Tuesday, 12 May 2015

Ruokakaupassa Bulgarian Dobrichissa

Muistatteko, miten vähän aikaa sitten monien ulkosuomalaisten blogeissa oli postauksia ruokakaupoista? Muun muassa Salamatkustaja-blogin Satu osallistui tähän kertomalla Reykjavíkin ruokakaupasta. Päätin kantaa korteni kekoon vihdoinkin. Kiitos sinulle, joka tätä toivoit!

Yks parhaista jutuista ulkomailla on ruokakaupat ja niiden erilaisuus verrattuna suomalaisiin. Tänään otin kauppareissulle mukaan kameran, mutta pahoittelen jo etukäteen kökköjä kuvia. Ei kauheesti viittinyt rueta asetuksia muuttelee tai muutenkaan kovin näkyvästi kuvata keskellä ruokakauppaa.. Täällä Dobrichissa on ruokakauppoja Lidlistä lähtien, mutta se on niin syrjäsellä paikalla etten oo kertaakaan sinne jaksanu mennä. Yleensä käyn keskustan Billassa, joka on osa samannimistä kauppaketjua. Näitä löytyy käsittääkseni useammastakin maasta.


Billa on mun mielestä hyvin normaali ruokakauppa, enkä valikoimistakaan oo löytäny mitään kovin erikoista. Kaikesta en tosin ees tiedä mitä ne on, sillä ei toi bulgaria oikein taitu. :D Tää kyseinen Billa on suomalaisen keskikokosen supermarketin kokonen, tyyliin pikkukunnan S-market.


Heti ensimmäisenä löytyy hedelmät ja vihannekset, sen jälkeen tulee jogurttihylly ja toisella puolella on maidot, juustot, levitteet ja munat. Maitovalikoimaa täällä on aikalailla vähänlaisesti, esimerkiksi rasvatonta maitoa en oo löytäny ollenkaan. Onneks yhtä 0,1% maitoa löytyy! Jogurttejakin on vähemmän kun Suomessa, isoja litran purkkeja ei oo ollenkaan. Juustohyllyssäkin on eroavaisuuksia, sillä täällä paketit on pienempiä ja valkeeta juustoo löytyy paljon. Bulgarialaiset rakastaa suolasta valkeeta juustoo ja sitä syödään aamupalallakin.


Kaupassa paistettuja leipiä, lihoja ja jotain valmisruokia myydään tiskissä. Sämpylöitä saa irtomyynnistä ja sieltä tai tiskiltä yleensä ostankin omani, pakettileivät kun on huonoja ja ihan vehnämössöä.

Alkoholivalikoima on kiitettävä! Väkevien, viinien ja kaljojen lisäksi löytyy Somersbyn ja Carlingin siidereitä. Hinnat on arvattavasti halvat. Väkevät pitäis ottaa mun mielestä Suomessakin ruokakauppoihin, en usko että se alkoholin kulutusta lisäisi. Kuka muka ostaa heräteostoksena vaikkapa pullon vodkaa? :D


Tältä näytti mun ruokaostokset. Hintaa tällä satsilla oli 21 levaa, eli noin 10 euroa. Ruoka täällä on tosiaan aika edullista, mutta Suomen hintoihin verrattuna ravintolaruoka on suhteessa halvempaa kun kaupasta ostettuna. Pitsan saa ravintolasta 5 levalla (jopa halvemmalla) ja sillä summalla saa kaupasta neljäsosan noista mun ostoksista. Kuvassa on hyvin tyypilliset ostokset, paitsi yleensä keksien ja jätskin tilalla on suklaata tai sipsejä ja usein mukaan tarttuu myös kananmunia ja vettä. Lihaa en oo juurikaan kaupasta ostanu, vaan valkkaan pihvin usein ravintolassa. Pärjään hyvin ilman lihaakin ja täällä kun on tullu kokkailtua lähinnä salaatteja ja pastaa, niin en oo sitä tarvinnu. 


Billassa on nyt noin viikon verran ollu kampanja, että yli 15 levan ostokset tehdessä saa tollasen Frozen-lasin kaupanpäälle. Henri vei pari hienoa lasia mukanaan Suomeen, kai se sit pitää tämäkin viedä muistona.

Miltäs bulgarialainen ruokakauppa vaikutti? Ootteko törmänny Billaan muissa maissa?

No comments:

Post a Comment