Tuesday, 3 March 2015

Draculan linna

Romanian vierailulla oli Bukarestin lisäks yks missio; nähdä Draculan linna eli Bran Castle! Bran Castle sijaitsee Transylvanian ja Wallachian alueiden rajalla lähellä Brasovin kaupunkia.

Matkustettiin perjantaina klo 8.20 Bukarestista lähtevällä junalla Brasoviin. Matka kesti vajaa 3 tuntia ja maksoi noin 10 euroa per naama. Opiskelija-alennusta ei saatu, kun ei oltu paikallisia opiskelijoita. Brasovissa hypättiin juna-aseman edustalta bussiin, joka vei meidät linja-autoasemalle. Sieltä matkustimme bussilla Braniin. Tämä matka maksoi noin 1,5 euroa ja kesti 45 minuuttia. Bukarestista Bran Castlelle pääsy vaatii siis hieman vaivannäköä, mutta matkanteko on kuitenkin helppoa ja edullista, sekä ehdottomasti vaivan arvoista! Liput linnaan maksoivat opiskelijalta 15 leitä, eli reilut 3 euroa. Tällainen näky meitä odotti bussista noustuamme.


Linna on valmistunut vuonna 1388 ja se toimi alussa tullina Transylvanian ja Wallachian välillä. Sen jälkeen linna on toiminu muun muassa kuninkaallisten asuinpaikkana. Vuonna 1956 Bran Castlesta tuli museo.

Draculan linnana Bran Castlea pidetään siitä syystä, että se on ainoa Transylvanian linna, joka sopii Bram Stokerin kuvaukseen Draculan linnasta. Bram Stoker ei kuitenkaan koskaan käynyt Romaniassa, vaan hän perusti kuvauksensa Draculan linnasta ainoastaan saamaansa kuvaukseen Bran Castlesta. Vaikuttaa siis todennäköiseltä, että Stoker piti juuri Bran Castlea Draculan linnana, mutta varmuudella sitä ei voi sanoa. Ensimmäinen tarina Draculastahan ilmestyi vuonna 1897 ja "oikea Dracula", eli Vlad Tepes hallitsi Wallachiaa 1400-luvulla. Historioitsijat pitävät Vlad Tepesiä verenhimoisena itsevaltiaana.

Musta oli jotenkin hassua, että linnassa oli ilmainen wi-fi. :D Ymmärrettävää kyllä, sillä puhelimeen sai halutessaan ladattua applikaation, jolla pystyi kuuntelemaan selostusta linnan historiasta ja eri huoneista. En jaksanut alkaa säätää puhelimen kanssa, sillä halusin keskittyä paikkojen tutkimiseen ja kuvaamiseen. Lisäksi huoneista löytyi taulut, joissa kerrottiin niiden aiemmasta käyttötarkoituksesta.
Linnassa kierrettiin huoneesta toiseen käytäviä ja rappusia pitkin. Kun sisälle mentiin, niin koko linna nähtiin samalla "kierroksella", kun matkaa vaan jatko eteenpäin käytäviä pitkin. Oli tosi helppoa siis nähdä kaikki linnasta. Sisällä oli tosiaan huoneita, joissa oli vanhoja huonekaluja, vaatteita ja miekkoja. En ollu yhtään aatellu, et siellä olis huonekaluja tai muuta, mut toisaalta en ollu etukäteen oikein ees osannu kuvitella, et millanen paikka se on. Natisevia rappusia pitkin mennessä ja matalilla oviaukoilla kumarrellessa tuli historiallinen fiilis, mut jotenkin en silti osannu kuvitella, millasta siellä on ollu satoja vuosia sitten. 

Linnavierailun jälkeen ostettiin matkamuistoja ja tuliaisia, sekä käytiin syömässä. Oli yks huonoimmista ravintolakokemuksista, yritin äsken kirjottaa TripAdvisoriin arvostelua mutta kyseistä ravintolaa ei löytyny sieltä. Lafkan nimi oli Terasa Burg, jos meette käymään Branissa niin välttäkää sitä! Ruuassa ei sinänsä ollu valittamista, se oli keskinkertasta, mut palvelu oli surkeeta ja hidasta. Siitä kun tultiin sisään, niin meni noin tunti, et saatiin tilaamamme pitsat eteen. Siis pitsat, eihän niissä kuuluis kestää kauaa! Miestarjoilija oli tympeä, röyhkeä ja välinpitämätön. Mun pitsasta löyty kananluu, johon oisin huonolla tuurilla saattanu hajottaa hampaan tai tukehtua. Kun näytin luuta ja kerroin tästä tarjoilijalle, hän sano "sorry" hyvin välinpitämättömästi, ei kattonut edes silmiin ja kohautti olkiaan!! Oikeasti kohautti olkiaan, niin uskomatonta. Kyllä tollasesta pitäis antaa alennusta tai tarjota vaikka ilmanen jälkkäri, mitä vaan, jotta asiakas kokis saaneensa rahoilleen vastinetta. Arvatkaa kahesti, jätettiinkö tippiä..

Paskaa ravintolakokemusta lukuunottamatta oli kyllä mielenkiintoinen päiväreissu, sekä Branissa että Brasovissa. :) Kannattaa varata yks päivä käytettäväks Branissa ja toinen Brasovissa. Linnakierrokseen menee noin 1-2 tuntia aikaa, mutta lisäks matkat Brasovista, ruokailu ja ostoksien tekeminen vie helposti jopa 6-7 tuntia. Bran Castle on kyllä yks siisteimpiä paikkoja, missä oon päässy käymään, suosittelen! 

No comments:

Post a Comment