Monday 12 August 2019

Bussireili: Barcelonasta kääpiövaltio Andorraan

80 000 asukkaan kääpiövaltio Andorra on melko tuntematon monelle, vaikkei sinne pääseminen ole mitenkään erityisen hankalaa ainakaan Barcelonasta, josta bussi kuljettaa pääkaupunki Andorra la Vellaan kolmessa tunnissa. Rautatietä ja lentokenttää maasta ei löydy. Myös Ranskan Toulousesta on mahdollista matkustaa bussilla Andorraan ja sitä kautta poistuimme itsekin maasta. Toukokuisella bussireilillä Andorran pääkaupunki Andorra la Vella osoittautui sympaattiseksi ja erikoiseksi pikkukaupungiksi. Vietimme Andorrassa vuorokauden, jonka aikana ehdimme koluta pääkaupungin melko hyvin läpi. Mikäli aikaa olisi ollut myös toisen päivän verran, olisi ehdottomasti kannattanut pistäytyä paikallisbusseilla myös jossain toisessa kylässä tai päiväpatikalla vuoristossa.  







Andorra on vuorien ympäröimä ruhtinaskunta, jonka keskikorkeus on Euroopan korkein, eli lähes 2km. Euroopan kuudenneksi pienin valtio tunnetaan lähivaltioissa hiihto- ja shoppailukohteena, sillä verottomien ostosten tekeminen on edullista varsinkin pääkaupungissa. Tämä näkyi lähinnä siinä, että pari suurinta katua on täynnä erilaisia vaate-, alkoholi- ja hajuvesiliikkeitä, mutta Andorra la Vellasta löytyi muutakin. Persoonallisemmiksi osoittautuivat pääkatuja risteävät kadut, joiden varsilla oli asutusta, ravintoloita ja hotelleja. Ehdottomasti parasta kaupungissa oli kuitenkin joka puolella kohoavat vuoret, jotka näyttäytyivät meille hotellin ikkunasta öisen saapumisemme jälkeisen aamun valjettua.

Andorra la Vellassa on myös muutamia nähtävyyksiä. Kaupungin läpi kulkee joki, jonka varrelta löytyy kaupungin ehkä tunnetuin nähtävyys, Salvador Dalin patsas The Nobility of Time, takanaan kaupungin nimellä varustettu silta. Katolisesta maasta löytyy paljon kirkkoja, jotka ovat myös suosittuja nähtävyyksiä. Meille yhdeksi yllättäväksi nähtävyydeksi osoittautui myös kaupungin laitamien vilkas yöelämä, johon törmättiin sekä saapumis- että lähtöyönämme viihteelle menossa olevien ihmisten ja äänekkäiden yökerhojen muodossa. Nämä kaikki jäävät kuitenkin auttamatta upean vuoriston varjoon, eikä Andorraan mielestäni kannata mennä perinteisten nähtävyyksien perässä, vaan nimenomaan ihailemaan upeaa luontoa ja kokemaan erikoisen valtion tunnelma. Andorra on mielestäni ehdoton kohde yhden yön visiitille kaikille Barcelonassa käyville!




No comments:

Post a Comment