Tuesday, 3 February 2015

Where am I?

здрасти!

Vietän tän kevään, eli 4 kuukautta Erasmus+ -opiskelijavaihdossa Bulgarian Dobrichissa. Saavuin tänne viime keskiviikkona, eli takana on lähes viikko elämää Dobrichissa. Mun koulu täällä on International University College. Opiskelen Suomessa kolmatta vuotta liiketaloutta Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksikössä Proakatemialla, mutta täällä valitsin opiskeltavakseni Hospitality Managementin, jota lähimpänä Suomessa on ilmeisesti matkailuala.
Mikäs Dobrich sitten on? Dobrich on Bulgarian yhdeksänneksi suurin kaupunki Pohjois-Bulgariassa. Täällä on 90 000 asukasta ja matkaa Mustanmeren rannikolle tulee 30 kilometriä. Myös kolmanneksi suurin kaupunki, Varna, löytyy tuolta samaiselta rannikolta. Paikalliset puhuvat bulgariaa ja vanhempi väki venäjää, yleensä ainoastaan nuoremmat osaa englantia. Täällä on siis tosiaan käytössä kyrilliset aakkoset, eli jos täällä lähtee turistialueiden ulkopuolelle, niin noi aakkoset olis hyvä osata. Jo ne osaamalla pystyy päättelemään monien sanojen tarkotuksen ja löytää muun muassa apteekit ja hotellit.

Asun meidän koulun opiskelija-asuntolassa, jossa valtaosa muistakin opiskelijoista asuu. Asuntoloita löytyy kaksi, joista käsittääkseni toisessa on vaan kokoaikaisia opiskelijoita ja tässä asuntolassa on sekä vaihtareita, että joitain kokoaikaisia. Matka koululle kestää kävellen 10 minuuttia. Tää asuntola on vaan pari vuotta vanha, eli pääosin kaikki toimii. Meidän asunnon yhteiset tilat, eli kylppäri, eteinen ja keittiö on kuitenkin järkyttävän likaset. Onneks mulla on oma tilava ja siisti huone, johon pääsin muuttamaan toisen asunnon jaetusta huoneesta eilen! Ekana eilen tänne tultuani pyyhin kaikki tasot mun huoneesta, siivosin jääkaapista ruuilleni tilaa ja pesin kylppärinurkkauksen. :D En siis viitti ees kuvata noita yhteisiä tiloja..


Mun huoneessa on jostain syystä kaks sänkyä, kirjotuspöytää, vaatekaappia jne, vaikka tää single-room onkin. Kai täällä on sit joskus ollu kaks tyyppiä samassa huoneessa. Mun huoneesta pääsee myös parvekkeelle, johon on toisestakin huoneesta pääsy.
  
 Kieltämättä noi Wall-E -petivaatteet on über-coolit!

Kämppiksinä mulla on kolme ukrainalaista tyttöä, joiden tavaraa on joka paikka pullollaan. En ymmärrä miks ne säilyttää kaikkia mahdollisia purnukoita kylppärissä ja takkeja eteisessä, kun ei täällä tätä säilytystilaa yhteisissä tiloissa ihan liikaa oo ja omissa huoneissa taas ois ihan hyvin. Pakko varmaan joku päivä yrittää vihjasta, et onko meillä täällä jotain siivousvuoroja.. Sitä ennen taidan ottaa ohjat omiin käsiin ja siivota tänään loputkin, eli pestä vessan.


Tältä täällä näyttää koulun sisäänkäynniltä kuvattuna! Sanoisin et tää on aika tyypillinen näkymä Dobrichissa - vähän kasvillisuutta, yks hieno rakennus ja toinen helvetin ruma rakennus. 

Asia, mihin oon kiinnittäny varmaan eniten huomiota tän ekan viikon aikana on et täällä on niin halpaa! Ruuan ja juoman saa normilafkassa jollain 6-8 levalla, eli 3-4 eurolla! Toisaalta taas ruokakaupoissa ei oo suhteessa yhtä halpaa. Sanoisin, et kaupassa ruoka maksaa keskimäärin noin kolmasosan vähemmän, kun Suomessa. Vaatteita ja kenkiä en oo kauheesti katellu, mut nekin näyttäis olevan keskimäärin vähän halvempia kun Suomessa. Toisaalta tänään katoin 30 levan, eli noin 15 euron kiilakorkotennareita, eli ehkä kengät onkin halpoja! Varmaan viikonloppuna tulee käytyä Varnassa, niin sen jälkeen osaan luultavasti kertoo paremmin hintatasosta. :)

Keli täällä on tollanen pari astetta plussalla, mut välillä tuulee aika lujaa. Tuntuu, et täällä parin asteen plussa tuntuu samalta, kun Suomessa joku -5. Aurinkokin on tirkistelly välillä ja torstaille on luvattu +11! 


Mut löytää myös Instagramista @venlakek!

No comments:

Post a Comment