Eläintarhaa kohtaan olin hiukka skeptinen, sillä eläinrakkaana en usko, että ne ovat parhaita paikkoja elää. Henri kuitenkin halus mennä käymään siellä, joten niinhän me päädyttiin katsomaan pingviinejä, kirahveja, leijonia, virtahepoja ja ties mitä muita eläimiä. Vaikutti kyllä, että niillä oli pääasiassa mukavat oltavat. Olisin kyllä toivonut enemmän henkilökuntaa alueelle vahtimaan eläinten oloja - tai ennemmin ihmisten käyttäytymistä - sillä jotkut idiootit rupesivat silittelämään näitä alla olevassa kuvassa näkyviä, hiukan mangustin näköisiä mustahäntäpreeriakoiria. Myöskään silittelytarhassa, jossa pääsi silittämään lampaita ja vuohia, ei ollut ketään vahtimassa, ettei eläimiä satuteta.
Parhaiten mulla jäi mieleen suloinen, pieni oranki, joka temppuili ja hyppeli koko ajan paikasta toiseen. Myös kirahvit oli jotenkin tosi mykistäviä. Kengurut ja mangustit oli kanssa mielettömän sulosia, kuten toisaalta kaikki muutkin eläimet oli. :D Leijonat ja tiikerit oli vähän pettymys, kun ne kuumasta kelistä uupuneina makoili paikoillaan, eikä niitä nähnyt niin hyvin, kun toivottiin.
Saatiin eläintarhassa kulumaan helposti puoli päivää. Tehtiin virhe siinä, että lähdettiin kiertämään aluetta pienempien eläinten suunnalta. Siinä vaiheessa, kun tuntien kuluttua päästiin kirahvien, norsujen, leijonien ja muiden isompien eläinten luo, olin ihan naatti. Kuuma keli, seisoskelu ja kävely vetivät veronsa.
Eläintarhareissuun kannattaa muuten yhdistää käynnit Sankarien aukiolla, kaupunginpuistossa ja Széchenyin kylpylässä, jos vaan virtaa riittää ja liikkeelle lähtee jo aamusta. Kaikki nämä paikat sijaitsevat käytännössä vierekkäin.
Mitä mieltä sinä olet eläintarhoista - onko niissä hyvät oltavat eläimille?
Eläinrakkaana ihmisenä on tullut vuosien saatossa käytyä eläintarhoissa, ja nähtyä varsin vaihtelevia oloja. On ollut hyvin hoidettuja eläintarhoja, joissa eläinten olot ovat olleet hyvät niin elintilan, luonnonmukaisuuden kuin virikkeellisyyden osalta, ja näiden toiminnan avulla on edesautettu uhanalaisten lajikannan kasvua niin kasvatuksella kuin tutkimustyöllä.
ReplyDeleteSitten on ollut tapauksia, joiden jälkeen on ollut erittäin surullinen olo. Ranskan Rivieralla Cap Ferratin eläintarha jäi vuosia sitten mieleen todella kurjana kokemuksena, sillä siellä eläimillä oli aivan liian pienet ja virikkeettömät oltavat: linnut kököttivät pienissä häkeissä, joissa ei ollut kunnolla tilaa lentää ja pienessä aitauksessaan oleva laiha leijona kiersi vain ympyrää. Tämä eläintarha sittemmin onneksi suljettiin, toivottavasti eläimet pääsivät parempii oloihin.
Kamala varmasti nähdä tuollasissa oloissa olevia eläimiä ja vielä pahempi eläinraukoille! Ranualta muutaman vuoden takaa on itselläkin jäänyt mieleen mm. karhu ja ilves, jotka kiersivät omassa tarhassaan ympyrää. Vaikka tarhat vaikuttivat hyviltä, eivät ne mitä ilmeisemmin sitä kaikille eläimille olleet. Sen jälkeen rupesin välttelemään eläintarhoja ja tämä olikin ensimmäinen kerta sen jälkeen, kun eläintarhassa kävin. Nyt hieman kyllä harmittaa, etten esimerkiksi vaihdossa ollessani käynyt meidän kaupungin eläintarhassa!
DeleteEläintarhat on ristiriitaisia paikkoja. Niissä varmasti tehdään paljon hyvää, mutta myös paljon huonoa. Eniten harmittaa sellaiset eläintarhat, joista näkee saman tien, että eläimillä ei ole hyvä olla, aitaukset on ahtaita ja likaisia. Oletin Keski-Suomessa olevan Ysitien lemmikkieläinpuiston olevan miellyttävä paikka, mutta se olikin ihan kamala. Lemmikkieläintenkin olot voidaan näemmä pistää ihan piloille. Harmitti, että edes kävimme siellä.
