Sunday, 18 March 2018

Kansallispuistoihin Kuusamosta

Helmi-maaliskuun vaihteessa lähdettiin Kuusamoon kylpylälomalle ja tutkailemaan kansallispuistojen tarjontaa. Päädyttiin suuntaamaan ensimmäisenä Posion Riisitunturille, jossa saatiin ihailla upeita maisemia tykkylumisine puineen. Valittiin patikointireitiksi reilun neljän kilometrin mittainen Riisin Rääpäsy.

Päivä oli aurinkoinen, mutta kylmä ja tuulinen. Reitti oli suhteellisen helppokulkuinen ilman lumikenkiäkin, sillä polut oli tamppautuneet lukuisten kävelijöiden toimesta. Reitin varrella puolen välin jälkeen on autiotupa, jossa pystyy lämmittelemään ja syömään eväitä. Paikalla oli melko paljon porukkaa nuotion ääressä, mutta kaikille halukkaille löytyi tilaa nuotiolta ja autiotuvasta. Harmitti, ettei mulla ollu mitään eväitä mukana, kun Henri taas grillas makkaraa. Yritin tässä välissä myös sulatella varpaita, jotka paleltu luultua kylmemmissä lainakengissä. 

Liian kylmien kenkien takia ei pystytty seuraavana päivänä tekemään mitään pidempää lenkkiä, joten päädyttiin käymään Kiutakönkäällä, eli Oulankajokeen kuuluvalla koskella. Koskelle on ainoastaan kilometrin matka suuntaansa, mutta Oulangan kansallispuistossa on mahdollisuus patikoida myös pidempiä matkoja, kuten Pieni Karhunkierros. Lähtöpisteessä on luontokeskus, josta löytyy myös ravintola. 


Kiutaköngäs oli näkemisen arvoinen, mutta kesällä Pieni Karhunkierros olis varmasti hyvä patikkareitti. Kuitenkin jos näistä ehtii tehdä vain yhden asian, suosittelen ehdottomasti Riisitunturia. Päätettiin tää päivä ja meidän viimeinen ilta Kuusamossa Rukatunturin huipulla auringonlaskua katsoen.

2 comments:

  1. Pieni Karhunkierros on ihana kesällä. Tosi upeita maisemia, suosittelen joskus kävelemään sen! Näyttää tuolla seudulla tosin erittäin kauniilta talvellakin, tykkylumi on tosi siistin näköistä. Harmi vain, että en ehkä olisi valmis palelemaan sen takia - inhoan pakkasta ja talvea. :D Kuvissa lumi kuitenkin näyttää ihanalta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pitää kyllä ehdottomasti kävellä se, jos joskus oon kesällä Kuusamossa. Seuraava reissu pohjoiseen taitaa kyllä todennäköisemmin suuntautua länsiosaan ja siitä mahdollisesti Norjaan, joten voi olla että kesäinen Kuusamo saa hetken odottaa. :) nyt oli kuulemma poikkeuksellisen upeat tykkylumet ja paljon sitä!

      Delete