olevasta matkavakuutuksesta, mutta ei näitäkään meiltä kyselty lentokentällä. Oikein mukavaa matkaa, ottakaa ilo irti reissusta! :)

   Delete