ReplyDeleteVoi että, luulisi, että ainakin juuri sellaiset pienet paikat olis hyvin hoidettuja ja eläinten olot hyvät. Jos nyt ajattelen samaa lemmikkieläinpuistoa, mistä puhut, niin olen monta kertaa ohiajaessa miettinyt, että siellä voisi käydä. Hyvä siis, että kerroit millaista siellä oikeasti on!
DeleteVielä lisäyksenä, että ainakin tuon minun ajatteleman lemmikkieläinpuiston Facebook-profiilin mukaan saisi käsityksen, että siellä eläimillä olisi hyvä olla. Eläimet ovat näköjään kesän ajan siellä vuokralla, joten kuvittelisi, että eläinten omistajatkin puuttuisivat huonoihin oloihin. Mutta mene ja tiedä, kun en itse ole paikalla käynyt. :)
DeleteRiippuu eläintarhasta. Tiedän, että monet eläintarhat ja -puistot tekevät todella tärkeää työtä ja pitävät hyvää huolta eläinten hyvinvoinnista. Toisaalta olen taas ollut muutamassa tarhassa, jossa eläimet ovat ainakin näin ei-asiantuntijan arvion mukaan aivan liian pienissä häkeissä. Ja vielä toisaalta mieleeni nousee aina eläintarhoista puhuessa teuraseläinten kohtalo - monet eläintarhoja boikotoivat ihmiset syövät lihaa, vaikka monet possut, lehmät ja lampaat voivat vain haaveilla niistä (verrattuna) suhteellisen mukavista oloista, joissa monet eläintarhojen asukkaat viettävät aikaansa.
ReplyDeleteToi on muuten ihan totta ja hyvä huomio, että kyllä eläintarhaoltavat on varmasti paljon paremmat, kuin useimpien teuraaksi kasvatettavien eläinten olot. En siis boikotoi itse täysin eläintarhoja, enkä myöskään ole täysin syömättä lihaa, vaikka esimerkiksi possua tulee syötyä ehkä vaan pari kertaa vuodessa.
DeleteNiin, tämä on aika ristiriitaista. Eläintarhoissa on tullut käytyä, varsinkin silloin kun lapset olivat pieniä. Jos eläimillä on hyvät oltavat ja riittävästi tilaa, niin miksipäs ei. Tähän kysymykseen ei varmaan ole oikeaa tai väärää vastausta.
ReplyDeleteIhan totta. Eihän sitä voi tietää ennen eläintarhassa käymistä, millaista juuri ko. paikassa on.
DeleteEläintarhat ovat ristiriitaisia. En ole valitettavasti tutustunut tarkemmin eläintarhojen toimintaan niin itselläni ei ole parempaa käsitystä näistä. Itse en vieraile eläintarhoissa, minua ei kiehdo nähtä eläintä kaltereiden takana :) Ymmärrän että hyvin pidetyissä eläintarhoissa on mahtavaa päästä katsomaan eläimiä mutta itseäni ajatus ei ole koskaan sytyttänyt.
ReplyDeleteYmmärrettävä näkökanta tuokin. Onneks tuosta eläintarhasta jäi pääasiassa positiivinen kuva ja usko siihen, että eläimillä oli ihan mukavat oltavat.
DeleteMä en ole monessakaan eläintarhassa käynyt, lähinnä mielenkiinnon puutteesta. Mielikuva on, että niissä pyritään nykyään tekemään töitä lajien säilymisen eteen. Toivottavasti näin on oikeasti.
ReplyDeleteVarmasti sekin pitää paikkansa ainakin osassa eläintarhoista :)
DeleteMuutamissa olemme käyneet, usein matkassa olevien lasten mielenkiinnosta, mutta myös ihan muutenkin, viimeksi Wienissä, kun halusimme nähdä pandat. En nyt ihan usko, että tuo on niin mustavalkoinen kuvio keskimäärin, etteikö niissä "saisi" käydä.
ReplyDeleteHarva asia onkaan ihan mustavalkoinen; tuskin tämä eläintarhakeissikään.
DeleteSiitäpä on pitkä aika kun olen viimeksi käynyt eläintarhassa! Täytyypä heti ottaa selville löytyykö täältä meiltäpäin ja käydä piipahtamassa. Nykyään kun on tätä kaikenmaailman vouhotusta niin tuntuu että jokaista nähtävyyttä, vierailukohdetta pitäisi tulkita niin monelta kantilta ja olen alkanut näitä eläintarhojakin vähän karttamaan. Vouhotuksella tarkoitan sitä että olisihan se kiva kun kaikki saisivat olla vapaina ja luonnonmukaisesti, eikä ihminen määräisi asioita, mutta kun näin nyt vaan on, niin olisiko parempi keskittyä miten niitä oloja voitaisiin jollakin tavalla parantaa? Nyt tuli tarve päästä katsomaan ihastuttavia eläimiä...
ReplyDeleteHyvä huomio! Mistään ei saisi tosiaan nauttia nykyään ilman huonoa omaatuntoa, vaan kaikkea pitäisi arvioida todella kriittisesti.
DeleteNo, mä en enää mene eläintarhoihin, enkä ole mennyt vuosiin. Joka kerta tulen niin huonovointiseksi, kun ajattelenkin niitä poloisia, joiden asuinpaikan kuuluisi olla ihan muu kuin häkki. Vaikka tiedänkin, että esimerkiksi Korkeasaaressa on paljon hoitoon otettuja loukkaantuneita eläimiä, niin se muu on tällaiselle herkälle ihmiselle liikaa.
ReplyDeleteSitten niitä kannattaa varmasti välttää. :)
DeleteMinä kävin juuri viime viikolla Korkeasaaressa, jossa onneksi on hyvin vähän näitä suuria eläimiä. Kyllähän sielläkin karhut ja hirvet ovat jotenkin aivan väärässä paikassa, mutta jotain pienempiä eläimiä on kiva katsella. Korkeasaari on pitänyt kovaa ääntä Amurintiikerien suojelemisesta, joten hyvää työtähän sielläkin tehdään. Enemmän näen ongelmana ihmiset, jotka haluavat eläinten tekevän temppuja heidän vuokseen, ja joiden miellyttämiseksi joissain eläintarhoissa sitten saatetaan tehdä vähän liikaa - eläinten kustannuksella.
ReplyDeleteEn tiennytkään, että Korkeasaaressa on hirviäkin! Juu, noiden temppujen tekeminen tuntuu mustakin vähän pahalta, mutta toisaalta mistäs sitä tietää, vaikka ne eläimet niistä nauttisikin. Mene ja tiedä, kun et eläimen ajatuksiakaan voi lukea.
DeleteNyt täytyy kyllä olla eri mieltä... Mun mielestä Budapestin eläintarhassa eläimillä ei nyt niiin hyvät olot olleet. Ei nyt surkeatkaan, mutta olihan ne jotkut nyt aika ankeissa häkeissä. Mutta pahempia olivat ihmiset: heittelivät ihmisten ruokaa mm. orangeille ja kirahville. :(
ReplyDeleteMulle kyllä olot näyttäytyivät hyvinä. Tarhat olivat suuria, niissä oli paljon erilaista maastoa ja virikkeitä ja eläinten luonnollisia oloja oli yritetty imitoida mahdollisimman tarkasti. En myöskään nähnyt, että eläimiä olisi vierailijoiden puolesta syötetty (paitsi kirahvia, jonka ruokkiminen oli sallittua, kunhan sen teki paikalta ostetulla ruualla!).
DeleteMä boikotoin eläintarhoja ja harkitsen myös tarkkaan vierailenko eläinpuistoissa jne. Mieluiten katson eläimiä luonnollisessa ympäristössä, vaikka pitäisi sitten matkustaa Afrikkaan asti.
ReplyDeleteMistä tällainen boikotointi juontaa juurensa?
DeleteOon Pirkon kanssa samaa mieltä siinä, ettei se mielestäni ole ollenkaan niin mustavalkoista että eläintarhoissa joko voi tai ei voi käydä. Niitä on niin joka lähtöön. Esimerkiksi täällä Australiassa on monia, mitä voin täydestä sydämestä suositella, jotka tekee tärkeää suojelutyötä. Melbournen Healesvillessä ei myös esim. edes pidetä muita kuin paikallisia eläimiä. Sitten on kyllä valitettavasti tullut vierailtua myös hirveissä olosuhteissa Filippiineillä, mitä virhettä en toiste tee. Kunhan ottaa tarkkaan selvää paikasta niin eläintarhat voi olla hyviäkin paikkoja oppia eläimistä!
ReplyDeleteHarvoin asiat ovatkaan mustavalkoisia, kiitos molemmat näkökulmat huomioivasta kommentista!
DeleteHyvin aiemmin kommentoineet ynnäävätkin jo että tää on tosi ristiriitainen aihe jota tuli viime vuonna pohdittua myös omassa blogissa. Olen itse todella kiinnostunut eläimistä ja rakastan sitä jos eläimiä yritetään auttaa.. Mutta on tosiaan tullut käytyä aivan karseissa paikoissa kuin myös hyvissäkin ja en vieläkään tiedä mitä mieltä eläintarhoista pitäisi olla. Karsein on ollut ylläripylläri Thaimaassa jossa pienet tiikenrinpennut oli metri kertaa metri häkeissä sen takia että turistit pääsivät ruokkimaan niitä.. silloin tuli itku :'(
ReplyDeleteIhan totta. Mullekin on tullut sellanen kuva, ettei Thaimaassa eläintarhat ole ihan parhaita paikkoja, vaikken yhdessäkään ole itse käynyt.
DeleteMaailmalla on paljon eläinten kuntoutuskeskuksia, joihin maksetaan sisäänpääsy ja joissa eläimet saattavat olla häkeissä, mutta ne ovat silti eläinten parhaaksi. Monessa kaupallisessa eläintarhassa kuitenkin valitettavasti näkee aivan liian pieniä häkkejä tai vaikka jääkarhuja auringonpaisteessa kävelemässä stressaantuneesti edestakaisin. Mieluiten tietysti näen eläimiä luonnossa, turvallisen matkan päästä.
ReplyDeleteMieluiten itsekin näkisin eläimet luonnollisessa ympäristössä, mutta aina se ei ole mahdollista. Ranualle en mene uudestaan, sillä juuri siellä näki stressaantuneita, rinkiä käveleviä eläimiä.
DeleteKäyn harvoin eläintarhoissa, sillä minusta eläimet näyttävät usein surullisilta tarhoissa. Kävin Etelä-Afrikassa yhdessä tarhassa, jossa oli vähän eläimiä näytillä ja tilat vaikuttivat hyviltä. Tämän lisäksi itse tarhan "takana" alkoi aidattu alue, jossa eläimet pääsivät vapaasti kulkemaan laajoilla alueilla, luonnollisissa oloissaan. Tämä oli opettava ja mieleenjäänyt vierailu. ***sateenmuruja.com***
ReplyDeleteKuulostaa mielenkiintoiselta paikalta! Kiva, kun jaoit kokemuksesi. :)
DeleteOltiin viime vuoden kesällä Kööpenhaminassa ja käytiin miehen toiveesta eläintarhassa. Olin vähän yllättnyt, että minua lähinnä ahdisti siellä eläinten olot. Ei oikein tuntunut hyvältä.
ReplyDeleteOliko siellä eläimet ahdistuneen oloisia, vai mistä oma ahdistuksesi tuli?
DeleteEläintarhat jakavat mielipiteitä. Joissakin tapauksissa eläintarhat ovat lajien säilymisen kannalta tärkeitä ja eläimiä kohdellaan hyvin. On myös olemassa paikat, joissa aivan väärät eläimet tuodaan aivan väärään maahan vain turistien vetonauloiksi. Tämä on vaikea aihe, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta.
ReplyDeleteIhan totta, eipä tähän yhtä oikeaa vastausta ole!
DeleteOlen käynyt eläintarhoissa aiemmin, eläinrakas kun olen, mutta kyllä tänä päivänä jää eläintarhat väliin reissuilla. Ei varmaan yksiselitteisesti kaikissa ole huonot oltavat jne.mutta niin kauan kuin eläintarhat vetävät ihmisiä, niitä on ja valitettavasti ei aina niin hyviä oloja eläimille tarjoten.
ReplyDeleteKuten aiemmissa kommenteissakin pohdiskellaan, tekeehän osa eläintarhoista myös tärkeää eläinsuojelullista työtä. Siksi niiden tukeminen ei välttämättä olekaan yksiselitteisesti paha asia!
DeleteItse en enää käy eläintarkoissa. Suurin syy lienee se, että kun on nähnyt esimerkiksi Afrikassa eläimiä oikeissa elinympäristöissä, niin ei ne sen jälkeen eläintarhassa nappaa. Ja usein itselle tulee paha olo, että eläimet joutuvat elämään niin pienellä alueella, vaikka asiat muuten kunnossa olisikin. Lisäksi joidenkin eläinten bongaaminen esimerkiksi Korkeasaaressa oli aikoinaan hankalampaa kuin safarilla :-)
ReplyDeleteVarmasti eläimet näkee mieluiten niiden luonnollisessa elinympäristössä vapaana. Ihan totta tuokin, että välillä varsinkin suurten kissaeläinten bongaaminen tuntuu olevan lähes mahdoton tehtävä joissain eläintarhoissa. :D
Delete